Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość komarzątko

Motywy wakacyjne

Polecane posty

Gość komarzątko

Kochane, może to i wcześnie, ale wakacje gdzieś zaczynają majaczyć na horyzońcie i urlop planować chociaż by trzeba było zacząć. I tu moje pytanko - czy preferujecie wyjazdy za granice same/z rodziną na własną rękę, czy z biura? A jak tak, to jakie? Co wychodzi taniej i wygodniej dla 4 osób (2 dorosłych + 2 dzieci) ?

Gość Mighotka
Z taką rodzinką radzę biuro, bo samemu to się można zaszlachtować ;) Dzieci latają, każdy mówi co innego, ogólny chaos i dezorganizacja, przeżyłam to :)

Gość zimowa truskawka
To zależy, gdzie. Jeśli się jedze gdzieś w kraj nasz rodzimy, to pewnie, że samemu. Wynajem domku letniskowego i robumy, co chcemy. Za to za granicą łatwo się można pogubić. Biuro załatwia wszystko - loty, ubezpieczenie itd, wycieczki (nie trzeba biegać na miejscu, samemu wynajdywać przewodnika). Jeśli się wyjeżdża tylko we dwójkę to ok, można sobie na to pozwolić. Ale z dziećmi? Uwierz, i tak będziecie zaabsorbowani od świtu do zmierzchu :) Więc polecam biuro.

Gość Yaspis
Truskawka, a ty z jakim biurem w takim razie jechałaś?

Gość zimowa truskawka
Z Alfa Starem. Wcześniej robiliśmy rekonesans wśród znajomych i jakoś to biuro wypadło najpomyślniej. I rzeczywiście wycieczka była udana, nie mieliśmy żadnych problemów organizacyjnych.

Jak Egipt to Alfa Star, jak Turcja z dziecmi to GTI (hotele sieci Riva). Mysle, ze z dziecmi to jednak Turcja- zdecydowanie :)

Gość Yaspis
Są jeszcze opcje 7+7, jak patrzyłam, na pół objazdówka, na pół pobyt w hotelu. Myślisz, że to da dziecim więcej frajdy? Co byś poleciła? Wypytuję, bo właściwie zdecydowaliśmy się już na Egipt :)

Gość swiateczna szczesciara
jak mnie denerwuje, jak biura podrozy podaja cene np.do Egiptu 1200zl/ osobe a ponizej malymi literkami jest dopisane, ze dochodza do tego koszty oplaty paliwowej, ubezp.itp...😠 Tez wybieram sie do Egiptu i nie wiem, ile takie koszty dodatkowe moga wynosic? orientuje sie moze ktos ? :o

Tzw. 7+7 to moja ulubiona forma wypoczynku ostatnio. W maju jadę na kolejna już 4 taka wycieczke. Jesli chodzi o Egipt to rejs po Nilu jest najlepszym rozwiazaniem. TO relaks i zwiedzanie. POza tym zwiedzisz wszystkie najwazniejsze miejsca za jednym pobytem, a pozniejsze wyjazdy to moze byc tylko plaza, rafy, nurkowanie itp. czyli nie ruszajc sie daleko poza hotel. I proponuję Wam na przyszlosc korzystac z opcji \"first minute\" czyli im wczesniej tym taniej. Jeszcze w niektorych biurach mozna znalezc takie oferty chociaz powoli juz oda w gore. Ja na maj juz kupilam i dzis juz jestem do przodu 200 zl a do maja pewnie i 400 wyjdzie. Jesli chodzi o oplaty (czyli: oplata lotniskowa, ubezpieczenie, doplata paliwowa, doplata za wylot z lotniska lokalnego) to oczywiscie zaleznie od kraju. Do Egiptu to ok. 350 zl o ile sie nie myle. Na kazdej stronie zawsze podane sa kwoty oplat dodatkowych, wystarczy poczytac i doac do ceny wyjsciowej :) W razie pytan sluze pomoca :)

