Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fghhvd

kwas foliowy

Polecane posty

Gość fghhvd

czy dlugie przyjmowanie kwasu foliowego w ilosci 0,4 mg na dzien moze byc szkodliwe??

Gość dsirhfj
prosze o odpowiedz,.....

Gość tukan
Teoretycznie nie. Aczkolwiek indywidualne reakcje są możliwe. Wiadomo że przyjmuje się go "przed dzieckiem" (przy czym działa najlepiej jeszcze przed poczęciem!) oraz w zapobieganiu miażdżycy. Wiadomo też że nasza dieta jest uboga w tę witaminę. Ale nie należy przekraczać tej dawki. Oczywiście wszystko konsultuje się z lekarzem zwłaszcza jeżeli są odchylenia od norm w obrazie krwi (morfologia).

Gość dsirhfj
jakie odchylenia? czy powinno sie kontrolowac to w jakis sposob, czy wszutsko jest ok?

Gość tukan
Istnieje pewien rodzaj interakcji pomiędzy kwasem foliowym a witaminą B 12. Jeżeli jednak w badaniach morfologia (erytrocyty, hemoglobina) jest w normie, możesz spokojnie dawkować sobie folian, o ile lekarz nie ma innych zastrzeżeń. Nie będąc nim, więcej nie mogę napisać

Gość fghhvd
dzieki! czy jest sens skontrolowania stezenia wit B12 ? z mojej morfologii raczej ni wynika zebym miala anemie, ale... to, co moze niepokoic to utrzymujace sie od kilku miesiecy nie-takie wyniki: - za niski poziom MCHC - za niski poziom Neutrofili - za wysoki poziom RDW-CV nie sa to strasznie duze odstepstwa od normy, ale sa. wyszly mi juz drugi raz w odstepie kilku miesiecy... moze ktos wie, o co chodzi?