Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam taki problem

mam taki problem i nie mam nikogo znajomego który sie zna na komputerach

Polecane posty

Gość mam taki problem

jestem na etapie kupna komputera kwota którą mam przeznaczoną na zakup to koło 2500 zł pewnie za taka kwote nie moge oczekiwac cudów ale nie mam sie kogo poradzic byłam juz chyba we wszystkich sklepach komputerowych i w kazdym mówią co innego zgłupiec mozna Chciałabym żeby szły bez problemu wsztstkie albo prawie wszystkie gry takie jak np simpsy prosze o pomoc jaka płyta główna jaki procesor pamięć ramów karta graficzna

Gość dziekuje

Gość fhidjohfkdjf
Jeśli chcesz moge ci złozyc naprawde dobrego kompa za tą cene ...zajmuje sie tym na codzien Jesli jestes zainteresowana i mieszkasz w wawie to zapraszam udzielam gwarancji 511 403 275

Gość dziekuje
jestem ze slaska

Gość dziekuje
zestaw

Aaa i może napisz, co Ci proponowali w sklepach, bo wbrew pozorom czasami doradzą coś sensownego ;)

Gość dziekuje
proponowali naprzykład celeron d 310 256 mb ati 9250 128 mb cvd-rw 80gb za 1898 zł

Gość no i jest git
Za taką cenę kupisz świetnego kompa. Ja za 700 zł kupiłam 19 calowy monitor LCD (Media Markt), za jednostkę dałam 1300, mam wypalarkę, DVD i wszystkie najpotrzebniejsze bajery (Gean). Za 1500 badziewia na pewno nie kupisz.

Omijaj ten sklep szerokim łukiem. Chyba, że do tego zestawu dodają gratis 30 calowy monitor ;) Tutaj przykładowy zestaw za 1827 zl ( http://gral.pl/ ) Procesor: AMD Athlon 64 3000+ BOX (AM2) Orleans szt.: 1 w.brutto: 315,00 Wentylator: BOX (komplet z procesorem) Płyta główna: Asus M2N-E, nForce 570 Ultra, DualDDR2-800, SATA2, RAID, GBLAN, ATX szt.: 1 w.brutto: 349,00 Napęd FDD: Napęd FDD 1,44 MB 3,5\" (czarny) szt.: 1 w.brutto: 28,00 Pamięci: DDR2 512MB 667MHz Kingston szt.: 1 w.brutto: 219,00 Dysk twardy: Seagate Barracuda 7200.9 160GB, SATA/300, 8MB cache, NCQ (zapis prostopadły) szt.: 1 w.brutto: 219,00 Karta dźwięk.: ADI 1988B 8-channel High Definition Audio CODEC (zintegrowany/a) Karta sieciowa: MCP built-in Gigabit (zintegrowany/a) Kart graf. GeForce 7300GT Galaxy 128MB, DDR3, TV&DVI, PCI-E, 1.4ns Zalman Edition szt.: 1 w.brutto: 319,00 SuperCase SK-354 350W szt.: 1 w.brutto: 138,00 Microsoft Basic Black Value Pack szt.: 1 w.brutto: 71,00 Basic Optical Mouse Black (komplet z klawiatura) Dopłata do obudowy związana z wymianą zasilacza na 400W (CE) szt.: 1 w.brutto: 40,00 LG GSA-H10N DVD±R 16x, DVD±RW 6/8x, CD-RW 32x, DVD+R DL 10x, OEM szt.: 1 w.brutto: 129,00 Mały komentarz: Można wziąć jakąś tańszą płytę główną np coś Asrocka, ewentualnie gorszy dysk i dołożoć do 1GB pamięci RAM. Albo odłożyć w czasie dołożenie kolejnej kości RAM. Nagrywarka - właściwie trudno coś polecić, bo i tak wszystkie się psują. Porównując z zaproponowanym Ci zestawem: Karta 7300GT (szczególnie w wersji \"Zalman Edition\") jest nieporównywalnie lepsza od 9250. 256MB RAM to też strasznie mało. Brak nagrywarki DVD. Procesor też kiepski. Na zestawy kupowane w supermarketach trzeba uważać. Z reguły cechują się jakimś jednym dobrym elementem (np procesor) na który niczego nieświadomi klienci mają zwrócić uwagę. Natomiast pozostałe elementy dobrane są w ten sposób, żeby maksymalnie obniżyć cenę. Choć czasem można trafić np na dobry monitor w okazyjnej cenie. Można też przejżeć oferty sklepów internetowych.