Gość Yaspis
Dzięki, jesteś nieoceniona :) Porozglądałam się po tych polecanych ofertach i chyba rzeczywiście się zdecydujemy na rezerwacje jakoś niedługo. Matko, jak ja dawno nie miałam urlopu :)

Gość Yaspis
W końcu bierzemy chyba (wiesz, jak to jest z decyzyjnością w rodzinie :) wycieczkę łączoną 7+7 z Alfa Staru, to się nazywa "Egipt w przekroju". Dzieci na szczęście podrośnięte: 7 i 11 lat, więc powiny i się zaciekawić zwiedzaniem i nie znudzić plażą :)

To suuper! Naprawdę dobry wybór, będziecie zadowoleni. CZy porónałas sobie oferty Triady? WIem, że oni nie mają Kairu, ale za to mają super przewodników. A Kair można wziąść z biura lokalnego. Zajrzyj na forum www.wakacje.pl i tam popytaj. Udanego urlopu!

Gość Yaspis
Porównywaliśmy parę ofert z różnych biur, ale w końcu zdecydowaliśmy się na to, bo jeszcze znajomi męża byli z nimi w Egipcie i polecali. Zawsze dobrze jest mieć parę bezpośrednich opinii o firmie :) Jeszcze raz dziękuję za pomoc, uściski :]

Gość Kamela
Ja mam dwuletnie dziecko i nie wiem, czy się odważyć na wakacje w ciepłych krajach...

Yaspis ---> udanych wakacji 🖐️ Kamela , ja nie mam dzieci, ale w większych kurortach jest naprawde pełno dzieci. Spróbuj, wykup dodatkowe ubezpieczenie od kosztów leczenia jesli sie boisz albo gdy dziecko łapie częste infekcje. Turcja jest krajem dośc tanim, czystym i hotele 4,5* są naprawde OK. POpytaj na forach wakacyjnych na wakacje.pl albo gazeta.pl turystyka innych mam z małymi dziećmi jak sobie radziły. Dodaj sobie do tego trochę odwagi a później już będziesz jeździć.

Gość zathera
Naprawdę warto się odważyć! :) I dzieci, nawet najmłodsze, bawią się świetnie, i mozna zacieśnić więzi rodzinne, spełnić podróżnicze marzenia, odpocząć. Relaks jest niesamowity :D

Gość Minimalna
Skoro byłyście z dziciakami, to powiedzcie mi proszę, jak wygląda animacja dla dzieci w hotelach, które taką opcje proponują? Tam są wypisane np kluby dla dzieci i zajęcia dla najmłodszych, ale jak to wygląda w praktyce?

Gość w Egipcie byla animacja
zajecia i przedstawienia dla dzieci ale po wlosku, bo tacy byli wlaciciele hotelu. dzieciom moze zreszta wszytko jedno. Przy okazji - w Egiocie bierz tylko min 4 gwiazdki, bo w gorszych jest ryzyko zatrucia i zlapania syfa na basenie itd.

Gość Minimalna
Wiem, też tak słyszałam, dlatego wybraliśmy Regency Plazę, bo i nowy, i ma pięć gwiazdek. Animacja powinna tam być po polsku, bo hotel należy do polskiego biura i jest rezydent i wogóle :)

Gość Lemon sweet
Znajdzie się tam jedzonko dla wegetarian? Ponoć tak, ale jak patrzę na kuchnię tradycyjną egipcjan, to wołowina i inne rzeczy są w każdym daniu obiadowym..

Egipt, Turcja, Tunezja, Maroko to raj dla wegetarian! Warzywa zapiekane pod beszamelem, bakłazany pieczone, grillowane, Jjku jak ja to uwielbiam....a jaka przmiana jest po tym hi..hi..:D Surówek, sałatek, makaronów pełno! Falafle, gozleme w Turcji, czyli placki nadziewane np. szpinakiem i serem..mniam..mniam... Turcja the best!

