Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pan Domu SamGotujący

Zdrowe i szybkie żarcie dla panów

Polecane posty

Gość Pan Domu SamGotujący

Gotujesz ryż, dodajesz oliwy z oliwek, dodajesz koncentrat pomidorowy i GOTOWE Żywie się tym już pół roku a odruch wymiotny żrąc to gówno mam dopiero od 5miesięcy :-/ :-/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PaniDomu
Zestaw nr: 1) ryż. do tego warzywa na patelnie-kupujesz w sklepie z zamrażarkach. Podsmazasz na oliwiei do ryż. 2) naczynie żarodoporne i piekarnik. Ziemniaki kroisz na plastry, cebule także. Naczynie smarujesz smalczykiem, wyklladas zna to warstwe ziemniaków, na to cebulę, pyry, cebula...takze przekladasz smalczykiem. Sól i pieprz. Mozesz w to dać, boczek, kiełabskę, jajeczko, czosnek, pomidorka, serek- na co masz ochotę 3) podsmażasz na oliwie pokawałkowanego kurczaka, do tego dodajesz cebulkę, potem pieczarki-dusisz, sól, pieprz, smietanka- do ryżu, ziemniaków, kaszy, makaronu 4) łopatka wieprzowa czy tam wolowa- kroisz na kawałki, obtaczasz w mące podsmażasz na patelni olejem. Zrzucasz miesko, na tłuszcz wrzucasz cebulę, obsmażasz, dodajesz mięsko- solisz i pieprzysz, radze także pieprz ziołowy- dusisz, jak mięsko bedzie miekkie dodajesz pokrojoną w plasterki porę, dusisz kolejne 10-15 minutek, dodajesz śmietankę. DO ziemniakow, ryzy, kaszy itp. 5)kotlety rybne lub paluszki rybne, do tego frytki- oba mozesz podpiec w piekarniku, dokupujesz surowke z koszonki 6)jajjo sadzone, ziemniaczki i suróweczka 7)ryz zapiekany z jabłkami i cynamomnem ryz 15 minut gotujesz w wodzie- wylewarz wode, rozcinasz torebkę, wlewasz mleko do tego wspyujesz ryż (na jedna torebkę ryzu, pół szklanki mleka), gotujesz by zgęstaniało i mieszając by sie nie przypaliło. Jabłka0 jesli masz kupione lub zrobione przetwory- mieszasz z cynamonem. Do zarodopornego naczynia wysmarowanego masłem, wrzucasz ryż, przekładasz jabłkami(wartswami lub pionowe, oraz jabłka kładziesz na wierzch, zakrywasz folia aluminiową i do piekarnika 200*C. na siakies 20minut. po 5 minutach zdjemujesz folie włączasz opiekacz i opiekasz. Smacznego. Jaeśli ni emasz gotowych przetworów z jabłek czy gruszek, to mozesz sam obsmażyć- pokroje w kostke lub plastry owoce wrzucasz na rozgrana patelnie, gruba wartwa, dodajesz sporo cukru i smazysz, az stana sie szkliste. 8) zapakannka makaroneowa makaron gotujesz normalnie (nie nitki!!) do naczynia wysmarowanego tłuszczem wrzucasz ów makaron i doń mozesz dac wszystko: brokuły ugotowane, pieczakri podsmazone, fasolkę, groszek, wybełtane jajko, pomidory z puszki, , dodajesz msiatnkę, posypujesz startym serem, zakrywasz folia, do pieca. potem zdejmujsz folie-podpiekasz. mniam. 9) standardowe spagetti podsmażaasz mięso mielone, dodajesz pomidory z puszki, miąchasz, solisz i pieprzysz, mozesz dodac pieczarki, cebulkę, groszek, fasolkę, zioła różne, karczochy, brokuły ito idd. zalewas zto gorący makaron 10) klops do wysokiego żarodopornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, wkładas zmięso mielone do połowy. na niego dajesz ugotowane jajko na twardo, groszek, słonienke, kalafior ugotowany. Na to kłdziesz druga polowe mieśa. Mięso mielone musi byc wymieszane z jajkiem surowym, sola pieprzem, majerankiem, wymoczana bułka i podsmazona cebulką. na to mieśko kładziesz kawałki boczku do pieca, na około godzinkę. do surówki i ziemniaków, chleba itd. Pozdrawiam Pamietaj, ze gotujacy mężczyzna to skarb!!