Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ivette221

PLAMIENIA podczas stosowania tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość gośććśog
Tak jak inni baaaardzo proszę o pomoc. Zażywam Microgynon 21 od 3 lat. Biorę wieczorem o 20:30. Wzięłam w piątek o 20:30 sobotę zapomniałam (12) niedzielę zapomniałam (13) w poniedziałek (dziś)zorientowałam się o tym że zapomniałam i odrazu o 8 wzięłam dwie (12 i 13) Współżyłam bez dodatkowego zabezpieczenia w sobotę, piątek oraz chyba w czwartek. W niedzielę oraz poniedziałek nie! W ulotce przeczytałam że jeśli nie minęło 12h to zabezpieczenie działa, jeśli minęło to jest ryzyko. W związku z tym mam pytanie czy jest szansa abym zaszła w ciążę? Mam nadzieję że napisałam zrozumiale, jakby co to odpiszę na każde pytanie. Będę wdzięczna za wszelką pomoc. Pozdrawiam

Gość Pavlova
oczywiscie ze jest ryzyko ze zaszlas w ciaze tabletka dziala tylko wtedy kiedy ją zazyjesz nie ma tak ze zapomnisz i sobie bedzie 2 dni dzialac to jest wlasnie minus przyjmowania tabletek anty na przyszlosc polecam ustawienie sobie budzika w komorce na przypomnienie

Gość gośććśog
"oczywiscie ze jest ryzyko ze zaszlas w ciaze tabletka dziala tylko wtedy kiedy ją zazyjesz nie ma tak ze zapomnisz i sobie bedzie 2 dni dzialac to jest wlasnie minus przyjmowania tabletek anty " * wiem, wiem ale tak jak pisałam (pewnie zamotałam) tabletkę wzięłam w piątek o ok. 21 w sobotę miałam wziąć o 21 ale zapomniałam i tylko wtedy był stosunek!! moje pytanie brzmi czy już wtedy mogłam zajść w ciążę czy jeszcze działała ta poprzednia tabletka (nie za bardzo zrozumiałam to co jest napisane w ulotce, dlatego pytam mądrzejsze użytkowniczki :) "na przyszlosc polecam ustawienie sobie budzika w komorce na przypomnienie" * i w tym jest największy problem ponieważ mam ustawione w telefonie przypomnienie i od 2006 nigdy nie zapomniałam do czasu aż w sobotę czyściłam telefon, wyjęłam baterię i nie ustawiłam daty i godziny, przez to ZAPOMNIAŁAM 1 raz w życiu!!! Byłam przed chwilą u ginekologa, zarejestrowała mnie dopiero na piątek. Powiedziała tylko tyle że jak zaszłam w ciążę to przecież ona nic na to nie poradzi (mówiła to strasznie ironicznie i nieprzyjemnie). Powiedziałam że wzięłam 2 tabletki które zapomniałam i zapytałam czy mam dalej brać resztę o normalnej porze - odpowiedziała że tak i mogę zapomnieć o zabezpieczeniu (kupić prezerwatywy). Niestety ale więcej sama w necie wyczytałam i dowiedziałam się od Was niż od niej.

Gość Pavlova
no skoro w sobote zapomnialas to o ktorej wzielas nastepna? jesli do 24 godzin to nie powinnas zajsc w ciaze :)

Gość gośććśog
Na innym forum dostałam taką odp: bierzesz tabsy o 20.30. dopuszczalne spoznienie to 12h, wiec zapomnialas tylko tabletki z soboty, a ta niedzielna przyjelas w normie i wg ulotki jestes wciaz zabezpieczona, gdyz pominiecie tabletki w 2gim tyg. nie wplywa na skutecznosc tabletek!

Gość sheena
Od ponad roku biorę tabletki anty. Obecnie zaczęłam brać 4te już w mojej niedługiej kadencji. Biorąc Harmonet-plamiłam(2opakowania). Po Cilescie-plamiłam(6opakowań z czego zapomniałam 1tabletki i wziełam 2na raz). Biorąc Yasmin (6opakowań) wszystko było ok ale postanowiłam zrobić sobie przerwę 3-4miesiące aby organizm trochę odpoczął. Ostatnio jednak wróciłam do tabletek tym razem YASMINELLE. Czuję się po nich świetnie, nie przytyłam ale pod koniec 1opakowania dostałam plamień(ok15tabletki) ale nie przejęłam się tym jednak ponieważ na początku zażywana tabletek jest to normalna reakcja organizmu. Skończyłam właśnie 2 opakowanie i niestety przy 14tabletce znowu zaczęłam plamić. Nie wiem czy powinnam już zmienić tabletki na inne czy wziąć kolejne 3 już opakowanie? Wcześniej usłyszałam od lekarza, że możliwe iż nie mogę w ogóle stosować tabletek antykoncepcyjnych gdyż mi nie służą ale skierowania na żadne badania niestety od lekarza nie dostałam. Nie wiem co mam teraz zrobić:/

