Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klaudi

POMOŻCIE!!!!!!

Polecane posty

Gość klaudi

Błagam o jak najszybsze rady! jestem tydzien po porodzie i przezywam pieklo mam zastoj pokarmu w jednej piersi:( ból szkoda co mowic, kanaliki pozatykane mleko nie leci, cala piers nabrzmiala czuc same zbite kulki okladam lisciemi kapusty i masuje ale boje sie ze to nic nie da:( ile trwa taki zastoj i jak sobie z nim poradzic? przystawiam mala do tej piersi ale placze zaraz bo nic nie leci odciagam tez ale pare kropli splynie to wszystko.czy moge tak odstawic dzieciaka od piersi od razu i karmic butelka?co wtedy z pokarmem zaniknie od razu?

Lepiej skonatktój się z lekarzem byś nie miała jakiegoś zapalenia bo potem to dopiero jest ból jak będa nacinać. Ja odstawiłam od piersi 15 mieisęcy temu i nadal mam mleko w lewej piersi.To chyba każda kobieta ma inaczej,ja w każdym razie pod tym względem się badałam i lekarze mowią że jest oki

a i dodam że zdarza się tak jak u Ciebie,poprostu dziecko muśisz częsciej przystawiać do pierśi

Jeżeli zbitym tłuczkiem liść kapusty to powinno pomóc.Masuj dużo i jak radzą dziewczyny dostawiaj.Miałam tak kilka razy i to pomogło.

Gość Iza..
Dziecku nic sie nie stanie.Mozesz kupic mleko Enfamil lub Bebilon, 1, mleka poczatkowe,zapytaj w aptece. kup tez wode mineralna niegazowana,najlepiej zywiec,abys mogla przygotowywac z niej mleczko dla dzidziusia.To tyle odnosnie jedzonka dla malenstwa. Jezeli chodzi o zastoj to prawdopodobnie mozesz miec zapalenie piersi.Nie chce Cie straszyc,ale tak to wyglada.Idz jutro czym predzej do lekarza,nawet ogolnego, po co masz cierpiec.Pewnie zapisze Ci jakies hormony.Odnosnie lakatacji ja poradzilam sobie bez lekow,po 2 tyg przestalam odciagac.Jednak do tamtego czasu co prare godzin odciagalam tak zeby z piersi choc ciut ubylo. Powodzenia,pozdrawiam

Gość barbra30
Mialam to samo, dodatkowo dostalam 40 stopni goraczki. Musisz odciagac pokarm, niezawiele, tak abys poczula ulge. Najlepszy laktator to Avent, reszta do wyrzucenia. Koniecznie!!!

Może weź ciepłe prysznic i pod prysznicem spróbuj odciągac mleko polewając piersi ciepłą wodą. Laktatorem odciągnij ile możesz i jak będziesz miec prawie miękką brodawkę przystawiaj małą. Najlepiej ułuż ją taj jakby \"spod pachy\" do piersi, jak będze ssała to odetka te kanaliki które biegną pod pachę a od tego zaczyna sie zastój. Nie wiem czy sie dobrze wyraziłam, musisz ją karmic tak jak się karmi jednocześnie bliźniaki. Szkoda jej karmic sztucznie jest jeszcze taka maleńka postaraj sie a wszystko z czasem się unormuje. Życzę powodzenia

Najgorsze co może teraz zrobić to dać dziecku mleko z paczki :o Przystawiaj jak najczęściej a najlepiej udaj się na pogotowie, chyba, że masz dostęp do ginekologa. Mi szybko pomógł i wszystko powoli doszło do siebie;) Z tymi masażami to bym uważała - nie masz wprawy, możesz zrobić sobie więcej szkody niż pożytku:(

Gość barbra30
Jeszcze, zimne oklady plus oklady ze stluczonej kapusty. Nie trac czasu, bo jak dostaniesz goraczki to antybiotyk czeka.

popieram kolezanki:kapusta (ale z lodowki) cieply prysznic i masujac sciagac mleko, przystawiac dziecko jak pisala inka \"z pod pachy\" i troszke odciagac odciagaczem , ale nie za duzo, bo to prowadzi do nadprodukcji pokarmu ...z czasem sie to wyreguluje, a teraz musisz walczyc z tym...mialam tak tez !!!!! trzymaj sie i powodzenia... inka, mama trojeczki natychmiast do \"domu\" gdzie sie po innych topicach mi tu wloczycie :D

Gość barbra30
zle przeczytalam..... jezeli mleko nie leci to cieply oklad, a pozniej odciagasz pokarm. Jezeli bedziesz miala nadprodukcje to zimne oklady.

