Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ALI CE

TABLETKI CERAZETTE- CZY TO PRAWDA ZE ONE Są WCZESNO PORONNE?

Polecane posty

Gość ALI CE

A pytanie zadaje dlatego ze gdzieś o tym czytałam i nie wiem co mam robić? Pomocy!?!?!

Gość wczesno czy póżno poronne
są tylko POSTINOR

Gość np. kolka nerkowa
bzdura Postinor nie jest środkiem poronnym

Gość ALI CE
POSTINOR TO WIEM ale ja się pytam o te konkretnie! W ulotce nic nie ma na ten temat! Nigdy wcześniej nie używłam tabletek anty i nie wiem czy taka informacja musi byc zamieszczona w ulotce! Pisze tam tylko ze ni mozna ich stosować jesli zachodzi prawdopodobieństwo ciąży? Czyżby więc...?

google nie gryzie: Postinor Duo prowadzi do zabicia zarodka tuż po jego powstaniu tzn. środek ten uniemożliwia zarodkowi z dzieckiem zagnieżdżenie się w macicy. Należy ją połknąć w ciągu 72 godzin po zbliżeniu bez zabezpieczenia. Zawiera bardzo dużą dawkę gestagenu, który natychmiast po zażyciu zmienia strukturę błony śluzowej macicy w ten sposób, że zapłodniona komórka jajowa nie może się zagnieździć, blokuje drogę plemnikom, uniemożliwiając ich przedostanie się do jajowodu.

to ci konkretnie odpowiadam :O masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego czy co ??

Gość ALI CE
i co powiesz ze tylko postinor to jedyna tabletka wczesnoporonna? NO to zapytaj jeszcze raz pana Google bo chyba masz problemy ze zroumieniem tekstu pisanego! Pozdrawiam i ponawiam pytanie o cerazette!

Gość np. kolka nerkowa
to teraz przeczytaj to co napisalaś o postinorze i sama sobie odpowiedz. Gdzie tam jest napisane że jest poronny. człowieku od 16 lat jestem lekarzem i większych bzdur nie słyszałem. dzieałanie jrodka poronnego jest zupełnie inne niż postinoru. czytaj ze zrozumieniem.

Gość ona pyta o cerazette a nie
postinor kretynko a po to forum jest zeby pytac w google nie znajdzie sie przykladow z zycia chyba ze odnosnik do tego forum ona nie pyta o definicje jakieos leku ja niestety nie wiem

np. kolka nerkowa to teraz przeczytaj to co napisalaś o postinorze i sama sobie odpowiedz. Gdzie tam jest napisane że jest poronny. człowieku od 16 lat jestem lekarzem i większych bzdur nie słyszałem. dzieałanie jrodka poronnego jest zupełnie inne niż postinoru. czytaj ze zrozumieniem. kiepski z ciebie lekarz :O " że zapłodniona komórka jajowa nie może się zagnieździć" wiec co sie dzieje z ta zapłodnioną komórką jajową ? boze ALiCe jak do debila : CERAZETTE NIE JEST SRODKIEM WCZESNOPORONNYM lepiej ? :O

Gość specjalistka od wszystkiego
z poronieniem mamy do czynienia gdy następuje utrata ciąży - czyli już po zagnieżdżeniu się zarodka w macicy. Poronienie to złuszczenie się błony macicy z takim zarodkiem - objawem jest krwawienie Tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowe, jednoskł (Cerazette)i Postinor nie powodują poronienia!!! Cerazette i Postinor to z grubsza rzecz biorąc ten sam hormon (progesteron) - podany po zagnieżdżeniu podtrzymuje ciążę zamiast ją niszczyć. Inną sprawą jest że każdy z wymienionych wyżej środków (nawet zwykłe pigułki anty) może powodować wydalenie ZAPŁODNIONEJ ale nie ZAGNIEŻDŻONEJ komórki jajowej. Dzieje się tak ponieważ środki te tak zmieniają wyściółkę macicy żeby zarodek nie mógł się zagnieżdzić. Jeśli się nie zagnieżdźi zostanie wydalony pod wpływem grawitacji. nie ma to nic współnego z poronieniem (Jeśli mimo to zarodkowi uda się zagnieździć to postinor będzie podtrzymywał ciążę, bo dokładnie takie jest działanie progesteronu - organizm sam go wydziela po zagnieżdżeniu). tym niemneij dla wielu osób takie działanie jest nie do przyjęcia ponieważ oznacza śmierć zarodka. Jest to kwestia światopoglądu - natomiast nie można nazywać tego poronieniem ponieważ jest to niezgodne z terminologią medyczną!!!!! Może to wyjaśni niejasności, bo wydaje mi się że większość ludzi (w tym najbardziej zagorzali i "wrzechwiedzący" obrońcy życia) mylą następujące pojęcia: zapłodnienie a zagnieżdżenie i wydalenie niezagnieżdżonego zarodka a poronienie to są zupełnie różne rzeczy

Gość np. kolka nerkowa
a co to jest "zarodek z dzieckiem"? środek poronny to taki który "roni" coś co się już zagnieżdziło-czyli o jakieś 72 póżniej niż postinor...

Gość np. kolka nerkowa
specjaliska od wszystkiego-ukłon z mojej strony:)ja chcialem na skróty ale widocznie się nie da.

