Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jasnowidz 1979

SNY

Polecane posty

Podstawowy podział snów Sny symboliczne Sny odreagowujące Sny fizyczne Sny erotyczne Sny prorocze Sny odwrotne Świadome sny ________________________ Sny - Formy przekazu Sny powtarzające się Sny emocjonujące Sny niedokończone

Symbolika senna jest jak odciski palców, różna dla każdego człowieka. Trudno znaleźć dwa takie same odciski lecz można doszukiwać się wielu podobieństw między nimi. Sny to nie tabliczka mnożenia i w prawdziwym poznaniu ich znaczenia senniki nic nie wniosą. Przekaz, który otrzymujecie nocą jest odpowiedni tylko i wyłącznie dla Was samych i to Wy macie moc jego zrozumienia. Sny odzwierciedlają przejaw naszej świadomości za dnia. Podświadomość doskonale zna język nocnych przekazów. Klucz do rozwiązania zagadki własnych snów posiadacie wyłącznie Wy sami. Inni ludzie mogą jedynie coś doradzić, podsunąć pomysł, naprowadzić, ale nie mogą w żaden sposób sami bezbłędnie odkryć znaczenia Waszego snu. Wyjątek stanowią osoby o zdolnościach medialnych - przykładem jest - Edgar Cayce. Pan ten wpadając w trans interpretował między innymi cudze sny. Zawsze pomagały mu w tym inne, duchowe istoty. Nie lekceważcie swoich snów tylko dlatego, że wydają się one początkowo nieciekawe, zagmatwane, nieistotne. To tylko pozory. W miarę otwierania się na samopoznanie człowiek uzyskuje coraz lepsze rozumienie siebie i życia, i staje się coraz bardziej oczytany w dziedzinie sennych przekazów. Wtedy nocne przesłania coraz częściej przychodzą i są coraz łatwiejsze w odbiorze. POZDRAWIAM.

Gość fikimikiiii
pisz dalej......

DZIEKUJE ZA ZAINTERESOWANIE. A zatem - Zaczynając pracę nad swoimi snami zaczynacie badać samego siebie. Z każdym dniem lepiej poznajecie swój byt, a z drugiej strony zgłębiacie symbolikę języka własnej podświadomości. Gdy przystępujecie do interpretacji snu starajcie się odkryć własne skojarzenia dotyczące istoty symboli, jak też starajcie się odkryć zależności, współgranie poszczególnych fragmentów snu. Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z różnic w postrzeganiu świata przez ludzi. Żeby to sprawdzić możecie zrobić mały test. Usiądźcie w spokojnym miejscu ze słownikiem i wybierajcie z niego na chybił - trafił słowa. Skupcie wtedy swoją uwagę na danym wyrazie i nasłuchujcie, jakie myśli - skojarzenia przyjdą Wam do głowy. Czasami możecie się nieźle zdziwić, co ukrywa się dla Was za jakimś słowem. Dla jeszcze lepszych efektów tego testu zapiszcie słowa przez siebie badane i dajcie je do \"wyczucia\" znajomym. Gdy porównacie swoje odkrycia to okaże się, że nie wszystkie wyrazy niosą to samo znaczenie dla różnych osób. Czasami pomocne może być poszukanie źródła znaczenia symbolu w mowie archetypów. W takim przypadku korzystajcie z leksykonów symboli prezentujących ich wielorakie znaczenia, jakie kształtowały się w dziejach różnych kultur. Lecz archetypy jak i nasze symbole zgromadzone na tej stronie są wyłącznie wskazówkami, podpowiedziami. Znaczenie symboli, które wyczytacie u nas lub gdzie indziej może być dla Was podobne lub zupełnie różne. Dlatego cały czas podkreślamy - badajcie siebie, szukajcie własnych skojarzeń.

