Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cREMIK

ŚWIADECTWO PRACY - CZY WSZYSTKIE MUSZĘ DOSTARCZYĆ PRACODAWCY?

Polecane posty

Gość cREMIK

Czy muszę przyszłemu pracodawcy przedstawiać wszystkie świadectwa pracy? Chodzi mi o takie które wystawiła mi firma w której pracowałem przez 5 dni. Sam zrezynowałem. Więc dali mi umowę tylko na te 5 dni które przepracowałem, wystawili świadectwo pracy. Przecież to do niczego mi się chyba te 5 dni nie liczy, prawda?

Gość wylosuj sobie jakies
i mu zanies...

Jeszcze jak się liczy! Nigdy nie wiadomo, z jakich powodów i kiedy przestaniesz pracować i może ci akurat zabraknąć 3 dni do uzyskania uprawnień. Obojętnie jakich: emerytalnych, do nagrody jubileuszowej, do urlopu. Każdy dzień udokumentowanej pracy to skarb! I pilnować świadectw - oryginałow!!! Każdy następny pracodawca może dostać tylko kserokopię. Bo będą takie tragedie jak teraz przy ustalaniu kapitału początkowego. A bo to wiadomo, co wymyślą za jakiś czas?

Gość cREMIK
pytam poważnie, czy takie św3iadectwo pracy jest sens przedstawiać pracodawcy? czy taką pracę warto wpisywać w CV w rubryce doświadczenie zawodowe?

nie musisz,dajesz tylko te co chcesz,jak trzeba bedzie kiedys do emerytury czy renty dać to wystarczy ze przedstawisz je w Zusie ale pracodawca nie musi mieć wszystkich-nie masz takiego obowiązku,pozdrawiam

Gość kataśka
naprawdę? ja myślałam że trzeba przedstawiać wszystkie świadectwa pracy. Ale w sumie masz rację świadectwo pracy pięciodniowej chyba nie ma znaczenia...

Nawet jeśli byłby to dłuższy okres pracy ale z jakiegoś wzgledu nie chcielibyśmy przedstawić tego świadectwa to nie mamy takiego obowiązku,bo to jest nasza brocha ile chcemy miec w danym zakladzie lat pracy branych pod uwagę:)

Gość no tak tak ale
im więcej lat pracy tym wyższa wysługa, tym więcej pieniędzy

Gość cREMIK
a czy te 5 dni ma znaczenia dla przyszłego pracodawcy?

Gość cREMIK
i czy wpisywać tą pracę w CV? Wydaje mi że nie warto wpisywać tego do CV, ale może się mylę

to zalezy ile masz już lat pracy i czy pracodawca wypłaca staz,jubileusz no i jeśli wymiar urlopu masz teraz 20 dni to o 5 dni wczesniej nabędziesz prawo do 26:)

Gość no tak tak ale
o jezuuuuu, jeżeli była to praca zbliżona do tej którą będziesz obecnie wykonywał to możesz wpisać, ale jeżeli nie ma nic wspólnego to olej to

Wazne tez jest dla pracodawcy czy ta umowa wcześniejsza była Twoja pierwszą praca i czy wykorzystane byly jakieś dni urlopu, ale to tylko jak to jest w danym roku

Gość cREMIK
mam raczej doś krótki staż pracy, i to w dodatku wszędzie pracowałem nie na cały etat tylko pół lub trzy czwarte. w sumie będzie tego ok 2 do 3 lat stażu pracy.

tak prawde mówiąc to ja przyjmując kogoś kto mi przedstawia świadectwo pracy z 5 dniami przepracowanymi mialabym troche wątpliwości-np.czy nie jesteś lekkoduchem i miałabym obawy czy nie postapisz tak samo w naszym zakladzie-ale to jest tylko przykład:)

Gość cREMIK
no właśnie dlatego pytam. też o tym pomyślałem. a czy w razie jak takie świadectwa nie przedstawię to pracodawca może to jakoś sprawdzić? np. w ZUSie, albo gdzieś?

Nie ma do tego prawa ale mozesz potem coś wspomnieć ze byleś zatrudniony 5 dni gdzieś tam ale uwazasz ze nie było sensu wspominać o tym,ja sama nikogo nie sprawdzam dopiero jak coś ktoś wspomni sam albo własnie jak ustalałam do kapitału początkowego to wychodziły rozne takie ale źle to nie bylo odbierane,bo pracownik ma do tego prawo i już:)

Gość cREMIK
ok, to dzięki za odpowiedz. Właśnie dlatego się o to pytałem bo niechce być odebrany przez przacodawcę że tak szybko zmieniam prace. W takim razie postanowiłem nie wpisywać tego do CV i nie dawqać kopi tego świadectwa pracy.Dzieki za opdpowiedzi.