Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszlamama

wszystko o L4 w ciąży

Polecane posty

Gość przyszlamama

Proszę piszcie jeśli wiecie coś na temat przebywania na L4 w ciąży, jak długo można, czy bez względnie jest płatne w 100%? Jak to jest z tymi ZUS-ami itp.

Gość jamelias
płatne 100% masz 182 dniu urlopu a zus'ami róznie.....napewno będą cie kontolować i sprawdzać czy ci się należy zasilek chorobowy.itp. :o -to debile!

Gość przyszlamama
Dzięki, oczywiście krótkie przerwy między kolejnymi L4 nie mają znaczenia?

Gość przyszlamama
A, i czy wypłatę dostaję z zakładu pracy czy z ZUS-u?

Gość jamelias
..tego nie wiem.........

Gość jamelias
w pierwszym m-cu urlpou zakład płaci a potem Zus.........

Gość hi hi hi
182 dni urlopu, chyba zasiłku chorobowego, jak już wyczerpie 33 dni zwonienia, ale to trzeba mieć zwolnienia lekarskie a na urlop idziesz kiedy chcesz

Gość nic dziwnego ze sa kontrole bo
wiekszosc oszukuje i idzie sobie na zwolnienie nawet jak sie swietnie czuje i nie ma zadnych przeciwwskazan do pracy :O

L4 jest platne 100%. W zaleznosci od regulaminu pracy i wynagradzania premie moga byc wliczane do podstawy lub tez nie. Przez 33 dni L4 placi pracodawca a nastepne juz ZUS. Jesli zaklad pracy zatrudnia do 20 pracownikow to zasilek chorobowy (ten po 33 dniach) dostajesz z ZUS. Jesli zaklad zatrudnia wiecej niz 20 pracownikow zasilek wyplaca pracodawca i odlicza sobie go od skladek przekazywanych do ZUS. Zasilek ten jest wyplacany do 182 dni L4 (liczy sie lacznie z tymi 33 dniami). Na okolo 6 tygodni przed koncem 182 dni skladasz do zus wniosek o swiadczenie rehabilitacyjne, ktore tez jest platne 100%. W wiekszosci przypadkow zaocznie jest wydawana decyzja o przyznaniu swiadczenia. Nio i kwestia wyplaty tak jak przy zasilku chorobowym. Swiadczenie dostajesz do dnia poprzedzajacego porod. A od dnia porodu juz mac. Mam nadzieje, ze zrozumialas z tego co nie co :) jakby cos to pytaj :)

Gość PO 33 DNIACH
po 33 dniach zwolnienia płaci niby zus, ale to zakład pracy ci wypłaca tak naprawdę, ale sobie odlicza od reszty wpłat do zusu i tak jakby to zus płacił, ale dalej otrzymujesz wypłatę z zakładu pracy.

Gość a jak z macierzyńskim
a jak jest z macierzyńskim, kto wypłaca macierzyński? trzeba iść do zusu to załatwić? jakieś dokumenty składać? czy automatycznie dostanie się jak się urodzi?

dlaczego jeszcze nie będąc w ciąży ktos zakłada że pójdzie na L4? chyba że to pytanie tylko i wyłacznie dla zaspokojenie własnej ciekawości....

a jak z macierzyńskim jestes zatrudniona?? To zaklad pracy Ci wyplaca macierzynski. Musisz miec zasw. ze szpitala o dniu porodu i to skladasz w zakladzie pracy

Gość a jak z macierzyńskim
a dzięki bardzo za odpowiedź. bo właśnie jestem w ciąży :)

Gość przyszlamama
Do Zdziwionej... - dlaczego ktoś zakłada, że ktoś kto pyta nie jest w ciązy? Hmm... ja pytam, bo jestem i chcę się upewnić na temat niektórych zawiłości naszego systemu. Wszystkim "Radzącym" bardzo dziękuję... zrozumiałam :)

Gość aeryn
a jesli nie złoze tego wniosku o swiadczenie rehabilitacyjne - po tych 182 dniach? Bo powiedzmy o tym nie wiem. Czy zus sie upomni? Czy groza jakies konsekwencje???

