Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brak wiedy

przyjmuje kolende

Polecane posty

Gość brak wiedy

słuchajcie przyjmuje pierwszy raz sama na nowym mieszkaniu księdza. Kurka jak sie za to zabrac? czy na wstepie ministrantowi wsadzic do puszki coś? ale czy to kasa dla niego ma byc czy dla księdza? a moze księdzu do rąk się daje w kopercie? jak to jest w waszych regionach. ja mieszkam na zachodzie południowym polski w bloku. W mieście.

Gość boombowa
u nas chodzi sam ksiądz - bez ministranta, więc dajemy tylko jedną kopertę :o Często w parafiach są różne zwyczaje, wiec zapytaj sympatyczną sąsiadkę.

Gość brak wiedy
sam ksiądz? ale mieszkasz na wschodzie polski w domku czy raczej w bloku?

Gość boombowa
mieszkam w bloku, na południowym wschodzie. U mojej siostry w wawie też sam ksiądz chodzi - bez ministranta i też daje jedną kopertę.

Gość brak wiedy
ewa i poco te twoje wejscie? jest zbędne, dziekujemy za poradę.

Gość brak wiedy
ja nie spotkałam sie z tym aby ksiądz sam chodził, dlatego pytam.A mnie dziwi ze odzywają sie ci co księdza nie przyjmuja i zyją w grzechu. czyli zyją wkonkubinacie bez slubu. takich osób tu nie trzeba /

ktoś mądry kiedyś powiedział, że dobrze jest poznać wroga, dlatego zaglądam na takie durne topiki jak ten czy daninkę dać księdzu, czy jego pieskowi, w co włozyć i ile... ech... ludzie to mają dylematy ... ;)

Gość brak wiedy
durny topik i ty durna skoro wchodzisz.:D interesuja sie jak widac durne topiki. Pozatym uwazam ze wole przyjmowac księdza i zyc w zgodzie z Bogiem niz spac z kotem i byc daleko od Boga i smazyc się potem w piekle. Wielkie współczucie ewo - wielkie.

Gość znam ewę 33
olej ewę 33 - ona tu od zawsze jest i atakuje katolików.

Mam pytanie do \"brak wiedy\" Czy fakt, że sypiam z dwoma kotami (i legalnym mężem) oznacza, że bede smazyć się w piekle? Czy fakt, że nie wpuszczę księdza po kolędzie oznacza, że jestem daleko od Boga i bedę smażyć się w piekle?

Gość boombowa
a ja nie spotkałam sie z tym że ksiadz z ministrantem chodzi;););) różne zwyczaje w różnych parafiach jak widać;) Ale pamiętam opcję (jeszcze u moich rodziców) jak ksiądz powiedział, że buduje kościół, więc wierni mają dać dwie koperty - jedną na budowę, a drugą na potrzeby parafii (potocznie "na księdza").

lepiej się czujesz, jak mi współczujesz? proszę bardzo, ulżyj sobie a piekłem mnie nie masz co straszyć, bo ja w nie nie wierzę poza tym, z tego, co mi wiadomo, kk tez już powoli odchodzi od dogmatu piekła a wchodze tu nie z durnoty, tylko z ciekawości co do granic ludzkiej głupoty co do kota... spróbuj i Ty pospać z kotem, zobaczysz, jaka to przyjemność (nie wspominam o przyjemności spania z facetem, boć to grzech wielki) nie od zawsze, tylko od jakiś 2 lat tu jestem

Gość boombowa
ojjj....ludziska.. wyluzujcie... o dobroci człowieka nie świdczy to, czy siedzi co niedzielę w pierwszej kościelnej ławie...

Gość u mnie tez
nigdy nie chodzil ministrant, a mieszkam w miescie w mazowieckim, a dwie koperty sa zawsze od wielku, wielu lat. az to jest wkurzajace, bo jakby samej kolendy bylo malo, to jeszcze musi proboszcz zerowac na ludziach, co w takiej sytuacji wstydza sie nie dac...

