Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość limpopo

Czy pracujecie po godzinach będąc w ciązy?

Polecane posty

Gość limpopo

podobno nie trzeba zostawać po godzinach, ale wiadomo jakie teraz czasy...

jeżeli twój pracodawca karze ci pracowac w godzinach nadliczbowych w ciąży to niestety ale łamie art.178, § 1 kodeksu pracy

Gość ja zostaję
bo lubię swoją pracę - nikt mi nie każe

Gość jeśli każe ci pracowac
to cię karze

Gość limpopo
ale wiadomo, ze jak nie zgodzęsię to będzie po premii :(

jezeli na własne zyczenie zostajesz w pracy w godzinach nadliczbowych, będąc w ciąży to szczerze troche podziwiam lekkomyślność, swoja droga dziwie się takiemu pracodawcy, bo jak tobie cos się stanie to on ma z tego tylko nieprzyjemności

Gość monika77
teoretycznie - kobieta w ciązy moze sie nie zgodzic na pracę w godzinach nadliczbowych, ale.................. praktyka to weryfikuje bo różni są pracodawcy. teoretycznie- nie powinna pracowac powyżej 4 godzin przy komputerze a pracodawca powinien zapewnić jej inny rodzaj pracy na pozostałe 4 godziny, ale................nigdy nie słyszłam o takim przypadku. Teoretycznie to kobiecie w ciąży wolno wszystko a ................praktycznie nic:)))i odwrotnie:))

Gość limpopo
właśnie pracuję 8 godzin przy komputerze :(

Gość limpopo
o mojej ciąży wie tylko moja bezpośrednia przełozona,a fima ma ze 200 osób

Gość monika77
Jeśli czujesz się dobrze i siedzenie w pracy po godzinach cię nie męczy to twój wybór, ale jeśli robisz to tylko dla premi to pomyśl co jest ważniejsze premia czy twoje dziecko.

Gość limpopo
nie mam żadnych dolegliwości związanych z ciążą, dlatego na razie nie protestuję pracuję w księgowości, wiec mamy gorący okres

Gość ja zostaję
moja praca po godzinach, jest za zgodą lekarza, gdzie tu lekkomyślność ?? nie pracuję przy komputerze - jestem szkoleniowcem, więc jeżdżę po Polsce - nie siedze za biurkiem non stop

Gość ja zostaję
nie lubie się ze sobą "ceregielić", nie uważam, że ciąża to "stan wyjątkowy" i wymagający jakichś super przywilejów, mogę, więc pracuję

Gość monika77
Moja mała ma prawie 2 lata. Pracowałam prawie do końca bez dnia zwolnienia, na zwolnienie poszłam 3 tygodnie przed porodem, jeźdźiłam do pracy autobusem i 3 razy ustąpiono mi miejsca. Ale ja czułam się bardzo dobrze nie miałam żadnych dolegliwości i też 8 godzin przy komputerze. Nie traktowalam ciąży jak choroby. Z tymi nadgodzinami to własnie rożnie bywa czasami sie musi jak sie chce wrócic do pracy.

Gość monika77
"ja zostaję " masz dobry stosunek do swojego stanu, ja tez tak myślała jak byłam w ciąży, Ja swoją ciąże wspominam jakby nic się nie zmienilo oprócz rozmiaru i kształtu sylwetki:))

Gość ja zostaję
u mnie na razie nic się nie zmieniło, bo to dopiero 4 tydzień. Mogę pracowac, bo po prostu dobrze sie czuje. Jakbym się kiepsko czuła, to pewnie bym w domu coś na kompie już tylko robiła, będąc na zwolnieniu - i pewnie nie 8 godzin :-p

Gość limpopo
ja mam umowę do czerwca, a poród w lipcu, więc muszę się starać jak chcę zostać

Gość monika77
A no to z tą umową to masz kiepsko, jak długo pracujesz w tej firmie??? W twoim przypadku te nadgodziny to zupełnie inna historia.

Gość monika77
WARTO POCZYTAĆ - DOTYCZY ROZWIĄZYWANIA UMÓW O PRACĘ . 'NIE LICZ NA SERCE PRACODAWCY..... Czy możliwe jest wypowiedzenie kobiecie w ciąży umowy o pracę? Co do zasady nie. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy. Dotyczy to każdej umowy o pracę z wyjątkiem umów na okres próbny krótszy niż miesiąc. Jeżeli jesteś zatrudniona na podstawie umowy o pracę na czas określony, na czas wykonania określonej pracy albo na czas próbny przekraczający miesiąc, a umowa ta rozwiązałaby się po upływie trzeciego miesiąca ciąży - taka umowa ulega z mocy prawa przedłużeniu do dnia narodzin dziecka (chyba, że kobieta zatrudniona jest na podstawie umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy). Jednak w dniu porodu każda z tych umów wygasa, a kobiecie nie przysługuje prawo do urlopu macierzyńskiego i wychowawczego. Przysługuje jedynie prawo do zasiłku macierzyńskiego.

Gość nie można zatrudniać
kobiety w ciąży po godzinach, nawet jeżeli ona się na to zgadza. Ja się zgadzałam, choć nie chciałam tego, ale do momentu, kiedy kadrowa znalazła przepisy o tym mówiące.

Gość limpopo
pracuje od marca 2006r.

Gość
8 godzin przy kompie?? w ciazy??? To byc nie moze Czy wasi szefowie sa idiotami???

Gość monika77
net-ar -nie może ale tak jest, mam wiele koleżanek które pracują 8 godzin przy komputerze żadnej na czas ciąży pracodawca nie zabronił pracować po 4 godzinach. praco prawem a życie toczy sie dalej............

Gość
no przeciez kodeks pracy o tym mówi ze ciezarna nie moze siedziec przy kompie dłuzej niz 4 godziny!!!!!!!Ludzie !!!!!! skoro szefowie o tym nie wiedza to kij im w oko ale to wasze dzieci i wam powinno zalezec na ich i swoim zdrowiu nie rozumiem jak mozna działac na przekór sobie i swojemu nienarodzonemu jeszcze dziecku uswiadomcie swoich pracodawców !!

Gość ja zostaję
o rany, przecież pisałam, że ja nie pracuję 8 godzin przy kompie. Chyba każda kobieta wie, na co może sobie pozwolić a na co nie może, będąc w ciąży.

Gość
no chyba jednak nie kazda!!!!!!!!!!!!!!

Gość ja zostaję
No to nie każda - każdej net-ar nie uświadomisz, to ich dzieci i ich życie.

Gość jam nie w ciazy
i nie pracuje po godzinach, tylko współczuc