Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justa35

Można niemowlaka 5-tyg. nie kąpać codziennie???

Polecane posty

Gość justa35

Chyba mu to nie zaszkodzi ,kąpiemy go co 3 dni bo jest bardzo przeziębiony

My od urodzenia córeczki kąpaliśmy ją w wanience co drugi dzień - codzienna kąpiel wysuszała jej skórę. W dzień bez kąpieli myłam ją na przewiajaku, bez główki.

Gość MONIKA77
MOJA CÓRKA URODZIŁA SIĘ W STYCZNIU, WIĘC SIĘ NIE POCIŁA OD UPAŁÓW, NIE ULEWAŁO SIĘ JEJ, PUPĘ PRZECIERAŁAM JEJ WILGOTNYMI CHUSTECZKAMI LUB OPŁUKIWAŁAM POD KRANEM JAK BYŁA TAK POTRZEBA I SZCZERZE POWIEM MYLIŚMY JĄ CO 3 DNI, CZASEM NAWET ZADZIEJ.LATEM JAK BYŁY UPAŁY CODZIENNIE. W TYM MIESIĄCY SKOŃCZY 2 LATA, MA SIĘ DOBRZE I NIE PRZESZKADZA JEJ TO ŻE NI BYŁA KĄPANA CODZIENNIE:))

Gość a ja uważam
gdy nie ma upałów, to nie trzeba codziennie myć główki, ale w miejscach intymnych jak najbardziej. No i w fałdkach.

Dziecko myte co 3 dni, niesamowite. A potem się wszyscy dziwią, że Polacy to brudasy. No a jak ma być inaczej, skoro mimo braku przeciwwskazań dziecko jest myte 2 razy w tygodniu.

Gość MONIKA77
MOJA CÓRKA URODZIŁA SIĘ W STYCZNIU, WIĘC SIĘ NIE POCIŁA OD UPAŁÓW, NIE ULEWAŁO SIĘ JEJ, PUPĘ PRZECIERAŁAM JEJ WILGOTNYMI CHUSTECZKAMI LUB OPŁUKIWAŁAM POD KRANEM JAK BYŁA TAK POTRZEBA I SZCZERZE POWIEM MYLIŚMY JĄ CO 3 DNI, CZASEM NAWET ZADZIEJ.LATEM JAK BYŁY UPAŁY CODZIENNIE. W TYM MIESIĄCY SKOŃCZY 2 LATA, MA SIĘ DOBRZE I NIE PRZESZKADZA JEJ TO ŻE NI BYŁA KĄPANA CODZIENNIE:))

Gość mama kacperka duszka
Ja tam też nie kąpię codzienie,tylko co 2 dzien.Jak trzeba to umyję wacikami lub pieluszką,ale codzienne kąpanie wysusza,więc tego nie robię.

Można kąpać co 2 dzień, tak mi poleciła pani doktor, ale ja po prostu myję się codziennie, mimo, że też jestem czysta i się nie pocę, więc uznałam, że dziecko również powinno być przyzwyczajone do wieczornej kąpieli. Jak mam przecierać ciałko gąbką czy chusteczkami, to już wolę małą całą wykąpać.

Darianka,jeśli dziecko się przemyje na przewijaku to nic mu się nie stanie .Gzie jest napisane ze codziennie trzema mu myć główkę.Pupcię i resztę to owszem trzeba ale pozostałe części jak główka,pytam,po co? Mojego pierwszego syna kąpałam codziennie.Było to dla mnie dośc stresujące,bo rzucałam dosłownie każde inne zajęcie,bo...moje dziecko musiało pójść się kąpać.Przy drugim synu,nie byłam już taka nadgorliwa i kąpałam go co drugi dzień i też było ok,oczywiście wtedy gdy go nie kąpałam to przemywałam go na przewijaku. Darianka -uwierz mi mój drugi syn nie jest z tego powodu brudasem.

