Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marta..

Ciągle mam ochotę na mięso. Jakich witamin mi brakuje?

Polecane posty

Na początku sama nie wiedziałam na co mam ochotę, jadłam słodycze, ale odrzuca mnie od nich. Mogłabym 3x dziennie jeść mięso: na śniadanie parówki, na obiad schab, na kolację kebab. Staram się jeść mięso tylko na obiad, ale potem czuję pewien niedosyt i wszędzie dodaje mięso. Co mi jest??:( Powinnam iść z tym do lekarza, czy jestem tak beznadziejnym przypadkiem, że nawet lekarz mi nie pomoże??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jesli jestes ciekawa
bialka ew.zelaza ...pewnie czegos jeszcze poszukaj w googlach :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mięso jest wyjątkowym źródłem witamin. Przede wszystkim występują w mięsie witaminy z grupy B. Żaden inny środek spożywczy nie dostarcza takiej palety różnych witamin z grupy B. Mięso wieprzowe jest najlepszym źródłem składnika odżywczego - witaminy B1. Witamina B12 występuje nie tylko w zwierzęcych artykułach spożywczych, takich jak mięso wieprzowe, wołowe i cielęce. Szczególnie warta wymienienia jest wysoka zawartość magnezu, który jest istotny do utrzymania systemu nerwowego i pobudliwości mięśni w dobrym stanie. Mięso dostarcza także bardzo dużo potasu, który wspomaga działanie mięśni serca i szkieletu. Mięso odgrywa przede wszystkim ogromną rolę jako źródło żelaza. W żadnym innym artykule spożywczym nie można znaleźć tak dużych ilości dobrze przyswajalnego żelaza. Mięso stanowi też szczególnie ważne źródło cynku. Mięso jest ważnym źródłem potasu, wapnia i fosforu oraz dostarcza pewnych ilości wszystkich innych istotnych mikroelementów, takich jak selen, mangan, jod, chrom, miedź itd. Mięso jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zależnie od gatunku mięso zawiera go 10 - 20 %. Węglowodany w mięsie prawie nie występują. Mięso zawiera wartościowe składniki mineralne: w dużej ilości fosfor, chlor i siarkę a także potas, sód i żelazo. Mięso jest również źródłem witamin z grupy B (szczególnie witaminy PP). Jednym ze składników mięsa jest tłuszcz - chudym mięsem jest cielęcina, tłustym - wieprzowina. W wędlinach przeważnie procentowo więcej jest tłuszczu niż białka. Mięso drobiu jest wartościowe i lekkostrawne. Do chudego drobiu zalicza się kurczęta, młode kury i indyki. Bardzo wartościowe są podroby, zawierające bardzo małe ilości tłuszczu i duże ilości białka. Prócz tego podroby są bardzo bogate w witaminy (zwłaszcza wątroba - w witaminy A i D).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W takim razie skoro ciągle jem mięso, te braki żelaza i białka już dawno powinny zostać uzupełnione, to czemu ja wciąż mam ochotę na dania mięsne??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
może poprosto twoj organizm potrzebuje duzo miesa... jeden lubi to a kto inny cos zupelnie innego...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może po prostu
nie masz żadnego innego źródła białka (bo np. nie jesz nabiału)?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×