oczywiście przejrzeć nie przejżeć i wyraz \"c-e-c-h-u-j-ą\" nie powinien podlegać cenzurze

Gość dziekuje
bardzo dziekuje z pomoc tak sie zastanawiam moze dołozyc jeszcze troche kasy i kupić laptopa

Gość dziekuje
jezeli laptop to jaka firma ludzi pomocy nie znam się na tym

Gość *fajny*
na laptopie nie beda dzialac dobre gry, grafika bedzie za slaba

Dokladnie. Laptopy mają w większości zintegrowane karty graficzne, które mocno ograniczają jakość grafiki a w przypadku niektórych nowszych (bardziej wymagających) gier w ogóle unimożliwaiją uruchomienia gry. Są oczywiście laptopy z normalnymi (no, prawie normlanymi) kartami graficznymi, ale kosztują one znacznie więcej.

Gość dziekuje
prosze o szczegóły kupie takiego laptopa do gier za około 3500 zł i czy warto skoro będziemy duzo grac na nim

Gość *fajny*
laptopy nie nadaja sie do gier, chyba ze do jakichs starych sprzed kilku lat, ale ne pewno nie do nowych!!

Laptopty przygotowane z myślą o grach są naprawdę drogie. Dodatkowo dochodzi bardzo ograniczona możliwość rozbudowy posiadanego laptopa. Jeżeli nie jest Ci potrzebny przenośny komputer, głównym celem będzię wykorzystanie komputera do gier, to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie kupno komputera stacjonarnego Zajrzyj np tutaj: http://www.mobilworld.pl/ i sprawdź ceny laptopów posiadających w miarę (podkreślam - w miarę) dobre karty graficzne (wybierz w wyszukiwarce - \"Ati-pamięć własna\" lub \"nVidia-pamięć własna\") Nawet jeśli kupisz laptopa, któr poradzi sobie z większością obecnie dostępnych gier (co będzie Cię sporo kosztowało) to i tak najprawdopodobniej za rok, góra dwa, przestanie spełniać swoje zadanie, a wymiana komponentów laptopa jest z reguły albo niemożliwa albo mało oplacalna.

Gość do treda
bardzo dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem obiecałam córce kupno komputera a wiadomo że ona bedzie grała Tak juz od ciebie wiem sporo ( tak mi sie wydaje) Laptopa nie kupuje z wiadomych powodów kupuje kompletnego kompa stacjonarnego wczoraj podałes przykładowy zestaw za 1827 czy on jest godny uwagi pytam dlatego bo nie chciałabym sie dowiedziec za rok od córki że gra nie chce iść pisze dlatego dopiero teraz poniewaz w domu nie mam neta

Witam. Zestaw podany wczoraj jest na pewno godny uwagi (zwróć uwagę na uwagi, które podałem). Jeśli chodzi o gry (ostatnio kilkoro znajomych kupowało komputery dla siebie bądź dla swoich pociech :) ), to kluczowymi elementami są: karta graficzna, pamięć RAM, procesor. Z tymi trzema komponentami związana jest płyta główna będąca nijako podstawą, do której zostaną zamontowane wspomniane podzespoły. Zaletą komputera jest to, że możesz bardzo łatwo zmienić np. kartę graficzną. I tutaj należy wspomnieć o perfidii producentów, którzy co jakiś czas wprowadzają nowe standardy procesorów, pamięci, kart „dbając” o to, żeby nowe elementy były wyposażone w inne gniazda uniemożliwiające montaż w starszych płytach głównych. Chcąc wymienić po kilku latach np. procesor okazuje się, że musisz kupić nową płytę, do której oczywiście nie będą pasowały stare pamięci i karty. Dlatego w miarę możliwości należy kupować płyty wyposażone w miarę nowe standardy, które dają nadzieję na to, że przez (przynajmniej) pewien okres czasu nie „zostanie się na lodzie”. Tyle trochę przydługiego wstępu. W zestawie, który zaproponowałem warto rozbudować pamięć do 1024 MB. Gniazdo procesora (AM2) jest przystosowane do najnowszych dwurdzeniowych procesorów 64 X2 firmy AMD, więc nie jest źle. Jeśli chciałabyś zakupić komputer oparty o procesor Intela warto wybrać płytę obsługującą gniazda LGA775 umożliwiające montaż procesorów dwurdzeniowych Intela np. Core2Duo (jeszcze nowsza i lepsza technologia od X2). Jeśli chodzi o ten standard dobrym i stosunkowo niedrogim rozwiązaniem jest płyta ASRock CONROEXFIRE. Same procesory Core2Duo są jeszcze stosunkowo drogie, więc w takim wypadku może jakieś przejściowe rozwiązanie typu Pentium 4 lub Celeron D Ogólnie wszystko i tak zależy od finansów. Jakbyś miała jakieś pytania to pisz.

