Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość witamina d

witamina d

Polecane posty

Gość witamina d

Witam! Niedawno urodziłam i zastanawiam się od kiedy należy podawać witaminę d...Ile dziecko musi skończyć tygodni, żeby rozpocząć podawanie tej witaminy?? Napiszcie proszę, od którego tygodnia pediatrzy zalecali Wam stosowanie tej witaminki??

Gość nam pediatra
zalecił wit. D podczas pierwszej wizyty (chyba ok. 3 tygodnia życia dziecka).

Gość Nasz pediatra zalecił
stosowanie witaminy D juz podczas pierwszej wizyty patronażowej. Synek miał wtedy 2 tygodnie

Ja urodziłam 29 maja (06) Wiec trafiłysmy z Jula na słynne upały 2006 - :) Pediatra nie zaleciła odrazu d3 ...uznała ,ze przy takim nasłonecznieniu nie ma potrzeby / w sloncu znajduje sie naturalna wit D3 / Tak wiec Jula zaczela dostawac wit D ok wrzesnia czyli maja miesiace :) W tej chwilii ma 8 mcy - dostaje Cebidinmulti - kompleks witaminek .... Ciemiaczko zmniejszyło sie jest 1,5 na 1,5 - czyli super na Jej \"wiek\" Jedna kropla witaminy D3 po 3 tyg.zycia moim zdniem bedzie wystaraczajaca dla Twojego BABY )🌻 pozdrawiam świeża mamusie 😘

Gość witamina d
Dziękuję wielce za odpowiedzi!!

Acha, to ona ma duże ciemiączko wg mnie jak na swój wiek , Rafał miał 1,5 x 1,5 jak się urodził. Oprócz cebionu powinna jeszcze dostawać d3, jak byłam kiedyś u ortopedy, to była babka z bliźniakami, dostawały tylko cebion i oba miały niedobór d3 - brak jąder kostnienia lekarze każą dawać dodatkowo d3, bo w cebionie jest za mało ponoć, a pogoda mało słoneczna teraz

MOja dostaje i cebion i vigantol, ciemiączko duże, ile ma trudno powiedzieć bo każdy lekarz ma na ten temat swoje zdanie ale poziom wit d ok.

Gość nam pediatra
Sądzę, że ilość podawanych dziecku kropel powinien ustalić lekarz po obejrzeniu ciemiączka. Ponieważ można łatwo wit. d przedawkować, lepiej podpytać lekarza i samemu nie podawać.

Rafinka Julajak sie urodziła miała ciemionko1,5na1,5 pozniej ciemionko zaczelo sie powiekszac - wraz z powiekszaniem sie główki ....było 2,5na 2,5 .... w tej chwlii jest 1,5na 1,5....zmniejsza sie...lekarka twierdzi ze jest ok... ze ciemionko powinno zarastac sie do 1,5roku....

Asiu jak byłam z Małą ostatnio w szpitalu to lekarz stwierdził, ze Alka ma 3X2 i też powiedział żę ok, no to chyba ok? nikt mi się na razie tego ciemiączka nie czepiał...

Kurczę, nie wiem, ale moje dzieci takich dużych nigdy nie miały... nie powiększało się ale zmniejszało.... Rafałowi już dawno zarosło. Ciemiączko zarasta pomiędzy 10 a 18 m-cem życia, to taki wymiar jakie podajecie u Waszych dzieci wydaje mi się duży, ale nie jestem lekarzem, może taka ich uroda :)

Gość realm
hey.Ale macie szczęście.Nasz Kubuś ma pięć miesięcy i już prawie zarośnięte ciemionko.Jest teraz pod stałą opieką neantologa i neurologa. Bardzo martwimy się o powikłania. w tej chwili zgodnie z zaleceniami nie dostaje witaminy d.Jeśli ktoś ma podobne problemy, to czekamy na porady, podpowiedzi, kontakty do dobrych specjalistów

Gość Mama w anglii
Mój synek właśnie skończył 7 miesięcy od dwoch nie dostaje wit D3, lekarz kazał przestał dawać, ciemiążko już się zrosło, maly rozwija się prawidłowo i po badaniach wiemy że jest wszystko ok. Tylko mam teraz dylemat od miesiąca mieszkamy w Anglii a tutaj pogoda nie jest tak jak w Polsce, mniej tu słońca i nie jestem pewna czy zacząć znów podawać mu wit. D3. Czy są tu jakieś mamy mieszkające w anglii?? Macie jakieś doświadczenia związane z podawaniem wit. d3 w UK? Pomóżcie jak ewentualnie można ja tutaj kupić. Pozdrawiam

Gość salis
Odnośnie ilości słońca - właśnie wróciliśmy z CZD w Wa-wie po praniu mózgów odnośnie witaminy d3. Słońce jest czynnikiem, który powoduje (w uproszczeniu) transformację witaminy d3 z postaci wchłanianej przez organizm do postaci "czynnej". U zdrowych dzieci proces ten jest regulowany automatycznie, u naszych dzieci poprzez nadmiar podawanej witaminy d3 powstała hiperkalciuria, co spowodowało pierwsze stdium kamicy nerkowej. Lekarze nie wspominali o zagrożeniach w podawaniu wit. D, więć dzieci dostawały "standardową" dawkę zaleconą przez ortopedę. UWAżAJCIE na powikłania po nadmiarze, bo o nich nie mówią, tłumacząc jedynie skutki niedoboru witaminy. Wg ostatnich statystyk problemy z zaburzeniami gospodarką wapniem(+fosfor i magnez) ma około 10% populacji w Polsce, natomiast świadomość pacjentów ( jak to było i w naszym przypadku) jest na ten temat znikoma. Co gorsze świadomość większości pediatrów i ortopedów dziecięcych jest porażająco niska. Diagnozujemy dzieci od ponad roku w tym kierunku i dopiero po wizycie w Centrum Zdrowia Dziecka dowiedzieliśmy się że powinniśmy natychmiast odstawić wit.D. Pozdrawiam. I powodzenia. http://www.urologiapolska.pl/artykul.php?340

Gość pytajaaaaaaacaa
Do kiedy podawac dziecku witamine d3????

Gość Renata9912
Postanowiłam dla swojej rodziny zakupić cały pakiet witamin D3. Przeczytałam co nie co ciekawego na http://www.vitrumd3.pl/ I to mnie przekonało :) Warto dbać o zdrowie swoich i najbliższych.

Gość kasia66
Od razu po wyjściu ze szpitala.Codziennie po kropli.Kupiłam w takich małych ampułeczkach :-)