Gość rytaja
Darjanka chyba nie masz dziecka,bo codzienne kapanie nie jest najwazniejsze.Zalozycielka tego forum wyraznie napisala ze jej dzieciatko jest chore,napewno nie zostanie brudasem jak je nazwalas jesli bedzie kapane co drugi dzien,a wazniejsze chyba jest jego zdrowie. moj synek ma 13 miesiecy i codziennie kapalam go w pierwszym miesiacu zycia,a pozniej po rozmowie z pediatra kapalam go własnie co drugi dzien i tak jest do tej pory,wyjatkiem bylo lato bo wtedy kazdy sie poci.A w dni ktore maly nie jest kapany,zawsze ma umyte czesc intymne,dłonie i twarz

Rytaja, napisałam że jeśli nie ma przeciwwskazań należy dziecko kąpać częściej niż 2 razy w tygodniu, widocznie nie czytałaś dokładnie, ponieważ nie nazwałam dziecka justy35 brudasem. I w pełni zgadzam się z Niezdecydowaną mamą. Po co przecierać skoro można dziecko wykąpać i przy okazji przyzwyczaić do systematycznego mycia się, bo przecież kiedyś będzie dorosłe, prawda????

Gość rytaja
no wlasnie kiedys ....bedzie dorosle a teraz jest tylko dzieckiem a z tym wpajaniem wszystkiego to czasem pomyslmy,bo mam wrazenie ze co niektorzy zamiast dac dziecku ksiazke o "kubusi puchatku"to daloby np.kurs informatyki,bo kiedys bedzie dorosle no nie

Ja od urodzenia kapię synka codziennie. Łącznie z główka bo ma gęste włoski a odkąd zaczął wcinać biszkopty to wiecznie ma te piórka pozlepiane. Codzień wieczór jest kąpiel i nowa piżamka. Pościel zmieniam Małemu raz w tygodniu. Ja i mąż takze kąpiemy się codziennie (latem nawet 2x dziennie) i nie wyobram sobie, by mozna było inaczej. Czułabym się brudna i zapuszczona gdybym miała kapać się co 2-3 dni. Ale to chyba kwestia indywidualna. Jedyne odstępstwa robie kiedy Mały przychoruje. Wtedy myję go na przewijaku. Myję go ciepłą wodą z Balneum w misce i pieluszką tetrową. Jakoś nie wyobrażam sobie mycia dziecka chusteczkami do pupy. To chyba mało przyjemne być umytym taka zimną, mokrą chustką. Synek ma roczek i NIGDY nie miał odparzenia.

Gość kajja
chore dziecko tym bardziej trzeba kąpac codziennie, bo poci się bardziej niż zwykle i dajcie już spokój z tym usankcjonowanym lenistwem,szukacie dla siebie usprawiedliwienia czy lepiej się czujecie jak ktoś jeszcze prócz was robi źle.Litości-dziecko i dorosły MUSI kąpać sie codziennie!!Może zaczniecie je karmic co drugi dzień??Przecież nie umrze z głodu przez jeden dzień!!!!!!!!

Gość rytaja
POROZMAWIAJCIE MOZE O TYM Z PEDIATRA BO TE WASZE MADROSCI MNIE ROZBRAJAJA

Gość fantomas
nie powinno się kąpać dziecka codziennie bo usuwa się warstwy ochronne ze skóry i nawet najlepsze balsamy jej nie przywracają. Niemowlę czyli dziecko do ok. 1 roku nie powinno być kąpane codziennie !!!! Dzieci starsze powinny brać prysznic a nie kąpać się !! Darianka, życzę powodzenia w wychowywaniu dzieci, ale powinnaś się jeszcze co nieco podszkolić. Bo to co dobre dla 5 latka niekoniecznie jest dobre dla 4 miesięczniaka :(

Hehehehe, ok podszkolę się oczywiście a jakże. W każdym razie ja będąc dzieckiem, nawet tym czteromiesięcznym byłam kąpana codziennie i jakoś hmmm.... żyję, hura !!!!! :-D

Gość czeste mycie skraca życie
skóra sie ściera i człowiek umiera :P

Gość fantomas
głupie porównanie ... ludzie bez rąk i nóg też jakoś hmmm ... żyją !