Gość _ff_
Athlon 64 3800+ Orleans AM2 BOX 355,00 KingMax DDR2 1GB 667 369,00 Asus M2N-E nForce 570 Ultra s AM2 349,00 fdd 3.5" SONY, biały 29 zł 300 GB Maxtor 7V300FO Serial ATA-II, 7200obr, 16 MB cache, 3 lata 418 zł PCI-E POWERCOLOR RADEON X800GTO16 256MB 256BIT + TUNER TV/FM 385 zl NEC ND-4571A LabelFlash DVD-RAM Ivory 125,00 zasilacz CHIEFTEC GPS-450AA-101A ATX 450 Wat - 172 zl Sound Blaster Audigy SE OEM 75,00 klawiatura LOGITECH UltraX Media USB Flat OEM - 73 zl mysz A4tech X-718BF - 60 zl MODECOM STEP 207 - bez zasilacza, Prescott, czarny 99 zł lub Logic B5 czarna USB 2.0 TAC 1.1 B/Z !!! 109 zl Taki zestaw spokojnie wystarczy. Jesli bedziesz miala jakies pytania, to nie krepuj sie ;). Wychodzi o jakies 20 zl ponad zalozone 2500 zl, ale mozna zbic na obudowie bo tego jest pelno w cenie 60-100 zl, wiec nie widze problemu. Nie bedziesz sie przeciez bawila w podkrecanie ;). Jesli bedziesz miala troszke wiecej kaski to polecam zamiast podanej wyzej plyty glownej, ta plyte Gigabyte GA-M57SLI-S4 s.AM2 PCI-E - 369,00 zl. W przyszlosci mozna dolozyc RAM'u.

Gość to ja znowu
a co sadzicie o takim zestawieniu ponoc bedzie kosztowac 3000 ale czy warto tyle dać procesor pentium D 2,8 GHz LGA 775 (915) 2 razy 2M BOX pamięć GOOD RAM DDR 2 1024MB PC 667 DUAL 2 razy 512 HDD HDD Samsung 160 GB HD 160JJ 7200 SATII 8 MB CACHe FDD samsung bleck CD-ROM DVD RW LGH 12 N srebrna karta graficzna GF 7300gt GALAXY 128 mb /128b obudowa IBOX Extreme silver bez zasilacza Monitor LG 1952S LCD 19 cali Klawiatura I-BOX PHANTOM II PS/2 Mult flat musz a 4 tech x 710 f głosniki creative 2,1 inspire p 380 zasilacz chieftec 450w

Wszystko zależy od cen w sklepie. Za 3000 i z tym monitorem można już złożyć zestaw procesor AMD 64 X2 1 GB RAM Karta graficzna coś w okolicy 7300GT lub jakiś silny AMD 64 np. AMD 64 3800+ 1 GB RAM Karta graficzna w okolicy 7600GS W obu przypadkach będzie szybszy

Gość to ja znowu
ale co sadzisz o moim zestawieniu jest godne uwagi ???????????

Całkiem przyzwoity, choć za tę cenę można by trochę więcej uzyskać - to miałem na myśli. Niezły zasilacz. Ciekawe jaka płyta główna.

Gość to ja znowu
jeszcze troche to cie zamecze ale w moim otoczeniu to wszyscy udaja że znaja sie na wszystkim i tak np. komputer kup w media tam maja super oferty ja tak nie sadze a co byś zmienił w moim zestawieniu prosze odpisz w miare mozliwości

Gość to ja znowu
dowiem sie jaka płyta to napisze ale pewnie jutro

Gość _ff_
To ja znowu...absolutnie nie warto. Podalem ci naprawde optymalna konfiguracje, nic lepszego za te pieniadze nie zlozysz. Widze, ze niektore firmy nakladaja sobie niezle marze...takim to sie dziekuje, albo mowi sie za ile mozna ten sprzet kupic. W koncu klient nasz pan i ja wychodze z tego zalozenia, kiedy zamierzam kupic jakis sprzet.