Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qdeede

Mleko nie chce lecieć, a maluszek sie denrwuje

Polecane posty

Gość qdeede

co robic?tzn lec, ale malutko, ono jeszcze nie umie pic, jestem kilka dni o]po porodzie, co zrbic?

Gość MONIKA77
uczyć,ssania, często przystawiać, ale jeśli nie masz mleka, to przejdz na butelkę, ty i on będziecie mniej nerwowi. Czy ktoś ci uczył jak przystwiać dziecko??? Może żle to robisz, albo on nie nie poradnie ssie??' Ile jesteś po porodzie??

Gość adsds
kilka dni po porodzie 4 dni

Gość adsds
jak sie uczy ssanie?po prostu daje cycka czesto?

Ja smarowałam brodawki glukozą, córcia łapała i ssała. Mleka przybyło bo często przystawiałam, a jak było naprawde tragicznie i była bardzo głodna to troszkę dokarmiałam strzykawką. Powodzenia:)

Gość MONIKA77
a pokazywał ci ktoś jak wkładać cycka do buzi dziecka??? mnie uczyli na szkole rodzenia i w szpitalu, bierzesz pierś i robisz z brodawki tzw." kanapkę" spłaszczasz ją i taką spłaszczona brodawkę wkładasz maluchowi do buzi głęboko , włóż sobie sama kciuk do buzi i zobacz jak głęboko sięga,tak głęboko włoż dziecku brodawkę. Jeśli masz twarde piersi bo nasz dużo pokarmu, to moze sama trochę sobie spuścić mleka,będzie mały miał łatwiej chwycić, usteczka muszą byc wywinięte na zewnątrz, szczegłonie zróć uwagę na dolą wargę, nie powinna sie podwijać. Jak mały ssie nie powinien ccmokać, bo łapie powietrze i może mieć kolkę. No i żeby sprawdzić czy je , to oczywiście musi ruszac dziobem, budzić jak zasypia, maluchy często zasypiają. Uwaga , pojmność żołądka takiego maluch to wilkośc "orzecha włoskiego"- nie martw się ze może za malo je. Jak moja mała jadła to ja liczyłam ile razy kłapnie dziobem, pamietam 16 razy bez przerwy to był rekord, zazwyczaj było to 4 razy i koniec, wiec znowu pobudka i 2 razy, pobódka i 3 razy i tak to trwało jaiś czas, potem ciągnie juz coraz więcej.

czesc:) po pierwsze:nie denerwuj sie.jesli bedziesz zdenerwowana maluch to wyczuje i ciezej mu bedzie sie skupic na ssaniu. spokojnie i pomalu..nawet jesli malenstwo szaleje. przystawiaj do piersi,a nie piers do dziecka, to zasada nr1. dziecko niech lezy wygodnie,brzuszek do twojego brzucha, nie tak,zeby musialo np odwracac glowe na bok.podloz poduszke pod jego glowke,bedzie wygodniej.pamietaj tez,zeby tobie bylo wygodnie!!najlepiej wykorzystac moment,gdy malenstwo szeroko otwiera buzie,wtedy energicznym ruchem przysuwamy cale jego cialko,zeby brodawka trafila do buzi.brodawka musi wejsc do buzi wraz z otoczka,jak najwiecej,bo wyobraz sobie-dziecko ssie trzymajac brodawke miedzy jezykiem zwinietym w rulonik a gornym podniebieniem; i jezykiem jakby podbiera piers od dolu (kanaliki sa usytuawane glownie pod brodawka, na dole)bedzie dobrze gdy zobaczysz jednostajny ruch calej rzuchwy,a nawet calej glowki:)i uslyszysz przelykanie..aha,nie martw sie ze masz malo pokarmu,takiemu malenstwu wystarczy to,co masz!byle przystawiac go czesto,zawsze wtedy gdy zechce!i nie badz niecierpliwa,maluchy na poczatku pija dlugo,bo nie potrafia tego dobrze robic,ucza sie dopiero..daj mu czas!niestety musisz byc przygotowana na poczatku do spedzania dni i czesto nocy z dzieckiem przy cycu,ale taka jest juz kolej rzeczy,staraj sie czerpac z tego jak najwiecej przyjemnosci,malenstwo to wyczuje i bedzie spokojniejsze.jeszcze jedna zasada-mleko jest produkowane zwlaszcza w momencie ssania, czyli jesli przystawiasz do piersi to masz mleko,nie odwrotnie.trzeba przystawiac,zeby moc karmic i utrzymac laktacje. zajrzyj na www.laktacja.pl jesli chcesz poczytac wiecej (bardzo ciekawe!!)lub na edziecko.pl - to jest forum gazety,rowniez bardzo interesujace,wiele rad i mitow na temat karmienia...polecam. i powodzenia!trzymam kciuki!! (i nie zrazaj sie, probuj wiele razy...w koncu sie uda! butelka jest ostatecznoscia,pamietaj,ze karmienie piersia jest dla dziecka 100%lepsze,z wielu przyczyn,a i dla matki rowniez,zreszta poczytaj te linki,ktore ci podalam...) papa

Gość MONIKA77
nie miałam problemów z pokarmem, tylko z nauczeniem jej jedzenia, Piersi miałam jak dwie głowy noworodka i non stop leciało z nich mleko.

Gość MONIKA77
uczenie ssania to ciężka praca, a potem nawet boląca, ale taki los mamy, jak karmilam do 9 miesiąca życia mojej córki, rosła na tym mleku jak dzika winorośl, na pierwszym badaniu w 6 tygodniu życia od urodzenie przytyła 1,5 kg bardzo dużo, wyglądała ja paczek. Trochę wycierpiałam, bo miałam ranego jednego cycucha a drugi był obolały, ale czego sie nie robi dla dobra dziecka.:)) Łzy płynęly mi po policzkach, zęby zaciśnięte, ale ..... było warto , ma prawie 2 lata niegdy nie brała żednych antybiotyków, ni chorowała, tylko czasem katarek. DASZ RADE !!!!

Gość Alexxxa
może byc tak, że masz za dużo mleka i ono nie chce leciec. Wtedy krótko przed karmieniem dobrze jest sobie zrobić prysznic z ciepłej wody.

Gość radzę zadzwonić po położną
Miałam podobny problem. Przyjechała położna, powiedziała co i jak. Pomasowała itp. Inna sprawa, że ja, wbrew wszystkim opiniom, miałam za mało pokarmu, co wyszło przy ważeniu dziecka. Okazało się, że nie przybierało na wadze ;( Ale to już inna sprawa. Dzwoń do swojej przychodni po położną.

Ja kupiłam nakładki silikonowe które bardzo polecam. Miałam lewy sutek całkiem wklęśnięty i mały nie miał jak pić. Z nakładką super sobie radził. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Jeżeli chcesz dokonać zakupu to skorzystaj z porównywarki cenowej CoZaCena, sprawdzisz ceny produktów w jednym miejscu.