Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maja20__

metoda termiczna, owulacja

Polecane posty

Gość Maja20__

Czesc ! czy wy tez obserwujecie dni plodne i nieplodne bazujac na pomiarze temp? bo ja zaczelam w tym miesiacu.. mam pewien problem. Dzis jest dzien 15 wiec zwykle w tym czasie powinna byc u mnie owulacja tymazsem temp wynosi 36.5. W dniu 8 natomiast wynosila 37 i wskazywalo na wykresie tak jakby to wtedy byla.. Czy to jest mozliwe? czy to oznacza ze powinnam sie spodziewac miesiaczki od 8 dnia+14 dni? Martwie sie ze w ogole nie mam owulacjii ( bo po to mi lekarz kazal robic ten wykres).. pozdawiam

O ktorej godzinie mierzysz temperature? Masz jakis wykres internetowy? Latwiej by ci bylo odpowiedziec, gdyby sie mialo wykresik przed oczami. Co z obserwacja sluzu?

Gość koparka100
czy owulacja moze az tak sie przenosic w cyklu????????, np. raz jest 8 dc a raz 14-go, akbo nie ma jej wcale??!! :/

Gość Maja20__
mierze rano, ale w roznych godzinach, tzn raz 8 rano raz 10, zalezy jak wstane. Sluz mam, jest bialy. wyglada na plodny.. martwie sie

Gość pewnie ż
aż tak nie może. i po co + 14 dni? Owulacja przypada zawsze ok środka cyklu. jeżeli byłaby w 8 dniu to musisz dodać 8, a nie 14. jak masz pytania to pisz. mam jeszcze 20 minut, potem wychodze na dyżur.

Gość pewnie ż
bialy śluz nie jest płodny. Przeźroczysty jest płodny o konsystencji kurzego białka.

Gość pewnie ż
biały i wodnisty to dni niepłodne. Ilu dniowy masz cykl?

Gość upppppppppp

Gość temperaturę
trzeba bezwzględnie mierzyć o tej samej porze co dziennie i najlepiej przed 8,00 rano, jak ktoś pracuje na zmiany to musi po 6-cio godzinnym śnie - lekarz ci tego nie powiedział ? i później ludzie mówia że naturalne metordy to ruletka , wejdź na str, np. www.npr.pl organizm bardzo precyzyjnie pokazuje moment owulacji wystarczy tylko obserwacja 10-min dziennie. ale tego trzeba się samemu nauczyć, niestety na tym nikt nie robi kasy tak jak na pigułach i nie jest to rozpowszechnione i nie piszcie bzdur typu watykańska ruletka itp. bo to są naukowe fakty wszyscy sa przeciwni podawania hormonów kurczakom i świniom ale własnym zonom to przez całe lata każą jeść...

Gość upppppppppp

Maja20------> Piszesz, ze ok. 15 dnia powinnas miec owulacja. A skad o tym wiesz, skoro mierzysz temperature dopiero pierwszy cykl? Druga sprawa- temperature mierzymy najpozniej do 8:00 godziny!!! i zawsze o tej samej porze! O godzinie 10:00 zawsze bedzie podwyzszona! Tak wiec trudno stwierdzic teraz, na ile mozna zaufac tym twoim pomiarom. Czy ty w tym 8 dc niemierzylas czasem tej tempki troche pozniej? Iludniowe masz cykle? Regularne? Czy ten twoj bialy sluz jest raczej metny, gesty? Obserwowalas w ostatnich dniach sluz przezroczysty, ciagnacy sie? pewnie z -----> mylisz sie. Owulacja nie musi przypadac na srodek cyklu. Byloby pieknie, gdyby tak faktycznie bylo. Niestety u niektorych dziewczyn wypada wczesniej, u innych pozniej. Regula jest taka, ze ok. 14 dni po owulacji nastepuje miesiaczka. Jest tak dlatego, aby kazda kobieta miala szanse zajsc w ciaze. A przeciez zagniezdzenie komorki jajowej odbywa sie 7-12 dni po zaplodnieniu. I tyle czasu przynajmniej organizm musi odczekac, zeby sie przekonac, czy nie doszlo do ciazy. I po tym czasie dopiero zaczyna sie przygotowywac do wydalenia niezaplodnionego jaja. Tak wiec dziewczyna majaca 8-dniowa faze lutealna praktycznie nie mialaby szansy zajsc w ciaze.

Gość pewnie ż
...na jednej nodze....jestem ginekologiem z trzyletnim stażem-może to mało ale nie za mało ... owulacja Zawsze jest około połowy cyklu. Ważne i uciążliwe jest właśnie te około. 14 dni do owulacji to prawda przy przeciętnym, przykładowym 28 dniowym cyklu. pozdrawiam

Gość pewnie ż
zdrowa osoba nie ma 16 dniowych cykli-i tu masz rację. Podałam tylko przykład-chodziło o połowę cyklu.

