Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona22.

czy bylas bita w dziecinstwie?

Polecane posty

Gość ona22.
dziekuje ci taka jedna stara a naiwna. wezme to pod uwage :) mam bardzo kochana mame za ktora oddalabym zycie ale dzis sie zaczelam zastanawiac czemu ona nic wtedy nie robila ?? mam nadzieje ze chociaz do niej nie poczuje nienawisci...

Gość ona22.
o wlasnie! slowo PRZEPRASZAM zmieniloby bardzo wiele... moze jakis kat to czyta i zechce sie zmienic i zmienic zycie swoich dzieci i przeprosi....

Gość taka jedna stara a naiwna
Ona22>> Myślę, że kiedyś powinnaś zadać mamie to pytanie. Nie teraz, jak będziesz już samodzielna. To też się często zdarza, niestety, może i ona była terroryzowana przez niego? Może się bała, może w jakiś sposób chciała Cię uchronić przed jeszcze większym piekłem? Może być tysiąc powodów.

Gość ona22.
dlaczego twoj ojciec nic nie zrobil?

Gość mnie nigdy nie bili
tak samo nie bito moich rodzicow i dziadkow( choc dawniej to bylo dosc powszechne), ja nigdy nie bilam swoich dzieci. Odkad pamietam wszycy bylismy i jestesmy zawsze kochajaca sie rodzina,mozemy zawsze na siebie liczyc. Nikt z nas nie mial wiekszych problemow ze szkola, ze studiami, z praca, z zyciem osobistym ( choc wiadomo,ze sa w zyciu wzloty i upadki ,ale oparcie w rodzinie jest czyms bezcennym) Pamietam jednego jedynego klapsa , leciutkiego zreszta, ktorego dostalam od mamy, bo krecilam sie jak szalona i nie mogla mnie ubrac. Mialam z 5 lat ale do tej pory pamietam to upokorzenie i rozczarowanie co do mamy - ja przeciez nie chcialam robic nic zlego, bylam tylko rozbawiona i dlatego sie wiercilam. Bicie jest czyms niegodnym i upokarzajacym, nie wiem,jak mozna kogos kochac i go bic. W naszej rodzinie dzieciom, nawet malenkim, zawsze się tlumaczylo, co jest dobre a co zle, wszyscy sie kochali i szanowiali wzajemnie i nie chceili sprawiac sobie w zaden sposob przykrosci. Nigdy mi wlasciwie niczego nie zakazywano - tlumaczono tylko. Nigdy tego luzu nie wykorzystywalam, wiedzialam,ze mam sama myslec i postepowac rozsadnoe. Tak wychowuje i swoje dzieci i nigdy nie mialam z nimi problemow. Jestem nieprzejednaną przeciwniczką bicia.Gardzę ludzmi bijacych słabszych ( dzieci),zadne argumenty za tym nie przemawiaja.

Gość dorosła matka
Mnie bił ojciec i to porządnie/człowiek na stanowisku,wykształcony/ Jakie konsekwencje? Nigdy nie uderzyłam własnego dziecka,brzydzę sie dorosłymi stosujacymi siłe jako argumenty i nie mam dla niego szacunku do dzisiaj

Gość ona22.
ja takze sie brzydze! nigdy z nikim o tym nie rozmawialam, to jest moj pierwszy raz. wiem ze moje zycie byloby inne gdyby nie to i bardzo zazdroszcze dzieciom wychowanym bez bicia i matretowania i zarazem wspolczuje takim jak ja... pozdrawiam wszystkich rozsadnych i madrych rodzicow :)

Gość w gazecie wyborczej trojmiasto
mama wszczela akcje "kocham, nie biję" - zdjecia szczesliwych rodzin, plakaty maja z tego bycitd, jak chcesz to napisz do niej, link powinnas znalezc na stronie wyborczej

Gość stare babsko
Moja babka biła moją matkę.Matka miała oto do niej żal, co nie przeszkodziło jej bić mnie,jednak szczególnie biła i znęcała się nad moją siostrą.Dziwne koleje losu i szczególna niepamięć - bo w obronie mojej siostry stawała jej babka.Dzisiaj matka też się wypiera , że biła moją siostrę.Wniosek:byłeś bity jest duża szansa na to , że będziesz bić swoje dzieci (niestety).

Gość mnie wkurza powiedzenie
" mnie bito, a wyroslem na porzadnego czlowieka". Dotyczy to m.in niektorych rzadzcych naszym krajem - czy ja wiem, czy oni sa porządni - glownie we wlasnym mniemaniu. Z tego co pamietam,bardzo bity byl Stalin i chyba wszyscy ze slynnych masowych mordercow( czytałam). Tym bardziej nalezy cenic tych, co bici w dziecinstwie nie robia tego ze swoimi dziecmi.