Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mewa2

urlop wychowawczy a alimenty

Polecane posty

Gość mewa2

mam pytanko; żyję w konkubinacie z człowiekiem po rozwodzie. Ma on dziecko z tego związku, na które płaci alimenty. Teraz ja jestem w ciązy, niedługo urodzi nam się dziecko. Postanowilismy, że to mój partner weźmie urlop wychowawczy - ja zarabiam dużo więcej. Co wtedy z alimentami na jego dziecko, przecież nie będzie miał żadnych dochodów. Może mi ktoś wyjaśnić jak rozwiązać tę kwestię

Gość mewa2
nie uważam tego za patologie każdy ma prawo do szczęścia

ale jazda, o jaaaaa..... a nie ma żadnych przepisów o tym ?? musisz z pomocy Kafe korzystać ? może zrobimy zrzutę :D

Gość jego dziecko pierworodne
tez ma prawa :P

Gość czytałam że
jak sąd zasądza alimenty mężczyźnie, to przede wszystkim bierze pod uwagę jego wyksztalcenie i zdolność do pracy. tak sobie myślę, że może być tak, że on nie będzie mógł iść na ten urlop, tylko będziesz musiała to zrobić Ty, chyba, że dobrowolnie zgodzisz się płacić alimenty na jego dziecko :)

Gość czytałam że
proste i logiczne, ale poszukaj przepisów, poradź się prawnika

Gość Akusia
no nie!!!!! normalnie jak czytam takie coś to mi ciśnienie rośnie , jak można tak kombinować !!!przecież jego dziecko też ma prawo do godnego zycia więc jak ma tatusia to niech ten tatuś stanie na wysokosci zadania i zapewni mu byt.A co jak to by było odwrotnie??? gdyby to na twoje dziecko nie chciał płacić ?????

Gość kcj gfb
nie ma tak, ze nic nie bedzie płacił ma mozliwosci zarobku wiec płacić musi, a decydujac sie na 2 dziecko powinien wziąść pod uwage to, ze musi zapewnić im godne zycie. sadu nie bedzie obchodziło to, ze on jest na wychowawczym, moze jedynie starać sie o zmniejszenie alimentów

Gość czytałam że
akusia... no przecież ona pyta jak rozwiązać tę kwestię tylko.... mnie się wydaję autorko, że Ty się nie musisz tym martwić, sąd rozwiąże tę kwestię...będziecie musieli zgłosić do sądu, że mąż nie ma dochodu...sąd go wypyta na pewno dlaczego...i teraz od jego uczciwości zależy co dalej........

Gość czytałam że
chciałam napisać "konkubent" nie mąż... ;)

Gość Akusia
No tak masz racje zagalopowałam się, ale normalnie tamto dziecko to niby nie jego i jak by tu wykombinować żeby na niego nie płacić skoro wygodniej będzie żeby tatuś wychowywał nowe dziecko, tak ja to zrozumiałam

Gość Akusia dobrze zrozumialas
za pierwszym razem

Gość czytałam że
...oczywiście zdajecie sobie sprawę, że w sądzie nie wolno składać fałszywych zeznań...i że wszystko co powiecie może być wykorzstane przeciwko...dlatego należy mówić prawdę i tylko prawdę...i sąd rozstrzygnie kwestię alimentów.

Gość teraz chyba
sama rozumiesz, że nie ma sensu się zastanawiać nad rozwiązaniem... niech twój facet idzie na ten urlop...i niech płaci alimenty - przecież urlopy chyba są płatne ???

Gość dzidzidzi
Skoro Ty dużo zarabiasz, to co za różnica... Będziecie płacić nadal te alimenty, a twój konkubent może sobie iść na wychowawczy, co to przeszkadza... a potem może wrócić do pracy przecież. tak to musi być skoro wybrałaś sobie faceta z bagażem...

Gość mewa2
urlop wychowawczy nie jest płatny, no chyba że ma się dochód niższy niż chyba 504 zł ale nas to nie dotyczy i nie będzie. Mi nie chodzi o to, żeby nie płacił na tamto dziecko, tylko czy można te alimenty np zawiesić na czas urlopu czy trzeba to potem spłacić z odsetkami, chciałabym wiedzieć jak można uregulować tę kwestię a nie jej się pozbywać. My że nie jesteśmy małżeństwem, nikt nie ma prawa ściągać z mojego wynagrodzenia alimentów konkubenta, tak samo jeśli byśmy wzieli ślub i podpisali intercyzę

Gość ajgshfdg
ha ha ha zawiesic alimenty..............a co z dzieckiem? ma przez ten czas zapomnieć o jedzeniu? to nie jest kredyt :O

Gość tyż mam
faceta z "bagażem", ale nigdy bym nie chciała mieć z nim dziecka - dlatego się zdecydowałam bez wahania na taki związek. i jest on moim mężem nie konkubentem. nie kumam kobiet które sobie tak komplikują życie...ale Twój wybór...

