Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

koloratka

mam pytanie i proszę o odpowiedź...!

Polecane posty

jeśli zaglądamy do jakiegoś slownika języka polskiego i szukamy np. hasła RAMA- to to jest wyraz hasłowy... i następuje jego wyjaśnienie... pisze np Rama 1. coś tam 2. albo coś tam 3. jeszcze coś itd... no i moje pytanie jest takie... czy to co znajduje się pod nr 2 i 3 (itd ;) ) to się nazywa PODHASŁO? czy jakoś inaczej? :P ...wie ktoś moze...? ;)

Mnie sie zdaje, że pozycja 2,3 są tak samo wazne jak pozycja 1. \'Podhaslo\' - sugeruje, że to cos podrzędnego, mniej ważnego, a w tym przypadku nie o to chodzi. Przyklad: ZAMEK: 1 - rozporek, 2 - budowla Myślę, że podhaslem byloby w tym przypadku: Zamek: 1 - rozporek, SUWAK, 2 - budowla Suwak bedzie tu podhaslem slowa \'rozporek\' bo znaczy to samo, to synonim. A rozporek i zamek jako budowla - to nie synonimy - to tak samo wazne znaczeniowo wyrazy, zupelnie rozne. Tak mi się wydaje, ;) sprawdź w slowniku znaczenie tego slowa (podhasło)

dzięx🌻... to może mi jeszcze podpowiecie jak mam napisać, żeby łądnie brzmiało \'hasło takie i takie ma ileś tam znaczeń\' :P ...czy tam wytłumaczeń... żeby po polskiemu bardziej było (bo muszę dokonać zwięzłej analizy artykułu hasłowego :P)

bla bla bla....przykładem może być wyraz zamek ktory ma az 3 znaczenia tj. ....................bla bla bla

...no... gdyby to było tak prosto... :P powiedzmy, że mam to hasło \'zamek\' nie mogę napisać \'tak\' bo muszę opisać to hasło z 7 różnych słowników, później to porównać itd. i... dlatego nie mogę tego zrobić tak \'pierdułkowato\' :P bo nie o to chodzi... żaden przykład... tylko jak jest zbudowane... czyli coś w stylu \'poza podstawowym znaczeniem hasła istnieje jeszcze ileś tam??.\'.. no właśnie jak to nazwać?