Gość mariejka28
do pana .. mam pytanie jezli kochałam sie w 11dc bez zabezpieczenia to jakie mam szanse zajscia w ciazę pozdrawiam

Gość ginekolog pisze
ze owulacja jest w połowie cyklu ?!!! to chyba nie było cie na wykładach w tym momencie a mówi ci to coś że tylko trzecia faza u każdej kobiety jest stałą czyli ta od owulacji do okresu i wynosi od 16 do 12 dni i z ta te średnie 14 ale od okresu do jajeczkowania to może być naprawdę dowolnie !!! dlatego wolicie przepisywać piguły na prawo i lewo zamiast troszke się douczyć, ściągnij sobie wykład dr Slizen- Kuczabskiej

Gość Maja20__
moje cykle zwykle trwaly 28 dni ( ale bralam hormony, nie antykoncepcyjne pigulki ale naturalny progesteron i estrogeny). Ten cykl mial byc pierszy po odstawieniu i stad pomysl lekarza na prowadzenie wykresu. dzis mam 36.8 wiec i tak w tym 8 dniu byla najwyzsza. Mierzylam wtedy kolo godz 10, zawsze mierze miedzy 8 a 10 najpozniej. ten sluz byl przezroczysty ale od kilku dni jest typwo bialy ciagnacy sie. cos przeczuwam ze ja w ogole nie mam owulacjii.. :(

Gość a ból
w jajniku odczuwałaś? powinnaś też zacząć badać szyjkę. Tak mierzona temperatura nie pokaze ci czy miałaś owulację, tylko wprowadzi w bład, zacznij od nowego syklu ale sumiennie i sama się zdziwisz jaki ładny będzie wykres, a jak będzie prosty bez skoku to rzeczywiście nie było owulacji ale moze byc w następnym miesiacu :)

Gość Maja20__
wlasnie, bol mialam! 2 dni, musialam wziac tabletke przeciwbolowa, bolalo tak jak na miesiaczke. Czy uwazasz ze jesli nie mialam owulacjii to ni dostane miesiaczki? jak to jest? skoro nie ma jajeczka to jak to jest? jakie to jest skompliowane.. a najgorsze ze chce dostac tabletki antyk. a narazie nie widze szans... skoro mam takie problemy z owulacja.

Gość wykład dr Slizen- Kuczabskiej
skąd go mozna ściągnąć??

Gość wykład
ze str www.npr.pl ból owulacyjny jest wyraźnie po jedej stronie a nie podbrzusza jeżeli nie ma owulacji to okres jak najbardzie i tak jest a dlaczego chcesz koniecznie brać te tabletki?

Pomiarow z godziny 10:00 nie powinnas uwzgledniac! To za pozno!!! Skresl pomiary z godziny pozniejszej niz 8:00 i w przyszlym cyklu mierz zawsze O TEJ SAMEJ GODZINIE- najpozniej o 8:00!!! Pomiary tylko wtedy maja sens, jesli sa wykonywane o tej samej godzinie, wczesnie rano (do godz. 8:00)

Gość Maja20__
Chcę bardzo dostac tabletki antykoncepcyjne bo panicznie boje sie uprawiac seks z sama prezerwatywa.. Ale pewnie nie dostane.. przez to ze ta moja tempreatura jest jakas dziwna. W prszylym cyklu zaczne mierzyc o 8 rano.. ale to kolejny cykl czy caly miesiac!

Gość mierz
temperaturę od zakończenia krwawienia do poczatku krwawienia ale niektóre kobiety mierza cały czas a gdzie mierzysz tę temperaturę i czym? a co do tabletek to jeżeli rzeczywiście masz jakieś zachwiania chormonalne to nie najlepszy pomysł ile masz lat?

Gość kalarepkaa
maja ale skoro sluz dwa dni temu byl ciagnacy, przezroczysty i bolalo ciebie podbrzusze to moze wtedy byla owulacja, tylko zle mierzylas temp.

Gość kalarepkaa
i skoro od kilku dni masz bialy a wczesniej mialas przezroczysty, to owulacja byla, teraz jest bialy potem zniknie i okres

Gość Maja20__
kalarepkaa. Gdyby tak bylo to bylabym szczesliwa.. jak dostane miesiaczke to moze na nastepny cykl ( jeszcze jeden ) dostalabym te pigulkii, mam 21 lat :) troche bylam niedouczona z tym pomiarem temperatury ale lekarz tez mi nie powiedzial ze to musi byc np o 8 rano i zawsze o tej samej godz. Jedyne co mnie pociesza to to ze mialam bol i sluz... dzieki za odpowiedzi !

Gość a mierzysz zaraz po
przebudzeniu i przed wstaniem z łózka?

Gość i nie
mierzysz pod pachą oczywiście !!! to nie jest miarodajne - tegoteż pewnie lekarz nie powiedział

Gość ajajaj
temperature pochwy mierzyc pod pacha?? czegos tu nie rozumiem