Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mmxx

Konflikt serologiczny...............

Polecane posty

Jeżeli wystąpi konflikt serologiczny czy jest to podstawa aby lekarz rozwiązał ciążę przez cesarskie cięcie??

Absolutnie nie, bo konflikt zaszkodziłby juz dziecku podczas ciąży, a nie przy samym porodzie. Przy pierwszym dziecku konflikt nie jest niebezpieczny.

w dzisiejszych czasach konflikt jest mało niebezpieczny dla dziecka.........

Gość czy z tego czy innego powodu
nie. a tak w ogóle to chyba nie wiesz co to jest skoro takie pytanie zadałaś.

konflikt nie może być "spotykany". Tu chodzi o krew rodziców.nie można raz mieć innej a drugim razem innej

nie jest groźny, ale czasem jest przyczyną tego, że utrudnia zajście w ciążę.

...trzymajcie mnie...co ty gadasz blondyna.mam ci wykład na ten temat zrobić?kto ci takich bzdur nagadal

Leczenie choroby hemolitycznej noworodka z konfliktu serologicznego ma na celu: usunięcie wolnych przeciwciał i przeciwciał związanych z erytrocytami usunięcie nadmiaru bilirubiny podanie erytrocytów niewrażliwych na przeciwciała i osocza nie zawierającego przeciwciał przeciwko erytrocytom noworodka za pomocą transfuzji wymiennej do żyły pępowinowej unormowanie parametrów hematologicznych Profilaktyka Zapobieganie konfliktowi serologicznemu polega na podaniu matce Rh ujemnej, która nosiła płód Rh dodatni po każdej ciąży immunoglobuliny anty D w ilości 150-300 mikrogramów jednorazowo domięśniowo w pierwszej dobie po porodzie, poronieniu, amniopunkcji oraz innych zabiegach diagnostyki prenatalnej nie później jednak niż 72 godziny. Profilaktyka taka jes skuteczna w około 97%. Podanie immunoglobuliny anty D chroni płód tylko w następnej ciąży. W pierwszej ciąży ryzyko wystąpienia konfliktu serologicznego wynosi 1% a do immunizacji matki wystarczy tylko 0,05-0,1 ml krwinek płodu, które przedostaną się do krwi matki. W przypadku krwawienia płodowo-matczynnego 0,1-5ml ryzyko wystąpienia konfliktu wynosi od 3-65%. Konflikt serologiczny w układzie grup głównych ABO Częstość występowania niezgodości serologicznej stwierdza się u około 20-25 % ciąż, natomiast do konfliktu serologicznego dochodzi w około 10% tych ciąż i dotyczy on głównie układu 0-A1 (matka - dziecko). Do konfliktu może dojść już w pierwszej ciąży. Do niezgodności serologicznej dochodzi w następujących sytuacjach: Grupa matki Grupa noworodka 0 (przeciwciała anty A, anty B) A B A (przeciwciała anty B) B AB B (przeciwciała anty A) A AB AB (brak przeciwciał) Konfliktu nie ma Naturalne przeciwciała anty A i anty B należą do klasy IgM i nie przechodzą przez łożysko a więc nie mogą spowodować rozwoju choroby hemolitycznej. Natomiast u około 10% kobiet stwierdza się przeciwciała anty A i anty B klasy IgG, które mogą przechodzić przez łożysko i to one są odpowiedzialne za objawy konfliktu serologicznego. Objawy Objawy choroby hemolitycznej u płodu w konflikcie serologicznym są bardzo słabo nasilone, gdyż do pełnego ukształtowania antygenów A1 na krwinkach płodu dochodzi na krótko przed porodem. U noworodka głównymi objawami konfliktu serologicznego grup głównych jest wzrost stężenia bilirubiny wolnej już w 1 lub 2 dobie życia oraz narastająca nawet do 3 miesięcy niedokrwistość. Bardzo rzadko dochodzi do obrzęku uogólnionego a powiększenie wątroby i śledziony nie występuje. Rozpoznanie Diagnostyki konfliktu serologicznego nie prowadzi się w czasie ciąży. Po urodzeniu u dziecko bezpośredni odczyn Coombsa zwykle jest ujemny, natomiast pośredni odczyn Coombsa może być dodatni. Morfolgia krwi z rozmazem wskazuje na obecność mikrosferocytów, niznacznie obniżenie ilości erytrocytów oraz zwiększenie ilości retikulocytów powyżej 10%. Postępowanie w konflikcie grup głównych polega na leczeniu podwyższonego poziomu bilirubiny (hipebilirubinemia) naświetlaniem lampami, podawaniem albumin oraz w rzadkich przypadkach trasfuzji krwi. Data aktualizacji