Gość klaudi
byla u mnie dzisiaj polozna i mi wymasowala i kazala jak najwiecej masowac i odciagac a ja nie mam juz sily:(

popieram kolezanki:kapusta (ale z lodowki) cieply prysznic i masujac sciagac mleko, przystawiac dziecko jak pisala inka \"z pod pachy\" i troszke odciagac odciagaczem , ale nie za duzo, bo to prowadzi do nadprodukcji pokarmu ...z czasem sie to wyreguluje, a teraz musisz walczyc z tym...mialam tak tez !!!!! trzymaj sie i powodzenia... inka, mama trojeczki natychmiast do \"domu\" gdzie sie po innych topicach mi tu wloczycie :D

Gość Iza..
Przykre jest zdanie innych matek karmiących naturalnie typu "najgorsze co możesz zrobic dziecku to podać sztuczny pokarm...". Jezeli ktos postepuje inaczej niz mama trojaczkow, to nie znaczy ze jest zla matka,ze krzywdzi swoje dziecko i inne b.niesprawiedliwe oceny. To tak troche nie adekwatnie do tematu,ale chcialam to napisac!

Może to coś da Jeśli karmisz piersią to zastój pokarmowy może zaskoczyć cię każdego dnia. Szczególnie kiedy po porodzie wróciłaś już do normalnego trybu życia i prawdopodobnie jesteś mniej czujna w nadzorowaniu swoich piersi. Czym charakteryzuje się zastój pokarmowy? Jeśli dotyczy całej piersi - to jej obrzmieniem, tkliwością i bolesnością. Również tym, że może być gorąca i błyszcząca. Jeśli dotyczy tylko jednego zrazika lub zablokowanego przewodu mlekowego to dołączyć się może zaczerwienienie lub tkliwe zgrubienie w miejscu zastoju. Charakterystyczne przy zastoju pokarmowym jest to, że pokarm z piersi nie chce wypływać. Wiąże się to z tym, że przewody mleczne są tak mocno rozszerzone przez niedostatecznie usunięty z piersi pokarm, iż powodują ucisk na naczynia włosowate przez które oksytocyna nie dociera do komórek mięśniowych otaczających przewody mleczne. Samopoczucie kobiety jest całkiem dobre, ale jeśli natychmiast po zidentyfikowaniu powyższych objawów działanie nie zostanie podjęte to może dojść do stanu zapalnego piersi i gorszego samopoczucia. Co możesz zrobić jeśli tylko spostrzeżesz, że doszło do zastoju miejscowego: \" Staraj się aby ta właśnie pierś była podawana do karmienia w pierwszej kolejności. \" Jeśli dziecko nie może, z jakichś powodów, opróżnić piersi samodzielnie to należy ten pokarm odciągnąć ręcznie lub odciągaczem. \" Jeżeli pierś jest przepełniona to należy przed podaniem jej dziecku nieco ją rozluźnić poprzez odciągnięcie pokarmu. \" Przed karmieniem można pierś rozgrzać ciepłym okładem, a po karmieniu zastosować zimny okład. \" Możesz również zrobić okład z liści białej kapusty, który działa przeciwzapalnie. Dlatego dobrze jest jeśli jeszcze przed porodem zamrozisz w zamrażarce kilka umytych liści kapusty. Przygotowując okład z kapusty należy pamiętać o uprzednim nasmarowaniu piersi czymś tłustym, aby sok nie podrażnił nazbyt skóry. Okład powinien być położony co najmniej na pół godziny po karmieniu a jeśli się uda to nawet do następnego karmienia. Jednak należy go zdjąć na około pół godziny przed karmieniem. \" Możesz w takiej sytuacji karmić nieco częściej. \" W przypadku znacznej trudności opróżniania piersi można skorzystać z preparatu oksytocynowego, ale ponieważ nie jest on powszechnie dostępny, prawdopodobnie zaaplikuje ci go osoba którą poprosisz o pomoc kiedy sama już nie będziesz umiała sobie poradzić. \" Jeśli masz taką możliwość, to bez zahamowań, skontaktuj się z osobą która może cię wesprzeć psychicznie lub fizycznie w \"problemach piersiowych\".