Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niczymgłupiszczeniak

Przeczytajcie, co się dowiedziałam o raku szyjki macicy

Polecane posty

Byłam u ginekologa, bardzo mądry pan dr, aktywny intelektualnie( w sensie uczy się cały czas, jeździ na konferencje itd) i co się dowiedziałam? Że ten wirus, który powoduje opryszczkę na ustach to ten sam, który jest odpowiedzialny za raka szyjki macicy ( ja niestety tego wirusa mam... )! Więc jeśli ktoś ma takiego wirusa (bo wiadomo, jak już raz ma się opryszczkę, to już zawsze będzie się pojawiać na ustach, bo ten wirus już siedzi w organiźmie do końca życia), to, uwaga, jest w grupie wyższego ryzyka zachorowania na tegoż raka ...

Gość no chodzi o HPV..
zadne odkrycie:(

Gość to chyba mialo być
wszyscy o tym już wiedzą kobieto!!!!!! nie trzeba być profesorem, doktorem czy nie wiem kim. Ja mam średnie wykształcenie i naście lat a to wiedziałam

Gość butka
No niestety kochane panie mylicie się (gin. także). Wirus opryszczki (występującej na ustach) jest innym typem wirusa niż HPV!!!!

tylko szkoda,że tyle się trąbi o zdrowiu kobiety, szczepionkach a tu - niestey nie każdego stać na takie \"rarytasy\" jedna dawka tej szczepionki kosztuje 500 zł, a tych dawek jest chyba 3, także dzięuję - mnie nie stać.

no tak tylko jak zaczelas wspolzycie to nie ma sensu sie szczepic ta szczepionka jest przeznaczona praktycznie dla dziewic ktos wczesniej napisal ze lepiej wlasnie robic cytologie co roku, nic sie szczepic gdzie nie wiadomo czy to naprawde cie moze ochronic

Są zwolennicy jak i przeciwnicy, ja należę do tych drugich. organizm nastolatki i kobiety w wieku ok 20 lat doskonale sam daje sobie radę ze zwalczaniem HPV dlatego naciąganiem jest namawianie tak młodych dziewczyna na szczepienie - poza tym szczepienie nie daje gwarancji, że nie zachoruje się na raka szyjki macicy.Obawiam się, że to kolejny produkt próbujący zastąpić9zupełnie niepotrzebnie) - cytologię, którą wykonywać należy minimum raz do roku.

Gość ale co chcesz wiedziec
Oczywiscie, ze to jakies lobby koncernow farmaceutycznych! Pomyslcie panie-szczepionka nie da Wam pewnosci, ze zachorujecie, a cytologie wystarczy robic raz w roku! Zerszta kogo stac na szczepionke za 1800 zl. Podobno pod koniec roku ma kosztowac 800 zl, co dla mnie i tak jest nie do przeskoczenia. A teraz ciekawostka: dowiedzialam sie od onkologa, ze wirus hpv odpowiedzialny za raka szyjki macicy, bardzo lubi bytowac sobie u panow na..worku mosznowym! Wiec Panowie myjcie worki, ze sie tak nieelegancko i bez obciachu wyraze:)