Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jajajajajaaaaaa

JAK ŚPI KOŃ??

Polecane posty

Gość jajajajajaaaaaa

mam do Was moze spieszne pytanie ale w jakiej pozycji spią konie?? Bo jedziemy ostatnio w pociagu i jakos tak wyszedl ten temat wiec ja mowie ze na stojaco i 4 moje kolezanki mnie wysmialy ze jak moze spac na stojaco i ze napewno sie kladzie i spi... ojj nie wiem czy mialy na pewno racje nie moge tego znalesc na necie:(((

Gość jajajajajaaaaaa
no wlasnie dziki piekne musze to im pokazac:)))bo mi ne chcialy uwierzyc:))

Gość a właśnie że
śpi na lewym boku

Gość a właśnie że
Myrevin: ale suchar

Gość jajajajajaaaaaa
buahaha dobre dobre:))

Gość na stojaco
popros kogos coby Ci w dupe dmuchnal to i kon sie odnajdzie :P

Gość radiomawryja
Jak to wlasciciel nie spi, jak kon stoii??? Przewaznie wlasnie stoi w nocy, jak wlasciciel spi ,-), a potem budzi sie ze stojacym!!!

Ludzie, przecież koń to nie maszyna tylko zwierze! Oczywiście, że śpi na leżąco.

tak! Koń spi na leżąco!! jak jest zmęczony bardzo, albo stary :( a tak to spi na stojaka!

Gość radiomawryja
A nietoperz nie jest lampa, a wisi glowa w dol,-)!!

Gość radiomawryja
oczywiscie, wisi kloszem w dol

Gość ehhhhhhhhh
na poważnie: koń może drzemać na stojąco, nie zawsze się kładzie. jak się kładzie to odciąża wszystkie kończyny, ale obciąża płuca bo są przygniecione cieżarem jego ciała. dlatego dobrze jest żeby koń się w nocy położył, bo wtedy wypoczywają jego nogi ale nie może długo leżeć ze względu na płuca. kiedy koń znajduje się w nowym miejscu(np gdzieś na zawodach) to nie zawsze sie kładzie w nocy(stres spowodowany nowym miejscem).. o wiele częsciej kładą się źrebięta, potrafią nawet się"wyłożyć" na łące po męczącej zabawie. a wracajac do dorosłych koni: śpią 4h/dobę.

No to ja Wam powiem, jak to z tymi końmi jest : Konie potrafią spać na stojąco. Nie jest to jednak sen głęboki ( czas reakcji na bodźce wynosi ok.2 sek). Spanie na stojąco umożliwia konikowi specjalny mechanizm blokujący stawy. Snem głębokim koń śpi w pozycji leżącej - wygląda wtedy jakby ...zdechł ! Leży na boku - nogi przednie i tylne wyciągnięte daleko. Na bodźce reaguje długo albo...wcale! Mój własny konik kiedyś mi na pastwisku niezłego stracha napędził - właśnie nie reagując WCALE na wołanie, klaskanie, w końcu paniczne wrzaski ;) Często zdarzają się \"drzemeczki \", podczas których koń leży bokiem z podkulonymi nogami przednimi i opiera się chrapami na podłożu.

Gość jajajajajaaaaaa
aaa czyli w sumie spi na stojaco a jak juz ma serdecznie dosc to sie kladzie ale nie na cala noc tylko troche bo sobie pluca przygniata biedulek jest straszny:)))wiec po polowie mialysmy racje z tym spaniem:)))

Gość na stojaco
skalska 👄 dawno Cie nie widzialam :)

Gość na leżąco
kon śpi na leżąco a także odpoczywa na leżaco , jak śpi na stojąco to jak właściciel tego konia będzie chcial jechac to może pomyślec że nie śpi wtakim bądż razie będzie lunatykowal(potocznie)

Gość natkaa111
koń drzemie na stojąco trzymają jedną tylną noge lekko w górze (poparz w necie) a jak koń czuje się bezpiecznie to śpi na leżąco wiem bo moje tak śpią ;)))

dokładnie jak ktoś napisał wyżej koń śpi na stojąco, ale tylko 5-6 godzin na dobę resztę czasu czuwa, czyli ma płytki sen, coś w stylu drzemki - wtedy stoi na trzech nogach, jedną tylna ma podkuloną

Gość Jeeeju
Boże, tak tu czytam i tylko jedna dziewczyna ma rację, nawet jak data jest troszkę opóźniona, to osoby które chcą wiedzieć...już mowie! :d Czytając to ktoś może pomyśleć że to jakaś konfa ;-; KON NIE ŚPI NA STOJĄCO - kon w tedy ma "drzemke " więc...koń w nocy śpi na leżąco.. koń jednak jeśli nie czuję sie bezpiecznie w danym otoczeniu - nie położy się. Kon gdy leży jest narażony na drapieżniki KON ŚPI NA LEŻĄCO KON DRZEMIE NA STOJĄCO