Gdy przywołacie do pamięci sen zwróćcie uwagę na cechy danego symbolu i jego otoczenie. Każdy szczegół jest ważny, bo świadczy o jakości / przesłaniu danego symbolu. Dla przykładu jabłko może być: dojrzałe, zielone, robaczywe, zgniłe, smaczne, słodkie, kwaśne, czerwone, zepsute, duże lub małe itp. I jeszcze jeden przykład - pies: rożnej maści, rasowy lub kundel, groźny, przyjacielski, szczekający, atakujący, pilnujący swojego podwórka, szczeniak, posłuszny itp. Widzicie więc, że na dany symbol składa się wiele jego cech. Także otoczenie ma wielkie znaczenie. Przykładowe jabłko może rosnąć w sadzie: małym, zaniedbanym, dużym, pielęgnowanym. Pogoda panująca wtedy może być słoneczna lub mroźna, może być duże zachmurzenie lub pięknie świecić letnie słońce itp. itd. Warto prowadzić prócz dziennika snów dziennik znaczeń. Notujcie w nim poszczególne symbole wraz z ich wielorakimi znaczeniami. Bo nie zawsze dany symbol niesie to samo przesłanie. W jednym śnie autobus może oznaczać możliwość, okazję, jaka się pojawiła, aby coś osiągnąć, natomiast w kolejnym śnie może on oznaczać sytuację, w jakiej się znaleźliście wraz z innymi osobami zmierzając do jakiegoś celu. Często źródło problemów związanych z rozszyfrowaniem sennej zagadki związane jest z błędnym rozumowaniem, że znaczenie danego symbolu jest zawsze takie samo.

Bardzo istotne znaczenie dla całościowej wymowy sennych przekazów mają takie okoliczności, jak atmosfera towarzysząca obrazowanym sytuacjom, pogoda oraz drobne zdarzenia, które pojawiają się jakby na uboczu zaistniałej sytuacji, w jej dalszym tle, i nawet czasami wydają się nie mieć z nią sensownego powiązania. Tego rodzaju okoliczności nie zawsze zwracają uwagę śniącego podczas dokonywania interpretacji przekazu, o ile nie zostały one we śnie w jakiś szczególny sposób uwidocznione bądź odczute. Ponadto wobec pozornie bezsensownych implikacji podchodzi się nieraz zbyt lekceważąco, uznając je za niezrozumiałe odstępstwa od głównego wątku sennej fabuły. A ponieważ niejednokrotnie wydają się one pozostawać bez logicznego powiązania z obrazowaną sytuacją, więc darowuje się je sobie i pomija przy interpretacji, sądząc, że niczego nie wyjaśniają, a jedynie niepotrzebnie komplikują całość obrazu. I faktycznie czasami one komplikują, aby zwrócić naszą uwagę na pewne niezrozumiałe zakłócenia występujące lub mające wystąpić w życiu. Elementy pogodowe są nie mniej ważne. Można ich znaczenie określić w pewien sposób, który pozwala na łatwe ich zrozumienie. Porównujcie pogodę z zaistniałą sytuacją we śnie. Jak one się mają do siebie? Np. gdy idziesz drogą a słońce ładnie świeci to możesz powiedzieć - słońce przyświeca w moim podążaniu do... Czyli okoliczności Ci sprzyjają. Pogoda jest nośnikiem przeróżnych wpływów, prądów, oddziaływań, rozjaśnień i zaciemnień sytuacji. Jest ona czynnikiem aktywnie kształtującym tło sennej akcji. Każdorazowo próbujcie określić wpływy pogodowe na akcję snu. CIAG DALSZY NASTĄPI JUTRO. POZDRAWIAM