Gość brak wiedy
hiilsen czy ewa33 jaki ci tam...........ewa33 nie ma męza , ma konkubenta , jest ateistką, jest po rozwodzie, ma koty i atakuje katolików. Pozja ja to się przekonasz. Jak jestes katolikiem to wiesz ze jej facet związał się z nią jako rozwódką, a jak wiesz to jest grzech smiertelny i nie daja rozgrzeszenia.Jak zwał tak zwał. Ale tak niestet jest Ona niechodzi dokościoła. I nikt nie mówił ze jak księdza nie przyjmie to bedzie smazyła się w piekle. Bedzie z innego powodu.

Gość brak wiedy
ewa33 a tynadal tu siedzisz? musisz bardzo się nudzic dziś od rana w pracy.

Gość wchód a zachód
księza na parafie dostają normalne wypłaty przeciez. Ale osiemniali ludzie ze wchodu polski tego nie wiedza i ksiąz"każe im" dawac koperty, a mój nie bierze nic, nawet za slub. A za kolende ludzie płaca w kościele, a nie przy kolendzie. No ale takie coś to tylko na zzachodzie polski. na wschodze księdz podpisuje koperty i na ambonie (nie wszędzie) czyta kto ile dał. Skandal.

wow, to wiesz więcej ode mnie... póki co, mam jednego kota, ale przymierzam sie do drugiego, prorok jakiś czy co... a co do wiązania się... mam orzeczenie nieważności swojego byłego małżeństwa, więc nawet w oczach kościoła jestem w tym temacie czysta :) a akurat tak sie składa, że mój facet nie ma uniewaznienia, ale ma rozwód i to mi w zupełności wystarcza mam nadzieję, ze uzupełniłam w pełni Twoją wiedzę na temat moich występków względem twojej bozi i następnym razem będziesz mogła podać pełny mój życiorys kościelno-łóżkowo-kotowy :) miłego dnia, tak na marginesie :)

nie nudzę sie bardzo, bo tylko lenie się nudzą ściągają mi sie dane z jednego programu do drugiego, w którym bedę robić raporty, to sobie czekam i czytam Twoje wypociny....

Gość u mnie tez
u mnie w mazowieckim bardzo sktzretnie ksiadz chowa te koperty w odpowiednie przekrodki obok nazwiska, zawsze mnie to ciekwailo, dlaczego takie wazne jest, kto ile dal? czyzby sredniowieczne odpusty? od tego bedzie zalezalo zbawienie? ;) wiecie, mnie tak drazni ta materialnosc i wolanie o pieniadze, ze dlatego juz nie moglam chodzic do kosciola, ludzie rencisci daja swoje oszczednosci, a proboszcz zyje w dostatku, co chwila nowy swietny samochod itd... a jeszcze sie nie zdazylo, zeby odmowil wziecia pieniedzy, a wicie co jest z taca? powiedzial, zeby nie dawac monet, tylko same papierki... przegiecie totalne...

Gość wchód a zachód
ewa33 czy nie widzisz ze niszczysz jej topik swoimi wypocinami? Nie masz nic do powiedzenia to idz na inny toipik. Tu jest temat kolendy, który ciebie nie dotyczy z tego co doczytałam. Od rana robisz raporty i tak codziennie? bo ponoc codziennie tu jestes i atakujesz ludzi i niszczysz im tematy. Wstydz sie leniuszku oj wtydz się. 36 latek na karku ewo33 a jak dziecko.

Gość u mnie tez
"Dwie koperty są zawsze... ludzie się wstydzą nie dać... Przepraszam bardzo, a ktoś każe dawać?" nie wiesz, jaka jest mentalnosc wiekszosci ludzi? wstydza sie po prostu. co innego nie isc do skiedza i nie dac, a co innego jak ksiadz przyjdzie do domu i nie dac, nie kazdy ma w sobie widac taka asertywnosc jak ty... zwlaszcza jak ktos jest gorliwym katoliwkiem i niewysluchanie ksiedza wydaje sie mu grzechem.