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1/Kurczak w sosie curry: Wloszczyzna: Marchewke kroisz w slupki, pora w plasterki, cebulke w polksiezyce, kapustke wloska w paski (co fantazja przyniesie). To smazysz na 2lyzklach oliwy/oleju rozpoczynajac od twardych tzn. najpierw marchew, cebulka potem por, kapustka. Wrzucasz do tego piers z kuraka pokrojona w kostke i smazysz. Jak sie wszystko usmaszy zalewasz duzym kubkiem jogurtu naturalnego wymieszanego z 2 lyzkami curry. Podawac z ryzem 2/ Rybka w sosie Filety lub dzwonka obtoczyc w mace, usmazyc (rozmrozic przed smazeniem, bo sie porozwalaja). Wlozyc do naczynia zaroodpornego. Zrobic sosik: duzy kubek smietanki (min.18%), 2 posiekane ząbki czosnku, 2 lyżeczki musztardy, lyzka ziol prowansalskich lub innych aromatycznych (bazylia, oregano, majeranek, czaber). Zalac rybe sosikiem, rzucic na wierzch plasterek zoltego sera. 3/Rybka pieczona Filety dobrej ryby (np. panga) oproszyc koperkiem i przyprawa do ryb, i zawinac w folie aluminiowa z lyzeczka margaryny/masla w srodku (najlepiej kazdy odzdielnie). Podaac z bialym chlebem, frytkami, talarkami, kartofelkami czy surowka z kisz. kapusty Piec ok. 45 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PaniDomu
A prosze bardzo:) moja pomysłowość nie zna końca!! :D zestaw numer : 11)zupy!! Wszelkie zupy gotujemy na wywarze kosteczkowym: kostkę wieprzowa, szuję indyczą i kurzą nóżkę radośnie wrzucamy do garnuszka- solimy łyzeczką. Kiedy wywar zaczyna się gotować, nlezy zebrać szumy-czyli ta pianę co się tworzy na wierzchu. Bierzemy siteczko od herbaty i kubeczek-powolutku zbieramy szumy i wrzucamy do kubeczka-od czas do czasu płuczemy sitko wodą. Kiedy już przestaną się szumy tworzyć (kiedyś to nastąpi;)) to wrzucamy obraną włoszczyznę- marchew, pietruszke seler, oraz zeile angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Niektórzy dodają kapustę, ale ja z atym nie przepadam. zostawiamy na średnim ogniu- by nie wrzało- na siakieś pół odiznki. Po tym czasie, zapiekamy na sucho plaster cebuli-tak by się nieco zwęglił i wrzucamy do rosołku- robi sie klarowiniejszy i ma ładneijszy zapach. Na owym rosołku możemy zorbic wszystko, wrzucjąc: - pomidory zpuszki i koncentrat oraz smietankę- pomodórówkę -szpinak mrożony + śmietanka- szpinakówkę -wywar grzubowy + smietankę-- grzybową -kalafior lub brokuły + śmietankę -mieszankę mrożoną -kiszone starte ogórki + śmietanka -pokrojone pieczarki + śmietanka - koncentrat barszczyku czerownego Co się chce!! 12) parówki w sosie pomidorowym Obieramy cienkie parówki z folii. Na patelnie wlewamy pół szklanki rosołku zkostki ( lub powyższgeo wywaru), dodajemy koncentrat pomidorowy, lub pomidory z puszki, solimy, pieprzymy, zagęszczamy śmietanką z łyżeczką rozpuszcoznej mąki, zagotowujemy. Wrzucamy parówki-5minut i na stół!! 13) liczba pechowa, ale danko tez smaczne zapiekna, z ryżu, makaronu, kaszy gryczanej itp ze szpinakiem Gotujemy ryż. wrzucamy do zasmalczonego (!) naczynia, dodajemy i mieszamy z rozmrozonym szpinakiem wymieszanym z solą, pieprzeem i gałką muszkatołową... Jesli lubisz- także z cieniutko pokrojonym czosnkiem. Dodaejmy nieco smietanki. Podpiekamy pod folia aluminiowa 20minut. Po tym czasie, zdejmujemy folie i wrzucamy starty ser, lub/i jajko. Pod opiekacz i gotowe. 