Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość orange 72

od kiedy danonki???

Polecane posty

Gość orange 72

moje dziecko nie chce mleka czy mogłabym dac juz danonki??? Mała jest w 8 miesiacu.

ja dałam swojejcorunijak miała ok roku.Na drugi dzień była cała w chrostach.Poszłam wiec do lekarza z nią.A p.pediatra powiedziała,ze co to za matka,za tak małemu dziecku daje danonki.!!!Powiedziała,ze danonki powinnam jej dać w drugim roku zycia.Teraz ma 15 m-cy i od m-ca wcina danonki,i nic jej nie jest. Wiec je toleruje.A miała taki czas ,[chyba tez 8 m-c],ze nie chciała mleka ,ani kaszek jeść.Ale jej minęło i jest juz ok.Ale czasem tez ma swoje zachciewajki..

Gość ja juz daje
moja corcia ma 9 miesiecy i juz od okolo 3 tygodni jada jogurty czytalam ze od roku powinno dziecko takie rzeczy ale ja za namowa kolezanki ktora w 6 miesiacu zaczela podawac jogurty, ja rowniez sprobowalam, moja cora je uwielbia wlasciwie tylko jogurty by jadla nic jej wiecej nie smakuje a miesem pluje, podaje jej takie jogurty jobaby organic sa delikatne ale dzis sprobowalam podac takie z zeri danona ale nie konkretnie danonki, uwazam ze mozesz juz podawac jakies delikatne jogurty, pozdrawiam

Gość mojej koleżanki tata
pracował przy produkcji danonków i powiem wam jedno : w życiu nie dam swojemu dziecku tego świnstwa !!!!!!!!! już prędzej jakis normalny jogurt ale nie to poza tym oni faloszwali daty waznosci na serkach wracajacych ze sklepow i wysylali ponownie do sprzedazy :O

Gość _d_
Danonki nie sa dobrym pomyslem :) Maja za duzo cukru...

Gość Dory
a ja daje danonki od 7 miesiaca. Nic złego sie z dzieckiem nie dzieje

Gość _d_
na razie....

Gość _d_
na razie....

moj maly ma 9 mies i od 2 tyg je danonki i nic mu nie jest czytalam gdzies ze 1 danonekl na tydzien dla dzieci ponizej 1 roku zycia wystarczy

Danonki są dla dzieci od 3 roku życia, popatrzcie choćby na reklamę tam same przedszkolaki, kiedyś na stronie producenta też była taka informacja teraz już jej nie ma w końcu tyle kobiet daje młodszym dzieciom więc po co mają zniechęcać, sprzedaż rośnie. W danonkach sam cukier i tłuszcz dawajcie dzieciom jogurty naturalne ze świeżymi lub mrożónymi owocami a przynajmniej będą dostawać to co zdrowe.....

Ach jeszcze do tych co piszą dałam i nic dziecku nie jest ktoś słusznie zauważył na razie..........aergie i choroby nerek wychodzą po latach...

Gość orange72
no tak to straszne co przeczytałam.Jak tak mozna. Jednak wypróbuje jogurt - bo mała wypija dziennie tylko 300 ml mleka - a własciwie nie wypija tylko wszystko pakuje łyzeczka,bo z butli wypija tylko 50 - chyba jej się nie chce ciagnąc.

Gość Dory
ok, przekonałyście mnie. Pomimo, ze lekarz je polecal, póki co wstrzymuje sie z podawaniem tego "specyfiku" :(

Danonki to nie jogurt tylko serek... Różnica jest zasadnicza... O ile jogurty (najlepiej naturalne, bez cukru) mozna podawać od 10-go miesiąca życia, tak z serkami lepiej się wstrzymać... A chodzi o to, że w procesie fermentacji jogurtowej białka mleka i laktoza ulegają wstępnemu nadtrawieniu przez bakterie. I dlatego stanowią mniejsze obciążenie dla organizmu dziecka. Oczywiście - można dawać niemowlętom i w większości \"nic im nie będzie\"... ale... no własnie. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć długofalowych skutków naszego postępowania, więc chyba lepiej ostrożniej do tematu podchodzić? Zwłaszcza, że chodzi o nasze dzieci... A teraz o co chodzi z tym \"od 3-go roku zycia\" Otóż chodzi o przepisy prawne w Polsce... Obowiązuje prawo, że dla niemowląt i małych dzieci nie są dopuszczane mleko i przetwory mleczne (dlatego zaleca się podawać dzieciom mleko modyfikowane, zamiast mleka z kartonu, czy woreczka) A Danonki są własnie ze \"zwykłego\" mleka i dlatego na infolinii podaja, że od 3-go roku. Dla dzieci poniżej 3 lat w Polsce są dopuszczane tylko te produkty, które uzyskały od Instytutu Żywienia (czy Żywności) status \"środka spożywczego specjalnego przeznaczenia\" Firma Danone od lat stara się, żeby Danonki dostały ten certyfikat, wtedy będą mogły oficjalnie stać na półce obok słoiczków dla niemowlat... Ale to jeszcze długa droga. Tyle dowiedziałam się od przedstwaicielki handlowej firmy Danone :)

Ja mojej małej dałam danonka ja skończyła roczek i całą ja wysypało. Pediatra powiedziała mi że danonki powodują silne alergie. Wstrzymałam się i nie daję jej danonków. Zastanawiając się na dłuższą metę danonki są bardzo dobrze reklamowane i stąd przekonanie że są dobrą rzeczą dla dziecka. Jak się okazuje zbyt potrzebne nie są.

Jasne, że tak. Jeżeli nie chcesz mieć wątpliwości to polecam super książkę ze schematem żywienia dzieci do drugiego roku życia. Mnóstwo rad i przepisów. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Chcesz mieć pewność, że kupiłaś najtańszy model na rynku, skorzystaj z porównywarki cenowej CoZaCena.