Gość brak wiedy
ewo33 aleś ty nudna z tymi swoimi kotami:(. Wez juz dz do raportów.

Ewa 🖐️ miło było Cię poznać :) Jakos nie zbulwersowałam się Twoim życiorysem ;) Jakiego masz kotka? Ja mam maine coony kotkę i kocurka (powinnam chyba dodać na tym topiku, że żyją w konkubinacie) i trzy tygodnie temu moja kocia rodzinka powiększyła sie o cztery kociaki :) Ps. Kolędę mam w piątek, rzadko chodzę do kościoła, księdza, kościelego i dwóch ministrantów zawsze wpuszczam. Ministrancji dostają po 5 zł, kościelny 20 a ksiądz z racji tego, że to równy chłop i sie lubimy dajemy dwie stówy.

Gość dorożka
o przegródkach tez słyszałam. O wypłatach dla księży to wiem, akurat to nie zadna nowina, tylko biedne staruszki chyba nie wiedzą. ksiądz dostaje na kościół , na wypłaty z kurii czy skądstam kasę. Dodatko zbiera co mszę na wydatki bieżąće, np chce cos domalowac, dokupic, dołożyc do samochodu, kupic jakis obraz, nowy perfum, pojechac na wczesy,takie drobne wydatki. Przeciez musi z czegos opłacac kościelnego, organistę, sprzątaczke kościoła, świece kupic, opłatki, ubrania, często zakonnice szyją ale im tez trzeba dac aby miały pieniązki. Nie ma calkiiem nic za darmo.

Gość hilsenówka oj oj
Hilsen a koty tez wpuszczasz i gołębie dokarmiasz? bo ja tak, nawet daję biednym 400 zł aby mieli na swoje wydatki. Taka ze mnie dobra dusza.

Gość Anna 24
brak wiedy to Ty pierwsza zaatakowalas ewe. przepraszam Cie bardzo ale przeanalizuj swoje slowa i zobacz co napisalas... po co to wszystko? przeciez nie wiesz czy jest rozwodka czy konkubinat czy co czy ma koty... wiec prosze Cie nie obrazaj tak bardzo ludzi bo to naprawde niepotrzebne Hilsen zadala Ci pytania dlaczego na nie nie odpowiadasz? skoro jestes katoliczka to nie obrazaj nikogo i nie snuj insynuacji na temat jego zycia bo nic nie wiesz o tych ludziach... poza tym topik zszedl z tematu bo jest o zwyczajach a Ty zalozycielko piszesz o czyims zyciu o ktorym nic nie wiesz. nie pisze tego zlosliwie... trzymajcie sie tematu poprostu...

Gość Anna 24
ewa 33 po co sie tlumaczysz??? brak wiedy...

Gość boombowa
myślę, ze o takich chorych praktykach nie decyduje ani wschód czy zachód, a "wychowanie" księży i moze po części wielkość miejscowosci. Na wsi faktycznie ksiądz potrafił wyczytać kto ile dał na kolędę - mało tego, czytał kto ile dał w ciągu roku np. na remont posadzki. W mniejszych miejscowościach wszyscy wiedzą kto ksiedza nie przyjął bo to grzech, a co ksiądz powie to swiętość. W naszej miejscowości (ponad 100 tys mieszkańców) księdza przyjmuje ok. 20% społeczeństwa. Sam ksiądz przyznał, że bycie księdzem na tzw. prowincji (nikogo nie obrażając) jest łatwiejsze. Tam ksiądz jest kimś. Tutaj nazywają go klechą i patrzą wilkiem. Niestety nie brakuje też takich, którzy kapłaństwo traktują jako zawód, a nie służbę Panu Bogu.