Gość trioza
Witam, Ja również mam plamienia od jakiś dwóch miesięcy.Biorę tabletki JASMINELLE od sierpnia 2007 roku, czyli już 27 opakowań.( Nie robiłam przerwy, chociaż dzisiaj zapytałam o to moją ginekolog, która powiedziała, że nie ma takiej konieczności. ) Dzisiaj właśnie poszłam do ginekologa ze względu na objawy tj : plamienia, upławy, swędzenie, pieczenie, ból. ( podczas okresu, po stosunku oraz w trakcie brania tabletek) Okazało, że mam zmiany grzybiczne , mimo przestrzeganej higieny. Nie chodziłam również na basen. Najprawdopodobniej złapałam to w publicznych toaletach. Stosowałam również zbyt często tampony - prawie bez przerwy, co może spowodować stany zapalne. ( to tak informacyjnie, gdyby któraś z Was miała podobny problem ) Jeśli chodzi o plamienia - nie ma to raczej związku z chorobami. Powodem, który dzisiaj usłyszałam, jest właśnie zbyt mała dawka hormonów w organizmie. Niestety, plamienia również występują przy ciąży. Zupełnie nie pomyślałam, żeby o to zapytać ginekolog. Dziewczyny: czy jeśli mój organizm reaguje plamieniem na zbyt małe stężenie hormonów w tabl. antykoncepcyjnych to czy zmniejsza to zabezpieczenie i zwiększa ryzyko zajścia w ciąży ? Wiecie coś na ten temat ? Pozdrawiam. :)

Gość Ojejuuuuuu
Zazdroszcze Wam jak czytam, ze plamicie 3 tyg, czy 2 miesiace. Ja plamie od 13 miesiecy caly czas, co kilka tygodni mam 3 dniowa przerwe i znow plamienie. Zaden lekarz nie umie mi pomoc i kazdy mowi, ze jestem zdrowa. Zaczyna mi sie wichrzyc psychika od tego widoku. Od wkladek odparzyla mi sie skora. Jestem zrospaczona, a lekarze beztrosko mowia mi, ze nic sie nie dzieje! Pozdrawiam

Gość madziiii
Mój problem równiez polega na plamieniu. Tabletki biore od kwietnia 2009 o nazwie Kontracept, byłam z nich bardzo zadowolona, regularny okres, nie przytyłam, czułam się dobrze. W lipcu poleciałam do anglii i skorzystałam z tego, ze tam antykoncepcja jest za darmo, poszłam do ginekologa i dostałam tabletki o takim samym składnie jak kontracept, odpowiedni polskiego kontraceptu - femodette. Również jak zaczęłam je brać wszystko było idealnie, do czasu. We wrześniu miałam zabieg krioterapii i potem zaczeły się dziać dziwne rzeczy. Przez cały czas brałam femodette, jednak zaczęły pojawiać się plamienia, zazwyczaj po 10 dni brania tabletek, kończyło się na jakieś 5 dni przez okresem, potem okres i tak w koło Macieja. Miałam juz dość, jestem w klasie maturalnej i powstała nowa przyczyna stresu. Byłam u 4 ginekologów, krwawienie z nadrzerki odpadło, bo wszystko łądnie się goiło, rzekome zapalenie jajników, antybiotyk i nic z tego, stres i zmiana tabletek na yasminelle, nawet to nie pomogło... W styczniu 2010 wróciłam do femodette bo zostały mi dwa opakowania, po pierwszym dolegliwości ustały, jednak przy drugim po 14 tabletce znowu pojawiło się brunatne plamienie. Nie wiem co robić, to ostatnie opakowanie chyba przetrzymam, przed tym ostatnim plamieniem byłam juz u ginekologa i pytałam się co robić jakby znowu, ona stwierdziła zeby o tym nie myśleć bo psychika tez ma swój udział, wzięłam recepte na kontracept i teraz boję się że skoro one mają ten sam skład to jak je wykupie znowu pojawi sie to samo. Już naprawde nie wiem co robić, jak wspomniałam mam mature i ciągłe poświecanie czasu na lekarza juz mnie trochę męczy, samo to ze ciagle tak jets i nie mam an to wpływu jest strasznie dobijające. Może Wy mi coś doradzice konkrentnego co raz a dobrze by pomogło ? Dzięki z góry.

przyjmuje 2 tydz tabletki Diane35 czy jakos tak.. po okresie normalnie mialam plamienie .. dopoki nie doszlo do stosunku.. teraz kolejny dzien niema plamienia.. o czym to swiadczy.??? ;( help !

juz 2 tydz biore tabletki Diane35 czy jakos tak.. po okresie normalnie mialam plamienie.. dopoki doszlo do stosunku.. a teraz kolejny dzien plamienia niema.. o czym to swiadczy?? help !