Gość Lemon sweet
O jak dobrze :] Kocham bakłażany, a u nas sezon już tak dawno minął, chlip. Mówisz, że Turcja? Hm... Tak wiele się słyszy o skarbach tureckiej kultury i historii, a jednocześnie ten zalew turystów... No i z miejsca, gdzie się przebywa, trzeba mieć maksymalne możliwości wypadowe, żeby dużo zobaczyć. Ew. objazdówka :)

Objazdowka w Turcji to numer 1 dla mnie, szczególnie warto zobaczyc Stambuł i Kapadocję. W tym roku wybrałam Turcję z Syrią i w końcu zobaczę Damaszek..i drugi raz Kapadocję. Naprawdę warto to piękny kraj :) Masz pytania to chętnie odpowiem. Duzo tez napisalam na watku : Turcja - kto byl.

Gość Lemon sweet
Poczytałam wątek i już mniej więcej się orientuję. Bardzo dużo podrózowałaś, podziwiam cię. Ja nigdy nie miałam na to dość odwagi chyba. Ale trzeba coś w życiu zmienić. A jak odbierasz te podróze pod względem światopoglądowym? Czy zaobserwowane róznice kulturowe, w sposobie życia, poziomu życia zmieniły coś w tobie?

Hej Lemon Sweet! Nigdy właściwie nie zastanawiałam się nad tym co podróże zmieniły w moim życiu. Ciekawe pytanie....Myślę, że nauczyłam się przez nie oszczędzać :) Teraz każdy grosz przeliczam na euro i dolary. Kiedys wszystko zamieniałam w ciuchy, wczesniej studia. Ogólnie może zrobiłam się bardziej otwarta. Lubię zagadywać kelnera, ekspedientkę w sklepie, jestem otwarta i pomocna. Kiedyś u mnie w miescie jakis cudzoziemiec zapytal mnie o kawiarenke internetowa, odpowiedzialam jak ma dojsc, ale dopiero po chwili dotarlo do mnie ze gdybym byla gdzies w kraju np. muzulmanskim to jestem pewna na 100 %, ze ktos zaprowadzilby mnie w to miejsce a nie tylko wskazal droge. Mialam wyrzuty sumienia bo akurat mialam czas i moglam go zaprowadzic. Dzis juz tak bym nie postapila. Polacy na tle innych narodów wypadają blado jesli chodzi o pomoc, otwartość. Wstydzą się też mówic po angielsku. Ja po kilku wyjazdach pozbyłam się kompleksów mówienia. I tez potrafie mowic 100 razy w hotelu do jednego czlowieka \"hi\" tylko po to zeby bylo milo. Lubie tez postac w jakims ogromnym obiekcie i pomarzyc, wyobrazic sobie jak to bylo tysiace lat temu i kto chodzil po tej ziemi. Przełam w sobie lęk przed podróżami, wystarczy dobre nastawienie, humor, a piekne widoki i mili ludzie wkoło wynagrodzą wszystko i będziesz czekać na kolejna wyprawę. Pozdrawiam :)

Gość teleexpress

Gość zimowa truskawka
pozniej co prawda mielismy troszke problemow bo zabrali nam paszporty i spedzilismy nieco uciazliwy miesiac w obozie pracy,ale przy okazji nauczylismy sie dyscypliny :D 🖐️

my z kumpelami jezdzimy na wlasna reke tu i tam, z elementem improwizacji i przygody, i zawsze wychodzi taniej, niz przez jakies biuro podrozy :) ale jak z malymi dziecmi to chyba lepiej przez biura.

Gość Lemon sweet
Jakoś nie wzięłam pod uwagę, że ktos musi pokonać lęk przed podróżami. A faktycznie czasem boimy się nieznanego, że spotkają nas sytuacje, z którymi nie będziemy mogli sobie poradzić, na obcej ziemi, wśród obcych ludzi. Ale z twojej wypowiedzi Pariss wynika, że jednak warto, bo to pomaga później w życiu :) Też mam opory przed porozumiewaniem się w innym języku. Mam nadzieję, że wrzucenie na głęboką wodę wypłucze ze mnie te dziwne bariery :) Polacy mogliby wiele mądrości, tej życiowej, nauczyć się od innych narodó, gdyby nie byli często tak zadufani w sobie i zamknięci na inność...