Gość no i co sie tak wyzywacie
laska zadaje proste pytanie a wy sie klocicie i wyzywacie

kolka - nawet jak im narysujesz to nie skumają a najbardzie mnie denerwują te mądralińskie któe wrzeszczą : "trzeba się było zabezpieczać pigułkami a nie teraz brać poronny postinor i zabijać dziecko" a każdy lekarz potwierdzi że "zwykłe' pigułki i postinor mają podobny mechanizm działania jeśli zwykłej pigułce nie uda sie zablokować owulacji (to jest ich główne zadanie) i dojdzie do zapłodnienia to zadziała ona identycznie jak Postinor. Bo na listość boską - to są te same substancje co w Postinorze!!!!!!!

Gość jesli te same substancje maja
tabletki anty i postinor to czy ten postinor jest taki skuteczny? bo ja juz nic nie rozumie postinor nie zabija zaplodnionej komorki tylko nie doprowadza do jej zagniezdzenia sie tak ?

to osoby wyżej postinor (i każda inna tabletka)- moze powodować"zabicie" zapłodnionej komórki (zarodka) - ale przed zagnieżdżeniem czyli nie nazywamy tego poronieniem

postinor jest chyba mneij skuteczny bo przyjmujemy go jednorazowo już po stosunku a pigułki regularnie, więc przeważnie blokują owulację ale mechanizmy działania tych preparatów są w zasadzie identyczne

nie doprowadzeniie do zagnieżdżenia to nie jest zabicie wprost ale jak zarodek nie może się zganieździć to obumiera i jest wydalany

przecież zamiast postinoru można wziąć 4 zwykłe tabletki anty - bo to jest to samo

a co z tabletkami anty jak zapomni sie tabletki po 12 godzinach to co sie dzieje? owulacja nastepuje od razu i wtedy moze dojsc do zaplodnienia? czy jak sie bierze tabletki to jest owulacja ?

4 tabletki anty? a to ciekawe :)

Gość kolka nerkowa
zażycie w ekstremalnym przypadku, 5 zwykłych tabl. antykoncepcyjnych po stosunku daje taki efekt jak postinor. Skład jest taki sam, tylko że w postinorze jest dużo większa dawka. Właśnie taka "bąba hormonalna" . Już nie wiem jak to prościej napisać.

Gość kolka nerkowa
w postonorze jednak zachowane są proporcje i masz pewność że to ci nie zaszkodzi-każdy składnik jest wyważony, a w przypadku zwykłych anty. to ryzyko bo nikt nie powie czy 4 wystarczą czy 5 to za mało, co w sumie powoduje że nie wiesz czy będzie skuteczne.

Gość kolka nerkowa
dziełają w ten sam sposób. hormony są te same-więcej nie powiem, bo najzwyczajniej w świecie w tej chwili nie mam przed sobą ulotek

Gość a co z ta owulacja

---> z tymi 4 (czy 5) pigułkami to jest metoda Yuzpe regularnie przyjmowane pigułki PRZEWAZNIE blokują owulację ale czasmi może do owualcji dojść wtedy są pozostałe bariery: -zagesczenie sluzu by plemniki nie mogly sie przedostac -zwolnienie transportu kom. jajowej a jeśli i to zawiedzie - pigułka zmienia ścianę macicy tak że zapłodniona komórka się w niej nie zagnieździ niech mnie kolka poprawi jeśli się mylę jeśli chodzi o minipigułki to blokują one owulację rzadziej niż zwykle tabl. 2-skł przy czym cerazette to minipigułk anietypowa bo blkouje te owulację relatywnie często (gdzieś czytałam ze w 97% cykli) Mam pytanie do kolki: czy zakrzepica u ojca jest przecwiskazaniem do hormonów? czy zostaje mi tylk ocerazette? i jak to jest ze skutecznośćią cerazette? bo jest ona wysoka ale na pol stronach internetowych czytałam że była mierzona u kobiet w czasie karmienia???? a na zagranicznych nie ma słowa o tym? czy cerazette dla kobiety niekarmiącej jest tak samo skuteczna jak tal. 2-skł???

Gość a co z ta owulacja
ok dzieki za odpowiedz :)

Gość kolka nerkowa
w zeszłym roku na sympozjum w Krakowie było omawiane dzialanie m. in. CERAZETTE. Z tego co wiem (a wiem niewiele:( ) jego dzialanie nie różni się znacznie od dzialania innych minitabletek, zawierających małą ilość żeńskiego hormonu. Podstawowa sprawa to brak estrogenu. Tabletki tego typu nie hamują dojrzewania komórki jajowej, a raczej hamują w mniejszym stopniu. Przeciwwskazaniem przyjmowania tego leku jest m. in. występowanie choroby zakrzepowej. Jest to powstawanie skrzepu krwi w naczyniach krwionośnych. Osobiście nie sądzę (nie spotkałem się z taką opinią) aby choroba Pani ojca była przeciwskazaniem, samym w sobie, do stosowania tego leku( i innego o podobnuym dzialaniu). Z doświadczenia wiem że w takich przypadkach "dla spokojności sumienia" zaleca się zrobienie badania na krzepliwość-dla spokoju pacjentki.

Gość kolka nerkowa
przepraszam, nie doczytałem Pani dokładnie. zakrzepica JEST przeciwwskazaniem do hormonów. Jeśli dobrze zrozumiałem chodzi o ryzyko dziedziczności. Tak więc tu się powtórze Zakrzepica u członka rodziny nie jest sama w sobie przeciwskazaniem. Osobiście uważam że minitabletki nie są w takim samym stopniu skuteczne jak dwófazówki-samo to że nie hamują dojrzewania komórki. Jednak zdania są podzielone i wyniki badań wskazują na to , że minitabletki cieszą się w tej chwili wiekszym powodzeniem niż tabl.tzw. dwójki.