Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Benddy

CYTOLOGIA W CZASIE CIĄŻY? KONIECZNOŚĆ CZY CO?

Polecane posty

Gość Benddy

Hej ! Jestem w 10tym tygodniu ciąży i lekarz zlecil mi za 2 tygodnie zrobienie profilaktycznego badania cytologicznego. Ostatnie mialam robione 10 miesiecy temu. Czy to badanie jest konieczne? Czy nie powoduje uszkodzenia płodu? dodam, że 2 tygodnie temu mialam plamienia i brałam przez 10 dni Duphaston. Proszę, opiszcie jak to u was było z cytologią..

Gość Benddy
???

Cytologia jest badaniem potrzebnym do stwierdzenia czy wszystko w porządku. To badanie nie uszkadza płodu bo polega na pobraniu wymazu i trwa dosłownie sekundę:)

Gość irenno
hej jestem w ciązy i mam zrobic cytologie czy to ni uszkodzi płodu ? Czy mogą być po tym badaniu plamienia ?

To badanie jest bezpieczne, ja miałam robione w 12 tygodniu i każda ciężarna powinna je mieć zrobione.

Gość japolecambardzo
Najczęściej jest tak,że w I i IIt rym.ciąży szyjka jest dobrze sformowana i twarda. Dopiero przed porodem się rozpulchnia i zmienia konsystencję na miękką. Po drugie jeżeli jest zagrażający poród przedwczesny na skutek skracania czy rozwierania sie szyjki to żaden lekarz wtedy nie wykona cytologii,bo to wtedy jest logiczne. A tak jeśli ciąża przebiega bez komplikacji normalnie mozna wykonać to badanie bez przeszkód.

Gość oj dziewczyny...
przeciez to wymaz z szyjki macicy, a nie samej macicy. czyli lekarz pobierze probke z szyjki, nie bedzie grzebal tam wyzej, gdzie jest plod.

Gość a co do dentysty
mój gin skierował mnie na konsultacje stomatologiczną. Czy któraś wie może jak to wygląda? Od razu mówię że pewnie mam do zrobienia jakies ząbki ale nie bola mnie, czy dostanę odrazu wpis do karty ciąży czy dopiero po ich wyleczeniu? Wiem że nie na temat ale jestem ciekawa :)

Ja nie mialam w ciazy robionej cytologii, a w karcie ciazy mialam wpisane, ze wynik poprawny - lenistwo mojego lekarza... (sama sie przebadalam 2 tyg temu tak dla pewnosci, ze wszystko jest ok) i oczywiscie takie badanie nie jest niebezpieczne dla dzidziusia. Co do stomatologa... Ja przez cala ciaze chodzilam, bo zeby psuly sie strasznie, niestety bez znieczulenia, ale wiem, ze sa jakies dla kobiet w ciazy i to tez szlam z wlasnej inicjatywy. Fajnie, ze lekarz dba o swoja pacjentke.

Gość a co do dentysty
No też prędzej czy później bym się pewnie wybrała do tego stomatologa z tym, że mój gin wyprzedził moją inicjatywę :)

Gość irenno
czyli nie ma przeciwskazań do leczenia ząbków , ale bez znieczulen oczywiscie tak to można sobie ząbki np. wypiaskować?

Gość kahara
czesc jestem w 15tygodniu ciaz, bylam wczoraj na badaniu cytologicznym lekarz ktory chcial pobrac mi cytologie jej nie pobral bo w trakcie badania jak mi robil puscila mi sie krew ja mam nadrzerke zapewnial mnie ze jest wszystko wpozadku ze to z nadrzerki wystraszylam sie czy to nic szkodliwego dla mojego dziecka..... pomuzcie

Gość kahara
jal odczytacie moja wiadomosc dajcie szybko znac prosze bo nie mam nikogo do kogo mogla bym sie poradzic :-(

moja droga przecież nikt Cię tu nie zbada :( idź do lekarza, jeśli krwawisz