Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 567846

Lublin

Polecane posty

Gość beznadziejna dziura
a skoro jestesmy przy Lb Mozecie mi powiedziec od ktorej ulicy zaczynaja sie na Diamentowej numery budynkow? interesuje mnie nr 8 (sklep meblowy) ale nie wiem gdzie wysiasc bo na mapie to dluga ulica dosc i czym najlepiej dojechac z Raclawickich?

Gość w rozumieniu globalnym
w calej Polsce wszystkie miasta to dziury totalne...wystarczy wystartowac samolotem z warszawy i widac jak na dloni "wielkosc" tej metropolii heheh

Gość beznadziejna dziura
tak wiem...i jak tylko skoncze studia zabieram stad manatki do innej dziury z reszta ;):P

A ja lubię Lublin za to że własnie nie jest taki jak Warszawa czy Gdańsk albo Wroc. Byłem w każym z tych miast i balowałem ile wlezie a i tak ten kto przyjedzie z Wawy powie że w Lubinie jest inny klimat. I to wyróżnia to miasto spośrod innych. Lublin ma w sobie pewnien urok którego jeszcze nie wydobyto bo po prostu nie ma pieniędzy na remonty :( Renowacje co poniektórych obiektów jak poczta czy sąd rejonowy jednak pokazują jak ładne jest to miasto. Mam zamiar tam wrócić na stałe :)

Gość Jubilatka Parówka
dziura nie dziura, ale fakt faktem o prace jest tam cięzko . Na śląsku lepiej tylkoze na śląsku wyobrażcie sobie zamykają szkoły, przedszkola,...wszyscy na zachód do pracy jada bo za grosze nikt nie chce pracowac, dzieci niema, .........mi przyjdzie mieszkac kiedych na wschodzie w lublinie. Nie wiem jak będzie z pracą......tego sie boję. No ale skor mąż będzie mnie tam chciał wziąc to musi liczyc się z moim pasozytowaniem:) Wiecie, mieszkając w okolicach śródmieścia, starego miasta to blisko jest wszędzie i szybko mozna wszystko kupić i pozałatwiać. jednak każdy jak sie buduje to na obżerzach i bez auta - kiepsko. Ja teraz mam luzik, moje miasto małe, ale kameralne i bezpieczne. dziura nie dziura, ale wszystko blizko i szybko wszystko mozna załatwiac.chodzi o zakupy, urzędy, banki. Lublin dlatego mnie przeraża.a te targi - bazary gdzie są? koło zamkowego czy gdzie?

Gość beznadziejna dziura
nikt mi nie pomoze bo nie lubie Lb?

Targ (jedzenie i ubrania/buty) masz duży na Tysiąclecia obok dworca PKS, wszystkim prawie tam dojedziesz, bo to przy głównej arterii miasta. Drugi (głównie ubrania) ma wejście ze starego miasta i jest 10 minut spacerkiem od tego na Tysiąclecia. Trzeci targ (mniejszy, jedzenie i ubrania/buty) jest przy dworcu PKP, można dojśc od strony Kunickiego (dużo autobusów i trajtków) albo od dworca (autobusy i trajtki). Jest też targ na Wileńskiej (przy tym samym rondzie co Leclerc na Zana) i lokalne, na osiedlach, np. na Czechowie przy Aldiku. Mieszkanie w śródmieściu ma swoje zalety, wszędzie blisko, wyskoczysz na 5 minut i masz pocztę, bank itp, ale za to zakupy warzywne to już problem, poza tym sklepy drogie w centrum. No i ta ciasnota, brak zieleni. Zdecydowanie wolę mieszkac na osiedlu. Ale całkiem na obrzeżu bez samochodu to lipa

Gość beznadziejna dziura
Ewo czy mozesz mi podpowiedziec? Mozecie mi powiedziec od ktorej ulicy zaczynaja sie na Diamentowej numery budynkow? interesuje mnie nr 8 (sklep meblowy) ale nie wiem gdzie wysiasc bo na mapie to dluga ulica dosc i czym najlepiej dojechac z Raclawickich?

dziura, jak taka/taki jesteś, to sobie sama/sam pomóż, www.mpk.lublin.pl - masz tam schemat linii autobsowych

Gość beznadziejna dziura
niby jaka? ze mam swoje zdanie? obrazilam Cie jakos widac jestes malo inteligentna osoba skoro gnebisz i karasz kogos za odmienne zdanie od Twojego

Gość beznadziejna dziura
a schemat sobie moge sprawdzic tylko ze tam nie napisane z ktorego przsytanku najblizej do budynku nr 8 :O🖐️

gnębie i karam? to, że nie pomogłam, to nie znaczy, że gnębie i karam trochę logiki, kobieto za to Twój tekst \"widac jestes malo inteligentna osoba \" jest już obraźliwy

Gość beznadziejna dziura
tak a niby czemu mi nie pomoglas? bo nie tolerujesz ze komus sie moze Twoje miasto nie podobac

beznadziejna dziura -> Pewnie chodzi ci o BRW najlepiej dojechać 21 - bodajże wysiada się przy AGROMIE albo stacji Trafo

Gość beznadziejna dziura
dziekuje za info ;)🌻 wlasnie o ten sklep mi chodzi

Gość beznadziejna dziura
oczywiscie ze nie ale to bylo wyraznie perfidne z Twojej strony...zachowalas sie niedojrzale i tyle

Gość beznadziejna dziura
i ciekawe co mialas na mysli piszac ? bo nie wydaje mi sie zeby to bylo cos pochlebnego :O poprawianie swiata zacznij od siebie

Gość beznadziejna dziura
alez prosze skomentuj :D bardzo jestem ciekawa Twojej opinii to ze uwazam ze Lb jest dziura jest dziecinne? :D haha

a dlaczego akurat mam tu na forum poprawiać świat?