Gość łączenie tematów
dziwne sny ------------- 10:39 anka44 od kilku nocy sni mi sie moj byly z ktorym mam dziecko.nie jestesmy juz rzem.ja ulozylam sobie zycie z innym facetem za granica.nawet o nim nie mysle.czy myslicie ze moze chce mi cos zrobic.dodam ze dziecko moje jest w polsce z moja mama. pozdrawiam 12:05 Jasnowidz 1979 SEN O DZIECKU To zadziwiające, jak często śnimy o dzieciach. Często nie znamy tych dzieci; czasami one są nami albo naszymi własnymi dziećmi w młodszym wieku. Interesujące, że często wiemy dokładnie, w jakim wieku jest dziecko w naszym śnie, nawet jeśli nic więcej nie wiemy na jego temat. Dziecko może nam towarzyszyć, może znajdować się w niebezpieczeństwie albo może być cierpiące. Może też być mądrzejszym dzieckiem dającym nam wgląd dla naszego życia. Co mówią inni Na temat znaczenia dziecka w snach zostało powiedzianych wiele głupich rzeczy. Np. Freud raz napisał, że bicie dzieci w snach może być symbolem masturbacji. Wielu nowoczesnych psychoterapeutów interpretuje dziecko w snach jako aspekt osobowości śniącego albo pragnienie powrotu do dzieciństwa albo jako znak niedojrzałości u śniącego. Ludzie śnią czasami o dzieciach na znak młodych jeszcze nie zepsutych/cynicznych części swojej własnej osobowości czy wrażliwych części siebie samych, lekceważonych albo zagrożonych części siebie, niezrealizowanego potencjału itd. Inna powszechna interpretacja łączy dziecko we śnie z jakimś zajęciem albo projektem w życiu śniącego, które to jest "w wieku" dziecka we śnie. Na przykład ośmioletnie dziecko może oznaczać osiem lat stażu w małżeństwie albo stażu pracy czy też ośmioletnie zainteresowanie rozwojem jakiejś sprawy czy osoby. Unikatowa 12:05 Jasnowidz 1979 Przykłady snów Głodujące trzyletnie dziecko Sandra śniła, że trzyletnie dziecko, które we śnie zdawało się być jej własnym dzieckiem, umierało z głodu. Była przerażona i obudziła się. Kiedy poprosiłam ją, aby opisała to trzyletnie dziecko, miała niewiele do powiedzenia oprócz tego, że było to ładne dziecko, które było straszliwie zaniedbane. Zapytaliśmy ją, czy było coś w jej życiu, co było takim ładnym trzyletnim dzieckiem, ale strasznie zaniedbanym. Odpowiedziała, że ona sama nie czuła się zaniedbana, ale przed około trzema laty zaczęła pisać poezję, jednak w ostatnim roku zniechęciła się i poczuła niepewnie, jeśli chodzi o własną przyszłość jako poetki, więc wrzuciła swój projekt na dno biurka. Trzynastolatek William śnił o 13-letnim chłopcu, który podarł swoją sportową softbolową podkoszulkę i wyglądał na bardzo nieszczęśliwego i rozgniewanego. Poprosiliśmy Williama, aby opisał chłopca. William powiedział, że był atletyczny, ale szkodził sobie z powodu zbyt silnych emocji; był tak zdenerwowany, ponieważ nie mógł grać. Zapytany, dlaczego ten chłopak był tak zdenerwowany, William odpowiedział: - Chłopak po prostu miał wielki konflikt wewnętrzny, prawdopodobnie kłopoty w domu. On po prostu nie mógł zapanować nad swoimi uczuciami, aby zacząć się cieszyć własnym życiem. Zapytaliśmy go, czy jest ktoś podobny w jego życiu albo jakaś cząstka jego samego. William odpowiedział, że nie, bo byłby tego świadomy. Wtedy zapytaliśmy go, jaki był, gdy miał 13 lat. William odpowiedział, że wtedy jego rodzice powiedzieli o rozwodzie i wtedy faktycznie zachowywał się bardzo źle w szkole, miał regularne napady złości i nie uważał, że jest coś warte robienia. Zapytaliśmy go, dlaczego miał ten sen właśnie obecnie. Czy coś się działo, co mogło wywołać odgrzebanie tamtych uczuć, których doświadczał, kiedy miał trzynaście lat? William popatrzył na nas przez moment i powiedział: - Moja żona obwieściła, że chce się rozwieść i sądzę, że w środku znowu poczułem się jak trzynastoletni chłopiec, chociaż tego nie pokazuję. Unikatowa 12:06 Jasnowidz 1979 Pytania 1. Opisz dziecko we śnie. Jakie jest to dziecko (opisz jego osobowość) i jak się ono czuje. 2. Co się dzieje we śnie? 3. Czy jakaś część ciebie jest podobna do tego dziecka? 4. W jakim wieku jest to dziecko we śnie? 5. Czy jest jakaś część ciebie, ktoś w twoim życiu albo jakiś projekt, który wydaje się mieć tyle samo lat, co to dziecko? 6. W jaki sposób ten sen mógłby być alegorią do bieżącej sytuacji w twoim życiu? Unikatowa 12:09 Jasnowidz 1979 SNY O MĘŻU I DZIECKU. Twoja życiowa sytuacja da ci klucz do tego, co oznacza twoje senne dziecko. Pomyśl nad następującymi pytaniami: 1) Jak wyglądało moje senne dziecko i jak się zachowywało? 2) Jak się czuję w związku z dzieckiem? 3) Czego potrzebuje albo chce moje senne dziecko? 4) Czy moje senne dziecko wymaga w tym czasie specjalnej troski? Nasze lekceważone senne dziecko Szczególną postacią motywu o dzieciach w niebezpieczeństwie to z a p o m n i ć n a k a r m i ć dziecko. Głodujące dzieci w naszych snach potrzebują natychmiastowej troski, aby przeżyły. Jeśli nagle odkryjesz we śnie, że dziecko było nie nakarmione albo zaniedbane, przerażenie może być silne. Jeśli masz taki sen, zapytaj siebie: 1) Kto był odpowiedzialny za nakarmienie dziecka? 2) Kto nie wykonał zadania? 3) Co było potrzebne, aby przywrócić dziecko do zdrowia? Szerokie spektrum zaniedbanych dzieci przewija się przez nasze sny. Amerykanka około 60-tki opowiedziała: "Obudziłam się na dźwięk dziecka płaczącego w mojej głowie, w końcu łkającego: 'ła-ła-ła'. Jestem ciekawa, czy to dziecko we mnie, które płacze, jest opuszczone? Czy znowu jest nieszczęśliwe? Czy nie wsłuch*ję się w jego potrzeby? Czy porzuciłam je w szalonym załatwianiu świątecznych zakupów bożonarodzeniowych?" Ta śniąca, która zbiera wielkie pochwały za przygotowanie wielkiego święta dla rodziny i przyjaciół, czuła, że jej sen może być ostrzeżeniem, że przeoczyła swoją wewnętrzną jaźń, które potrzebuje nakarmienia. Nasze sny o zlekceważonych dzieciach mogą oznaczać zlekceważone projekty, ważne i cenne cele, stracone i opłakane. Sny, w których rozpaczasz nad ich nieobecnością, mogą cię zaktywizować, przebudzić cię do świadomości i pomóc ci powtórzyć swoją determinację, żeby szukać i odnaleźć swoje "dziecko". Zapomniane czy zlekceważone we śnie nie jest stracone na zawsze. Przywróć swoje zranione senne dziecko i zatroszcz się o nie. Karmiąc swoje senne dziecko, karmisz swoją przyszłość. Unikatowa 12:10 Jasnowidz 1979 INTERPRETACJA SNU: Mąż ma kłopoty, czy też eks partner. Choruje i nie radzi sobie z opieka nad Twoim dzieckiem. TO S.O.O - WRACAJ!!! Dziecko może być w niebezpiezeństwie pod katem zdrowia albo facet ma kłopoty i nie daje rady. Powinnaś pomóc. ALARM-sen Unikatowa