Gość irminka
heh...kompalam codziennie az lekarz mi powiedzial ze co 2dni w zimie co 3 wystarczy( oczywiscie pupcie i "te" rzeczy) codziennie ale nadmiar czystosci tez nie jest za dobry, mydlo, twarda woda i ta chemia w balsamach .....zwlaszcza trzeba uwazac przy dzieciach o podlozu alergicznym, moja jest uczulona na wode :( a chce jak nabardziej oszczedzic jej sterydow

Gość Tak to wlasnie
Funny bunny - gratulacje, hodujesz alergika!

Oj Fantomas, nie rozumiem dlaczego ironizujesz ze mnie, no trudno. Mogę tylko się pogodzić z tymi atakami kobiet będących przeciwko kąpielom swoich pociech.

Z kąpaniem dziecka codziennie należy uważać - bo można malucha pozbawić naturalnej bariery lipidowej na skórze. A wtedy nagle bęc! Alergik!!!!!!!! Niektóre dzieci jednak mają tzw. wilgotna skórę - wtedy można kąpać codziennie.Jednak wtedy należy smarować dziecko mleczkiem dziecięcym, a maluchy do pół roczku -najlepiej parafiną. Oliwki różnie - mogą działać dobrze, ale w wielu przypadkach powodują podrażnienia lub nadmierne przesuszenie (sic!) skóry. źródło - pediatra, która siedzi obok mnie :-)

Figazmakiem, ukłoń się ode mnie pediatrze, który siedzi obok, bo wreszcie ktoś nas pogodził :-)

Gość june
Sa rozne szkoly na temat kapania...za czeste mycie i szorowanie sciera naturalna warstwe ochronna skory. Najwazniejsze jest aby umyc miejsca intymne dziecka. Nie rozumiem po co sie tak klocic i wyzywac od brudasow. Za granica zaleca sie kapanie dzieci 2 gora 3 razy w tygodniu i nikt nie rzuca wyzwiskami od brudasow. Moze troche wiecej wywazonych slow. Ja moje dziecko kapie co 3 dni i jakos nie ma problemow.

Uczy się dziecko tego co sie samemu wyniosło z domu rodzinnego. Mnie także kąpano codziennie, ubieranie w świeże ubranka też przejełam od mamy i jakoś nie mam żadnej alergii. Podobnie mój mąż wyniósł z domu nawyk obowiazkowej, codziennej kapieli i też nie jest alergikiem. Także nie uważam, bym wychowywała (bo ja wychowywuję moje dziecko a nie je \"hoduję\") małego alergika. Syn jest zdrów jak ryba, wcina wszytko i nosi wszystkie rodzaje materiałów i jeszcze się nie zdażyło, by miał choć najmniejszą wysypkę. Nie jestem pedantką i nie dostaje szału kiedy mój Mały się lata w zaplamionych zupką rajstopkach, bawi z ubłoconym psem czy hasa na raczka po trawniku. Niemniej uważam, że lepiej się śpi w świeżej pościeli i fajnie założyć na umyte ciałko nową piżamkę zamiast przepoconej kilkudniowej. I mimo codziennych kapieli nie miałam nigdy problemów z przesuszona skóra u dziecka. Właściwie Mały nigdy nie miał przesuszonej skóry. Kąpie go od urodzenia w oleju do kapieli Balneum i nigdy nie musiałam dodatkowo nawilżać skóry synka.

Zaraz ,zaraz.Czy to znaczy że jak ja się codziennie nie kąpię tylko biorę prysznic to już nie jest to samo? Bo jeśli chodzi o to co się wynosi z domu! : jak już wyżej wspomniałam,mojego drugiego syna kąpałam co drugi dzień,teraz gdy ma 7 lat a starszy 11 biorą codziennie prysznic a ogólną kąpiel,czyli z myciem głowy robię im raz w tygodniu to już jest coś nie tak? Nie rozumiem,co ma piernik do wiatraka,te dzieci co kąpią się codziennie są czymś lepszym od tych co biorą prysznic?A może co niektóre z was powinny sprecyzować swoje wypowiedzi,bo nie zrozumiałam.:P To że niektóre piszą że kąpią swoje dzieci co drugi ,trzeci dzień,to na litośc boską wcale nie oznacza że te dzieci chodzą przez te dni brudne i oblepione czymś tam.Opamiętajcie się!!!