Gość beznadziejna dziura
* pisząc -----> dziura, jak taka/taki jesteś wycielo mi kawalaek tekstu

A co do faktu że pracy w lublinie nie ma to sytuacja będzie się zieniać - niestety nie mamy jak Śląsk wielkich zakładów - nie jesteśmy stolicą - nie mamy portu. Lublin to wyżyna lublelska - rolnictwo - tą galąź należy rozwiajć - żywić kraj i wykorzystywać żyzny i urodzajny les. Sam lublin ma kiepskich gospodarzy - nie mamy centrum logistycznego - zakład produkcymjny DAEWOO nie potrafiono skutecznie postawić na nogi - teraz jest szansa bo jest LUBO. Uniwersytyety nie dostają pieniędzy na rozwój a przecież powinniśmy być miastem Uniewstyeckim. Pruszkowski za dużo balował i nie zajmował się sprawami Lublina ale na pewno jest to miasto sporych mozliwości, jak pisałem tylko że nie wykorzystanych jeszcze :( Na pewno rozwój proindustrialny pomógłby lublinowi ale do tego trzeba zgranej ekipy włodarzy - pomysłu i chęci poszukiwania inwestorów - Wrocałwiowi się udało tylko dlatego że był gotowy na LG. Gmina Września przegrała z toruniem bitwę o Sharpa. Jesli lublin zawalczy też ma szansę a wtedy sytuacja może zmienić się błyskawicznie bo na miejscu jest cała potrzeban kadra młodych ludzi ...

Gość beznadziejna dziura
tak...tylko o madrych ludzi na stolkach trudno kazdy tylko chce sie dorwac do koryta i nachapac jak najwiecej :( a nawet jesli ten potencjal w Lb jest to ten rozwoj i tak zajmie ladnych pare albo i kilkanascie lat...a i tak miasto zostanie w tyle

Na pewno nie jest to sytuacja dla Lublina łatwa - tak niestety musi być że na pewno znajdzie się prywatna inicjatywa która zachęci władze lublina do działania - kwestia czasu. Na pewno nie należy narzekać.

Gość beznadziejna dziura
ja nie narzekam...nie wiaze swojej przyszlosci z tym miastem wiec mi tam rybka ale nie lubie go i nie podoba mi sie to tyle

Kulturalną dziurą Lublin nie jest na pewno, bo pod tym względem dzieje się tu duzo, to, ze większość imprez przechodzi niezauważona, to inna sprawa. Lublin natomiast jest fatalnie rządzony, permanentnie niedoinwestowany i w tym sensie jest to dziura. Akurat lubie to miasto, mimo wszystko ponieważ ;) A mam sporą skale porównawczą, bo zdarzyło się mieszkać, raz tu, raz tam, teraz znów osiadłam na starych śmieciach i moge z przekonaniem stwierdzić, że Lublin ma swój klimat, a ten mi bardzo odpowiada.

Sgodzę się z gotnhic- słaba promocja imrez kulturalnych - np kaziemierz potrafi nagłosnić swój festiwal filmowy a lublin róznych imprez kulturalnych nie da rady. Ale to kwestia czasu - wiele ludzi stara się aby promowac to miasto - na pewno ja róweniż w przyszłości będę staral się to robić ...

Gość Mieszkam bo muszę
Lublin jest taki prowincjonalny, niestety. Jestem rodowitą Lublinianką. Przykro mi to pisać ale jak jestem w Warszawie to czuje się swobodnie. W Lublinie zawsze i to na każdym kroku można spotkać ludzi od podstawówki do kogos znajomego z obecnej pracy. To jest małe mistao i takie powiedziałabym bardziej osiedlowe, ktoś kto pisze mistao uniwersyteckie to widocznie chodzi w obrębie tylko mistaeczka uniwersyteckiego. Ja jednek znam wszystkie dzielnice i wiem, że wszedzie jest daleko do centrum. Zresztą nie ma czegoś takiego jak centrum, bo te kilka wielkich sklepów to nie jest centrum Lublinia. Mieszkam bo muszę. Ktos tu pisał że rodowici Lublinianie wyjeżdżają a na ich miejsce przybywają ludzie z okolicznych miasteczek i zachwycają się Lublinen, bo jak co to niestety nie znają większych miast. Nawet kościoły nie są tak piękne i zabytkowe jak np. te wrocławskie. W Lublinie nie ma co oglądać i gdzie jeździć. W sumie żadnych zabytków. W teran też nie ma po co bo Zalew to nawet nie ma alejki naokoło dla rowerów, a po lesie niie będę jeździć. Lublin to prowincjonalna dziura. Niestety muszę tak napisać.