Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trudnoo zrobic

Prawo konsumenkie, można zwrócić towar???

Polecane posty

Gość trudnoo zrobic

Mona zwrócić lub zamienic towar kupiony w sklepie w ciągu np doby bez żadnych konsekwencji wie ktoś moze? znacie sie na prawach konsumenkich?

Gość wyguglaj sobie

Tak myślę że można towar zamienić na inny na podstawie paragonu. Moja znajoma obchodziła imieniny w pracy i ludziska zrobili zrzutę na prezent , ktoś pojechał do sklepu i kupił coś tam , powiedzmy że to były kolczyki i naszyjnik ze srebra , moja znajoma prezent imieninowy przyjęła i gości ugościła , nie bardzo podobał jej się ten prezent ale dostała paragon z tego sklepu , pogawędziła na miejscu ze sprzedawcą i coś tam dopłaciła, otrzymała w zamiam coś zupełnie innego , sprzedawca uhonorował paragon, klienta wyszła ze sklepu zadowolona ................ każdy sprzedawca wie o tym, że jeżeli klientka wychodzi ze sklepu zadowolona to znaczy, że wróci do tego sklepu i ten sklep poleci innym osobom, takie to proste ale nie wszyscy chcą pamiętać :)

Gość pamport
tylko jeżeli jest jakaś wada i to należy mieć paragon, inaczej zależy od uprzejmości sprzedawcy

można zwrócić ale czy przyjmą zależy tylko i wyłącznie od sprzedającego; chyba że towar był kupiony w sklepie internetowym wtedy można zwrócić w ciągu bodajże 10 dni bez podania przyczyny

Gość trudnoo zrobic
chodzi o tusz do rzęs :O moze mnie oskarżyć ze go używalam ale nie uzywalam chce zamienic na inny bo dopiero dzis przeczytalam o nim same zle opinie :(

Gość trudnoo zrobic

Nie można (tzn. sprzedawca nie ma obowiązku wymiany - choć oczywiście może to zrobić), o ile towar nie ma wady. Chyba, że był kupowany wysyłkowo, możesz wtedy zwrócić w ciagu 21 dni.

Aha, jeszcze jedno: paragon ma wyłącznie wartość dowodową - nie jest konieczny, ale bez tego wykazanie, że towar został kupiony w danym sklepie może być trudne.

Gość xyz123
można! jest na to 5 dni!! i żadne karteczki typu "zwrotów nie przyjmujemy itp." na nic się nie zdadzą, bo sprzedawca owszem ma prawo wieszac sobie w sklepie na scianie, co mu się podoba, ale prawa nie zmieni!! KLIENT MA % DNI NA ZWROT TOWARU!!!

Gość xyz123
5 dni

xyz: przepis, który wymusza to na sprzedawcy proszę. Aha: towar nabyty \"poza lokalem przedsiębiorstwa\" (czyli np. wysyłkowo, od akwizytora etc.) może być zwrócony w ciagu 10 dni. Nie wiem, co mi się umyśliło z tymi trzema tygodniami.

no własnie xyz mógłbyś podać w jakiej ustawie taki przepis sie znajduje? bo ja pierwsze słysze o tych 5 dniach :P