nie rozumiem stwierdzenia ze konflikt nie jest \"spotykany\"... moim zdaniem raz jest a raz go nie ma to zalezy od grupy krwi jaka dziecko odziedziczy po rodzicach... jesli matka ma \"-\" a ojciec \"+\" i dziecko odziedziczy \"+\" po ojcu to konflikt moze wystapic chodz niekoniecznie wtedy wszystko zalezy od doskonalosci lozyska. jesli nie bedzie przepuszczalo krwi to przeciwciala u matki nie wystapia i jest wszystko ok :)

czyli masz odpowiedz na pytanie: Diagnostyki nie prowadzi się w czasie ciąży. Więc jak może być powodem do cesarki?

chodziło mi o samo sformułowanie "spotykany przy 1 dziecku"

co za różnica przy którym dziecku?raz występuje raz nie, anie z racji kolejności urodzeń

ale prawda jest ze przy pierwszym dziecku jest niezwykle zadko spotykany... jesli drugie dziecko rodzi sie po uplywie minimum 7 lat wowczas podobnie jak przy pierwszym ryzyko jest znikome.... ten sam cel osiagaja immunoglobuliny ktore nalezy podac matce w 6 h od porodu wowczas znow kolejne dziecko traktuje sie jako pierwsze ... tylko ze sa tu jeszcze przypadki np. wczesnych poronien o ktorych nie wie nawet matka mylac je z miesiaczka i wowczas ta ochrona juz nie dziala :(

a ja mialam konflikt i zero komplikacji a cesarka nie zależy od konfliktu - od położenia dziecka, wad - chorób matki lub dziecka, ale nie od konfliktu - to nie ma nic do rzeczy

Gość u mnie w medyku
no blodyna-panienko z okienka-ale się uśmiałam ps. medycyne mam na codzień

Gość mutsy maniaczka
ile kosztuje badanie na toxo, przeciwciala rozyczki wiecie moze?

Gość _krysia
To prawda, że konflikt przy pierwszej ciąży jest raczej bez konsekwencji dla dziecka, problem może byc przy kolejnych ciążach. Normalnie krew matki i dziecka nie kontaktują się, w czasie porodu krew ma kontakt, więc matka się immunizuje( wytwarza p/ciała, mówiąc prozaicznie, przeciw krwi dziecka i stąd gdy kolejne dziecko znów będzie miało niezgodnośc serologiczną może być problem, bo p/ciała od matki przez łożysko przechodzą i mogą "niszczyć" krwinki dziecka. Ale jak ktoś już wcześniej pisał teraz się zapobiega takim sytuacjom i na pewno nie usuwa się ciąży z powodu konfliktu.

Gość konflikt
ja mam konflikt z mężem i przy pierwszej ciązydostałam zastrzyk zaraz po porodzie a prz drugiej ciąży między 8 a 12 tc.W wielu artykułach na ten temat można przeczytać że w wypadku możliwego konfliktu prz drugiej ciązy powinno się ją rozwiązać przed 38tc

Gość JA PIERNICZE BLONDYNA
Ale pierdoły opowiadasz. Moja praca jest ściśle związana z tym tematem i nigdy nie spotkałam się z takimi bzdurami. hahahahaha

Gość mutsy maniaczka
dziecko mojej znajomej zmarlo w jej lonie bo miala konflikt.I slyszalam tez o dziecku ktore urodzilo sie bez dlonii

mialam konflikt z mezem w ciazy byla jakas klotnia ale pozniej wszystko bylo ok pogodzilismy sie i dziecko urodzilo sie zdrowe

Gość łóżeczko
Oj, blondyna, głupoty opowiadasz i tyle.

Gość łóżeczko
oj , co zazdroscicie mi braku mózgu?

Ktoś się tu podszywa. Przez 5 lat pracy w instytucie położnictwa, nie spotkałam się z przypadkiem, że dziecko z konfliktu nie miało kończyny. To nie ma zupełnie związku.