Gość do mewa2
Kobieto, ale zrozum, że to sąd decyduje. Jeśli on przestanie płacić alimenty, to tylko ściągniecie sobie na głowę komornika. O to jak rozwiązać kwestię alimentacji w przypadku jego urlopu ON musi się martwić nie ty...Był już w sądzie ? Pytał się prawnika ? (przecież biedni nie jesteście). Do dzieła. Wszystko musi być generalnie na piśmie, chyba, że dobrowolnie płacisz Ty alimenty na konto tamtej matki i nie robicie problemu !

Gość do mewa2
do poki wpłacane są alimenty, nie ma problemu. co wam za różnica z czyjej to pensji zapytam ?? chcesz żeby on nie płacił w ogóle ? dlaczego ? musi płacić, ma dziecko, no sorry...nie ma ulg dla tatusia w postaci takiej że jak idzie na urlop wychowawczy to nie płaci na pierwsze dziecko, poprostu nie ma czegoś takiego :D

Gość mewa2
juz wiem jak rozwiązać tę kwestię, wcale nie chcę pozbawiać dziecka pieniędzy, jego ex jest także w b. dobrej sytuacji finansowej, też nie jest sama, stworzyła "nowy" dom. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, nawet te nieżyczliwe. W przyszłym roku bierzemy ślub, więc nie będzie już konkubinatu

Gość do mewa2
no to powodzenia !

Gość mewa2
poprostu interesowało mnie jak to ze strony prawnej wygląda; oczywiście będziemy płacić na małą; chciałam tylko wiedzieć jak to z punktu litery prawa wygląda

Gość słuchaj ...
nie chodzi o to , czy ona stworzyła nowy dom i jest bogata... ojciec musi płacić alimenty na dziecko, bo jest ojcem i w takim samym stopniu jest zobowiązany dawać na jego utrzymanie, rozumiesz ? bez względu na to ile zarabia ta matka i czy ma faceta czy nie.........

Gość mewa2
to była odp na wcześniejszego posta, że chce dziecko pozbawić środków do życia

Gość słuchaj ...
no środków do życia nie - ale alimentów...ani jednego ani drugiego nie możesz i nie powinnaś dziecka pozbawiać, bez względu na to ile zarabia matka tego dziecka czy ojczym. tak to jest. wg prawa też.

Gość a w ogóle
to gratulacje i wszystkiego najlepszego na nowej drodze !

Gość Lilika
Kocham takie kobiety jak Ty.Uwielbiam.I teraz jeszcze odwracasz kota ogonem bo Ci wszystkie kobiety napisały co myslą.Brawo dziewczyny!!!Trzeba sobie było brać chłopa BEZ DZIECKA, a nie teraz kombinowaćjak OKRADAĆ iine dziecko.

Gość mewa2
Lilika ja nie napisałam, że nie chcę płacić alimentów, z punktu prawnego nikogo nie interesuje, że była ex ma męża ani że ja żyję z jej byłym. Ma znaczenie do ustalania alimentów, to że urodzi mu się kolejne dziecko - może mieć to wpływ na wysokośc alimentów. Nie zamierzamy składać wniosku o ich zmiejszenie w związku z urodzeniem się dziecka ani o wstrzymanie (chyba takiej sytuacji nawet prawo nie przewiduje). Naprawdę interesowało mnie jak w takiej sytuacji (nie kjoniecznie urlop macierzyński) po prostu utrata dochodu ma wpływ na zasądzone alimenty.

Gość wiesz w sumie
to nawet byłoby niedorzeczne gdyby prawo przewidywało na wstrzymanie almentacji na czas takiego urlopu - a co jeśli w tym czasie matka dziecka nagle znalazłaby się bez środków na życia...co im wtedy po odsetkach...ucziwy facet płaci cały czas i tyle w tym temacie. wystąpić o zmniejszenie można, jeśli jest potrzeba.