Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justa35

Można niemowlaka 5-tyg. nie kąpać codziennie???

Polecane posty

Gość wefe
a ja kapie mpja dwulatke raz w tygodniu. codziennie oczywiscie myje rece, nozki, oklice intymne. i wcale nie jest brudna/!!!!!!

Gość kizia cizia
a ja się myje raz na miesiąc i też jest dobrze; w pozostałe dni tarzam się w piachu

Wefe- i robisz bardzo dobrze,ale widzę że co niektóre lubią robić z igły widły. Poza tym widocznie nie mają nic innego do roboty więc non stop kąpią te swoje biedne dzieci:P

Gość co to daje
codzienna kapiel wieczorem?Przeciez podczas snu czlowiek sie poci.Najlepiej jest brac 2 razy dziennie prysznic i czuc sie zawsze swiezo.W nocy i w dzien.

Ktos na poprzedniej stronie napisal, ze za granica zaleca sie kapanie dzieci 2-3 razy w tygodniu...Ze tak zapytam: za ktora granica??? Mieszkam w Holandii-tu kapie sie dzieci od 2 doby zycia i zaleca sie codziennie!!! W Niemczech jest to samo, a ze juz o Szwecji czy Norwegii nie wspomne, bo tam maja fiola na punkcie higieny. Moja corka kilka dni temu skonczyla 2 miesiace-kapana jest codziennie. Jeszcze nie miala wysypki, odparzenia czy wysuszonej skory. A poniewaz kapiel jet codziennie-moja corka bardzo to lubi. A i ja lubie Ja kapac. Taki codzienny mily rytual:) No i chyba kazdy-nawet taki Babel lubi byc czysty i w swiezej pizamce.

z tego co wiem niemowlęta powinno się kapać 2 razy dziennie, a jak skóra jest przesuszona, to smarowac oliwkami, kremami, uzywac delikatnych mydełek czy tam żeli:)

Gość tez to ogladałam
ja tam kapie codziennie-nie wyobrazam sobie wykapac dziecko 1x na tydzien!!!SZOK!!!!

Gość spammm
Po urodzeniu pierwszego dziecka kapałam je codziennie. Przy drugim co drugi dzień. Nic sie nie stało temu drugiemu a ja mialam wiecej czasu :D

Moj synek ma obecnie 6,5 miesiaca i do tej pory byl tylko 1 raz nie myty... Kapie go codziennie i to nie na zasadzie widziales wode.. Srednio kapiel trwa ok 15-20 min Teraz gdy maly zaczyna sie bawic zabawkami w wanience kapie sie po30-40 min :) i szczerze powiem ze nie wyobrazam sobie aby go nie kapac codziennie :O Bo niby czemu mam dziecku zabierac jego przyjemnosc...??? Kapanie wysusza skore???:O Jesoooo!!! przeciez sa plyny do kapieli dla dzieci z oliwka... wcale nie zauwazylam aby kapiel wysuszala skore... a do tego np jak nie chce mi sie go oliwic..bo jest np chlodniej w mieszkaniu bo bylo wietrzone to leje oliwke do kapieli...i ta warstwa zostaje na skorze... Piszesz ze dziecko jest chore.. Moj maly wlasnie tylko raz nie byl kapany-mial wtedy prawie 39 i na 2 dzien jak przyszedl na wizyte dr powiedzial ze nie powinnam go nie kapac z tego powodu.. wrecz przeciwnie... jak ma dziecko goraczke schladzac wode... jak ma zatkany nosek zrobic goretrza kapiel aby sie wygrzalo... Sadze ze 5 tyg dziecko to za male aby je kapac co 3 dni...(nawet jak kapieli nie lubi) Ale ty jako matka bedziesz wiedziec lepiej co dobrze dla twojego dziecka

Gdyby te wszystkie oliwki i kremy były naprawde potrzebne to natura sama by coś wymysliła. Ja jestem zdania że nie trzeba kąpać dziecka codziennie, a na pewno nie należy jeżeli ma przez to wysuszona skórę. Dodatkowo - mój pediatra odradzil stosowanie mydełek i innych środków peilęgnacyjnych do 6 miesiąca życia w ogóle. Tak więc kąpałam co 2-3 dni w samej wodzie, sporadycznie stosowałam płyn do kąpieli Penaten. Na szczęscie nie miałam problemów bo obaj synowie do roku czasu łysi byli jak kule bilardowe :D więc szampon też odpadał. Jeżeli nie kąpałam to przecieralam dzieci wilgotną myjką.

Ja polecam świetne chusteczki intensywnie nawilżające. Przemywamy całe ciałko malucha i pozbywamy się nieczystości. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Chcesz mieć pewność, że kupiłaś najtańszy model na rynku, skorzystaj z porównywarki cenowej CoZaCena.