Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zszokowana na maxa

artykuł o HIV - jestem w szoku!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość zszokowana na maxa

Zawsze słyszałam że nie przenosi się przez ślinę, przez skórę..........no i nie wiedziałam że może przetrwać poza ciałem :(((((((((((((( Link do artykułu http://www.exter.pl/k_his_11frag.htm przeczytajcie sami. Co o tym myślicie???????

Gość nie wierze w to

Gość to wszystko prawda
niestety

Gość gdyby tak
było przenosiłby się np przez komary, a tak nie jest. Nie wierze w to, bo wszystko, bo gdyby to była prawda przez te wszystkie lata 3/4 ludności globu by miało HIV lub AIDS

Gość a kto z was ostatnio
był u stomatologa, który NIE MIAŁ NA SOBIE gumowych rękawiczek podczas oglądania czy borowania zębów?

Gość tutaj nie chodzi
o ślinę w przypadku stomatologa, ale o to, że może dojść do przerwania ciągłości jamy ustnej, a tym samym może pojawić się krew. Zresztą to są względy higieny

Gość jadeit
cholera jak czytam takie rzeczy to sama mam ochote zrobic sobie test na obecnosc hiv´a.

Gość też jestem
w szoku i myślę że to prawda :(:( Kiedyś kiedyś dawno temu wspomniano o slinie ale potem raptem zaczęto się wycofywać z tego, myślę żę tylko po to żeby nie wywoływać zbiorowej paniki, a prawda niestety taka jest jak ją opisano.. poza tym to artykuł dla lekarzy nie dla zwykłych zjadaczy chleba. Najgroźniejsi wydają się dentyści.. pal licho jesli nie używają ochraniaczy bo to ich sprawa że się narażają, ale najgorsze jest to, że używają wielokrotnie wiertel, nie mówiąc już o odśliniaczach... :(:( jestem ogólnie zawsze tym załamana...

Gość alee
trzeba uwazac kogo sie całuje.

Gość też jestem
a wiecie co przeraża najbardziej? Ta młodziez teraz, te praktycznie dzieci, które rozpoczynają życie płciowe tak wcześnie a na dodatek robią to z kim popadnie, bo "tak sie teraz robi".. nawet jeśli używają prezerwatyw.. :(:( to smutne... Nie pochwalam, ani nie ganię, tylko wiem że biorą pod uwagę w ogóle zagrożeń dla własnego życia.. to jest straszne :(:(:( Dlaczego tak mało w szkołach i gazetach dla MŁODZIEŻY PISZE SIĘ O TYM?? Niech juz uprawiają ten seks skoro muszą, ale przynajmniej świadomie, po badaniach partnerów. Zresztą i dziewczyny w wieku 20 lat bywają bardzo nieostrożne, czasem piszą, że poszły do łóżka z kimś z dyskoteki, albo za ścianę mu obciągnąć itp... PROSZE MYŚLCIE O SOBIE !!!!!!!!!!!!!!!!!

nie pamiętam, gdzie to czytałam ale był w necie też artykuł o tym, że PREZERWATYWA NIE CHRONI PRZED HIVEM TYLKO ZMNIEJSZA RYZYKO ZAKAŻENIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość nie wierzcie w to
tylko przez przetaczanie krwi i stosunki seksualne mozlize jest zarazenie

ja rozumiem, że prowadziłeś/aś szeroko zakrojone badania labolatoryjne, żeby dojść do takich wniosków?

Gość nie wierzcie w to
wiem to na bank

no, ja rozumiem, że jesteś przekonana/y o tym, ale skąd masz tę pewność? Z powietrza?

Spójrz na bibliografię pod tym artykułem, na ilość naukowców na które powołuje się autor tego artykułu... To nie tak, że ktoś "ma pewność" Tego dowiodły badania

Ta stronka jest beznadziejna. Bullshit!!! Wirus jest obecny w twoim całym organiznie, także w ślinie. Ale jakby jakiś nosiciel Cię wyoblizywał to daję Ci gwarancje że byś się nie zaraziła :) Przecież HiV nie przenosi się drogą kropelkową. A poza tym to może jakaś stroneczka z zeszłego wieku :)

Gość podana bibliografia
jest sprzed 20 lat :) Sa tam podane daty:)

Gość podana bibliografia
najnowsza publikacja tam podana jest z 1991 roku:)

do tutaj nie chodzi - a jakie wytłumaczenie dasz dla pleksiglasowych masek na twarz, które zakłada większość stomatologów? Też dla higieny? :D

Gość podana bibliografia
poprawka z 1992 ;) ale to niewiele zmienia ;) A co do prezerwatyw, to wszędzie na kazdej stronie o HIV pisze, że w 100% nic nie zabezpiecza jeśli chodzi o środki antykoncepcyjne bo żaden nie zabija wirusa. Ale na pewno zmniejsza w znaczym stopniu ryzyko zarażenia. W końcu prezerwatywa moze pęknąć, albo może mieć jakies uszkodzenie

co do dat - chcesz powiedzieć, że od tego czasu wirus hiv zmienił zwyczaje? Ciekawe...

Gość podana bibliografia
zakłada bo takie są przepisy, zreszta jak ktoś powiedział, zawsze stomatolog może uszkodzić błone śluzową i pojawi się krew, w której są wirusy i może dojść do zakażenia.

Gość sdfzsetg
"osób dotkniętych chorobą HIV" HIV to nie choroba, tylko wirus :O

Gość podana bibliografia
nie chodzi o to, że zmienił, ale o metody badań jakie obecnie są. I jak ktoś też wczesniej zapisał większa częśc ludzi byłaby chora obecnie, bo ile razy się całowałaś z róznymi ludzmi?

z języczkiem? Na palcach jednej ręki policzę :P

Gość sdfzsetg
"WIRUS AIDS JEST W STANIE PRZETRWAĆ" aids to nie wirus, tylko choroba

Gość o języczku tam nic
nie ma tylko o pocałunku. A jak ktoś tu zauważył uzyte tam zdanie "osób dotkniętych chorobą HIV" też dyskwalifikuje tę stronę pod względem naukowym :P

sdfzsetg ty chyba prawnikiem jesteś, co - bo z artykułu wypunktowywujesz jedynie błędy w terminologii...