Gość łączenie tematów
cd. 1) Kto był odpowiedzialny za nakarmienie dziecka? 2) Kto nie wykonał zadania? 3) Co było potrzebne, aby przywrócić dziecko do zdrowia? Szerokie spektrum zaniedbanych dzieci przewija się przez nasze sny. Amerykanka około 60-tki opowiedziała: "Obudziłam się na dźwięk dziecka płaczącego w mojej głowie, w końcu łkającego: 'ła-ła-ła'. Jestem ciekawa, czy to dziecko we mnie, które płacze, jest opuszczone? Czy znowu jest nieszczęśliwe? Czy nie wsłuch*ję się w jego potrzeby? Czy porzuciłam je w szalonym załatwianiu świątecznych zakupów bożonarodzeniowych?" Ta śniąca, która zbiera wielkie pochwały za przygotowanie wielkiego święta dla rodziny i przyjaciół, czuła, że jej sen może być ostrzeżeniem, że przeoczyła swoją wewnętrzną jaźń, które potrzebuje nakarmienia. Nasze sny o zlekceważonych dzieciach mogą oznaczać zlekceważone projekty, ważne i cenne cele, stracone i opłakane. Sny, w których rozpaczasz nad ich nieobecnością, mogą cię zaktywizować, przebudzić cię do świadomości i pomóc ci powtórzyć swoją determinację, żeby szukać i odnaleźć swoje "dziecko". Zapomniane czy zlekceważone we śnie nie jest stracone na zawsze. Przywróć swoje zranione senne dziecko i zatroszcz się o nie. Karmiąc swoje senne dziecko, karmisz swoją przyszłość. Unikatowa 12:10 Jasnowidz 1979 INTERPRETACJA SNU: Mąż ma kłopoty, czy też eks partner. Choruje i nie radzi sobie z opieka nad Twoim dzieckiem. TO S.O.O - WRACAJ!!! Dziecko może być w niebezpiezeństwie pod katem zdrowia albo facet ma kłopoty i nie daje rady. Powinnaś pomóc. ALARM-sen Unikatowa