Gość nat86
Witam! Mam problem, biore Rigevidon od ponad roku, cały czas brałam je regularnie. W poprzednim miesiacu zdazyło mi sie zapominec o 4 tabletkach pod rzad i w tym miesiacu zapomnialam tez o 2. Teraz zaczełam krwawić, nie jest to tak intensywne krwawienie jak w trakcie okresu, ale nie jest to tez tylko plamienie. Czy takie krwawienie może oznaczać ciąże?? Prosze piszcie co wiecie, może ktoś mi pomoże!!

Gość loving91
witam. ja biore tabletki abtykoncpecyjne od ponad roku-Cilest. biore je regularnie. czasem zdarzalo mi sie zapomniec wziasc, ale wtedy nie uprawialam stosunku. od 4dni wystepuje u mnie plamienie.. a zostalo mi jeszcze 6tabletek w opakowaniu. zastanawiam sie tez czy to moze byc od tego, ze przez miesiac nie wspolzylam ze swoim partnerem, bo bylam za granica... boje sie, ze moglam zajsc w ciaze.. chociaz tabletki biore caly czas.... i mam dopiero 19lat...

Gość kijax92
loving91 Jeśli się zapomniało jakiejś tabletki to od tego moga wystąpić plamienia. skoro nie współżyłaś z partnerem to nie możesz zajść w ciążę tym bardziej ze potem brałaś normalnie.

Gość kijax92
Zaczełam brać tabletki o nazwie Midiana podobno to jest tańszy odpowiednik Jasmine o tym samym składzie. I od jakiegoś czasu występuja u mnie krawe plamienia. Nie pominełam zadnej tabletki i dopiero zaczynam przygodę z hormonami. Czy to normalne, czy znaczy to ze te tabletki nie są dla mnie? Pozatym nie mam zadnych objawów ubocznych.

kijax92 - takie plamienia mogą się utrzymywać do 3 opakowania włącznie, jeśli po tym czasie będziesz plamić to pewnie trzeba będzie zmienić na silniejsze bo to bedzie oznaczać,że nie trzymają Ci cyklu.

Gość pat86
Hej Przez półtorej roku brałam Novynette i przy ostatnim opakowaniu zaczęłam plamić pytałam mojego ginekologa, stwierdziła, że to jest normalne w końcu coś za coś, ale skoro Mi to tak przeszkadza to mogę zmienić tabletki. Obecnie biorę Microgynon 21 jestem przy 7 opakowaniu od początku zażywania tych tabletek mam plamienia po 10 tabletce, aż do miesiączki. Nie wiem już co mam robić. Pewnie moja ginekolog powie, że to normalne, zresztą ona nawet nie bada tylko przepisuje recepty i dla niej wszystko jest normalne.

Dziewczyny ja biorę Qlairę. Drugie opakowanie i od 15 tabletki mam brązowe plamienie. Wiem, że muszę jeszcze poczekać i zobaczyć czy również po 3 też będę plamić. Czy jesteście pewne, że plamienia są powodowane zbyt małą ilością hormonów? Chyba głównie estrogen ma tu znaczenie, w Qlairze są różne dawki hormonów, ale ogólnie dobrze je znoszę.Takie plamienie jednak jest wkurzające, ciągle biegać z wkładkami.