14)Jeśli ktoś ma nadmiar ziemiaków w domu: Kartoflak Pół na pół: gotowanych ziemniaków stłuczonych i surowych startych, mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, solimy, pieprzymy, dodajemy cale jajo- miachamy solidnie. Wkładamy do wysarowanego smalczykiem, ub wyłozonym słoninka naczynia- na wierzch słonienka lub boczek (plastry) i pieczemy około 40minutek. Raczej potrawa na gorąco. Choć zimne także smaczne:) 15) naleśniki!! Jak sie robi nalesniki chyba każdy wie:) Można je przełozyc wszytskim: -dzemem -serem białym, wymiąchanym z cukrem i żółtkiem -szpinakiem zesmazonym z czosnkiem, jajkiem,przyprawami -owocami mrożonymi, zesmażonymi z cukrem -nadzieniem miesnym- ale jak sie komuś chce mielić gotowane mieśko- to proszę. ZMielić, połączycze zeszklona cebulka, przyprawy -kapustą z gzrybami Te na słono łatwo zamienic w krokiety na drugi dzień: 16) krokiety zawiniete w "książeczkę"nalesniki obtaczamy w jaku i bułce tartej. obsmażany na oliwie 17) frytki, do tego suróweczka i ryba smazona (filety rozmrozone, obtaczamu maka z sola pieprzem-wrzucamy na rozgrzany olej) 18) można zrobic takie wielkie nadziewane pierogi:) tylko trzeba uwazac, by nadzienie ni ebyło soczyste, bo cistao sie rozkleja i rozpada vNAdizneie przykładowe: podsmazone pieczarki z ecbulką, do tego kasza gryczana lub łamana, lub ryż, przyprawy, kalafior ugotowany lub brokuły, pomidory, ser żółty, papryka podsmązona... kasza i ryż sa wypenianiaczmi nadzienia. Im wiecej wepchniemy tym lepiej, bo jest wiecej smaków i jedzonko ciekawsze. Ciasto zarabiamy jak na pierogi, ale dodajemy kawałek masła-dwie łyżki. robimy okragłe placki, nakładamy na połowę owala nadzineie i szczelnie zamykamy. DO piekarnika by sie zrumieniło. 19) Pierś kurzęcą wklądamy do naczynka, zalewamy oliwą, szpikujemy sloninka, lub otaczamy słoninka i boczkiem- wczesniej otaczamy w ziółach i soli. Dokładamy doń pieczarki lub/i cebulke w grubych plastrach, papryki w paski, kalafior ugotowany na półmiękko, szpinak wymiachany z jajkiem i gałka muszkatołową, siakies inne dobre rzeczy, zakrywamy folia ub druga połowa naczynka i wkladmau do piekarnika- tak 40minutek niech posiedzi. do ryzu lub makarony i suroweczki- mniam 20) zasmązana koszona kapusta Jest dobra do mięska siakiegoś. Kiszoną kapustę, kroimy, by się nam nie ciągnęła0 to nie parzybroda. Podsmażanmy cebulke, wrzucamy owa kapustę- podsmażamy i dodajemy nieco jej soku wymieszanym z woda- dusimy. Solimy, łyzeczka cukry wskazana, pieprzymy, liste laurowy, pierz w ziarnkach, i ziele angielkie. Mozna takze kminek jak ktos lubi. Gdy juz kapusta stanie się miękka w małej ilości wody, rozpuszcamay dwie łychy mąki- wleamy to do kapustki i zageszcaamy solidnie. t omoż ebyś samo lub z czymś. Mizna dodać grzybka suszonego, można dodać koncentrat pomidorowy. I już:) Smacznego i pozdrowionka:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pani Domu