Gość miksu
witam, mam podobny problem od dwóch lat poszukuję tabletek anty po których nie będę plamiła, jednak nie to jest najbardziej denerwujące a niekompetencja ginekologów, którzy z opuszczonymi rękami mówią że nie wiedzą od czego tak się dzieje. Byłam u super dobrej i znanej Pani profesor w Łodzi jednak nawet ona nie umie powiedzieć czemu.. na początku przez 4 miesiące brałam Yasminelle - codziennie krwawienie naprzemienne z plamieniem potem 3 miesiące yasmin - to samo kolejny był Microgynon - brałam go 14 miesięcy troszkę lepiej, bo nie codziennie krawienie ale nie duża poprawa, w miesiącu miałam tydzień bez plamienia przy Microgynon, tak pozatym tygodniem cały czas. od dwóch miesięcy jestem na Evra plastry anty, drogie, lepiej niż przy Microgynon jednak nie całkiem dobrze, plamienia są. Możliwe jest to że źle stosuje te plastry, naklejam je najczęściej na plecy lub tyłek żeby nie było widać, jednak się przesuwają, i nie wiem czy podczas tego przesunięcia czasem nie pogarsza się ich działanie, zanim je jednakodstawie mam zamiar je dobrze przetestować, czy może organizm nie musi się do nich przyzwyczaić. a jak to nie pomoże to nie wiem co robić, Cilest brałam dawno temu jeszcze przed Yasmin, co prawda plamien nie było, ale spadło drastycznie libido i pojawiła się suchość pochwy, i inne dolegliwości. Zastanawiam się czy niedoczynność tarczycy może mieć wpływ na antykoncepcję? badane miałam TSH i biorę równocześnie tabletki na niedoczynność

Gość adziulka1990
hej:). mam maly problem biore tabletki od ponad 4 lat bralam novynette pozniej regulon, cyprest no i teraz od pol miesiaca cilest. nigdy nie mialam plamien a teraz sie pojawily np po wysilku albo po dluzszym przebywaniu na sloncu. mozzliwe ze to normalne bo to jest moje pierwsze opakowanie nowych tabletek. czy moze ktoras z was miala podobny problem?? z gory dziekuje za odpowiedz

Ja od 2 opakowania midiany mam plamienia. ok 14 dni ale ja nie robiłam przerwy tzn odstawienia tabletek bo zależało mi na przesunięciu miesiączki na wakacje... p ginekolog kazała mi brać 3 opakowania bez przerw... a plamienie mam od 2 opakowania i już sama nie wiem czy to normalny objaw. Męczące jest to plamienie już bym wolała 5 dni okresu i z głowy ;) wcześniej nie stosowałam żadnej antykoncepcji

Gość makatkaxxxxx
Sylvie 20. Mam plamienia od 3 dni. Czy mam się martwić? Dodam że są bardzo niewielkie, kolory rozbawionej kawy z mlekiem. Śluz jest zamiast białawy - to lekko zabarwiony na jasny brąz. Czuję się dobrze :) piersi przestały boleć - tylko kolor wydzieliny jakiś inny.

Gość kicia1280
Ja też biorę Sylvie 20 :) co do plamień: 1. jest to podobno normalne przy pierwszym stosowaniu tabletek. 2. skierowanie na badanie hormonów powinno być przed zażywaniem tabletek anty. Jeśli zmieniasz opakowania bo ciągle są plamienia - musisz odstawić tabletki na pół roku zrobić badania hormonów i na tej podstawie lekarz przepisze tabsy. Jeśli pójdziesz ze skierowaniem na badanie hormonów to lekarz zapyta cie czy stosujesz anty. Jeśli tak - nie wykona badania, gdyż wynik bedzie nieprawidłowy, bo fundujesz sztuczne hormony swojemu organizmowi. 3. Miałam plamienia (śluz nie jest biały, tylko lekko zabarwiony na jasno brązowy kolor) 3 dni, bo chyba się już kończą. Ale takie bardzo niewielkie, wiec każda z nas reaguje inaczej.

Gość Z00
Witam, Przyjmuje 4 opakowanie Yasminelle Prz 17 tabletce pojawiło się czerwono brązowe plamienie. Z partnerem współżycia rano 8 dnia (po dniowej przerwie)a tabletkę przyjęłam wieczorem o normalnej porze. Nie skończył we mnie ale był we mnie bez prezerwatywy przez chwilę. Nie pominąłem żadnej tabletki. Miał opóźnienie 4 h w 3 tygodniu. Plamienia nadal się utrzymują. Dziś przyjęłam 20 tabletkę. Obawiam się że mogę być w ciąży czy jest to prawdopodobne? ? Czy w tym 7 dniu jest zachowana skuteczność ?

Gość Z00
Witam, Przyjmuje 4 opakowanie Yasminelle Prz 17 tabletce pojawiło się czerwono brązowe plamienie. Z partnerem współżycia rano 8 dnia (po 7 dniowej przerwie)a tabletkę przyjęłam wieczorem o normalnej porze. Nie skończył we mnie ale był we mnie bez prezerwatywy przez chwilę. Nie pominąłem żadnej tabletki. Miał opóźnienie 4 h w 3 tygodniu. Plamienia nadal się utrzymują. Dziś przyjęłam 20 tabletkę. Obawiam się że mogę być w ciąży czy jest to prawdopodobne? ? Czy w tym 8 dniu jest zachowana skuteczność ?