Cieszę się, ze mogłam pomóc- także studentka! :D Do boju w kuchni!!:D PS: dzis na kolacje zrobiłam tak: ugotowałam makaron muszelki, podsmażyłam pieczarki, włożyłam to wszytsko do naczynka, dodałam parówki pociete-wymiąchałam i posypałam serem- pyszne!!:D Tylko te parówki za słone kupiłam.. Juz dawno nie znalazłam smacznych parówek:) Pzodrowionka:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pani Domu
Zapomniałam dodać, że to wszytsko zapiekłam w piekarniku!! Na surowo nie jeść!!:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1/Zupka chrzanowa. 20 dkg boczku skroić w kosteczkę i mocno zesmażyć, odlac powstały tłuszczyk. Nalać garnek wody, obraz kartofelki i skroic do zup, lyzka wegety i gotowac az zmiekna. Dodac pol sloiczka pikantnego chrzanu (jak ktos chce wiecej czy mnie, why not) ok. pol kubeczka smietany, wypac do tego kosteczki boczkowe. Dopeiprzyc i dosolic do samku. 2/Zupka kalafiorowa W małej ilości posolonej i posłodzonej (soli - lyżeczka, cukru 1/2) ugotowac kalafior. Potem go rozciapać lub zmiksować, ajk juz bedzie miekki. Dodać smietanke, i rozmieszana w malej ilosci wody (pol kubka) zupke jarzynowa z torebki. Pokroic ser zolty w kostke, wsypac do talerza, zalac gorącą zupą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goudus
a moze macie jakies pomysły na makarony ale nei zapiekanki z kielbasą, tylko takie z sosem z patelni, nieraz jem w knajpkach makarony w sosie smietanowym albo pomidorowym z kawalkami kurczaka ale jak zrobilam sama takie cos ze smietany i koncentratu to nie wyszlo to dobre:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spaghetti z tunczykiem.... szybko i tanio :) 2 tunczyki w puszce ( w oleju) 1 srednia cebula puszeczka koncentratu pomidorowego ( pudliszki) Odlac do garnka olej z tunczykow, zrumienic na nim delikatnie pokrojona w kostke cebulke, dodac tunczyka i chwilke podgrzewac. Do szklanki przelozyc koncentrat, dolac do pelna wody, dodac pieprzu, wegety....wszystko wymieszac i wlac do tunczyka... powstanie gesta papka ale taka ma byc :) . Z minutke niech pobulgota :) Makaron ugotowac, odcedzic i wymieszac ze sosem....odstawic na 2 -3 min. aby makaron naciagnal smaku. Mnie przygotowanie tego zajmuje 25 min....stawiam wode na makaron a w tym czasie robie sos....Smacznego ! --- pozdr.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli chodzi o zapiekankę to ja robię w sosie serowym. Utrzec oki. 30 dkg sera. Na patelce rozpuścić łyżkę masla, wciapac w to mąkę, żeby było dośc gęste, ale nie suche (no..zasmażka :) ). Wlac do rondelka szklankę mleka, wrzucić ser(można troszkę zostawić na posypanie na wierzch) i wlać zasmażkę, pogotować. Można dodać śmietanki 18, tylko nie za dużo. Ugotować makaron, tylko nie nitki,najlpeiej świderki, łazanki czy kolanka. Nasmarowac margaryną naczynie zaroodporne wrzucic makaron zalac sosem, wymieszac, posypac zostawionym serem. Do sosu mozna dodać podsmazony boczek, czy kielbase lub wedline, szczypior albo cebulke (ale tez podsmazona na zloto).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NOCILE_GRAF
super dziewuszki :) oby tak dalej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×