Gość aeryn
podnosze bo moze ktos jeszce nie wie :-)

jak się ma w pracy super kadrową to ona wysyła ten wniosek o swiadczenie rehabilitacyjne, tylko trzeba dostarczyc zaświadczenie o przewidywanym terminie porodu

do aeryn Jesli go nie zlozysz to po tych 182 dniach zus przestanie wyplacac kasiorke.

Gość miroslava
tak było w moim przypadku, minęło mi 182 dni L4 , a nie wiedziałam o tym świadczeniu rehabilitacyjnym, kadrowa też zaćmiona nic nie powiedziała, ja dopiero się domysliłam jak nie dostałam kasy, ale złozyłam wniosek do ZUSu mimo że było już miesiąc po mojej ostatniej wypłacie, a trzeba złożyc nawet około 6 tyg przed końcem 182 dni L4. Bez problemu to się odbyło, a kasę mi nadpłacili po około 6 tyg od złożenia wniosku, byłam juz wtedy na macierzyńskim.

Gość rafineria
a jak ide po 5 miesiacach ciazy na zwolnienie to ten zasilek rehabilitacyny tez dostaje czy jak?czy do konca ciąży jestem na zwolnieniu L4

O świadczenie rehabilitacyjne starasz sie tylko wtedy gdy ilosc dni Twojego zwolnienia przekroczy 182 dni (ok 6 miesiecy), jesli nie przekracza to normalnie dostajesz do konca ciazy kasiorke z zus-u i o nic sie nie martwisz W Twoim przypadku nie masz sie o co martwic bo na zwolnieniu bedziesz ok 4 m-cy, czyli nie przekroczysz tych dni Pozdrawiam :)

Jeśli jest ktoś na L4 w ciaży i zdecyduje sie przerwac zwolnienie, na najlepiej 2 miesiące (tzn. co najmniej 60 dni przepracuje) to te 182 dni zus liczy od początku, jeśli ktoś po 60 dniach pracy znów zdecyduje sie na zwolnienie, a jeśli przerwa między zwolnienieami jest krótsza to zus wszystko zlicza razem. Pozdrawiam

Gość sylwuc15740
mam problem. byłam na zwolnieniu(L4) do 30.03 a termin porodu miałam na 03.04 zaraz po 30 poszłam do lekarza i pytam sie o zwolnienie do póki nie urodze a on mi na to ze dwa tygodnie przed planowanym terminem zwolnien nie wypisuje no to dlaczego wypisał do 30?? urodziłam 12.04 a macierzyńskie chcą mi wypisac od 31.03 zaraz potym jak skończyło mi sie zwolnienie(L4), ja sie na to nie zgodziłam bo z tego co wiem ma mi prawo wypisac zwolnienie do momentu porodu na dopiero potem na macierzyńskie. Prosze o pomoc co z tym mam zrobic?? i dodoam ze na L4 byłam tylko od 7m ciązy czyli spokojnie nie przekroczyło mi 182dni.

Gość junn
no mnie gin mówił że ZUS krzywo patrzy na takie krótkie L4 na koniec ciąży. Mimo że wcześniej było już L4 i w zasadzie jest ciągłość. w ciąży nie ma limitu 182 dni L4. szkoda ze gin ci nie wypisał od razu dłuższego zwolnienia przekraczającego datę porodu. co do samego L4 mogłaś iść do rodzinnego po zwolnienie na cokolwiek. bo jeśli nie mialaś L4 to powinnaś pracować i dlatego zakład pracy chce ci wypisać macierzyński od 31.03 żeby była ciągłość skoro nie pracowałaś w tym okresie.

Gość zasstanów się dobrze
Troche dziewczyny to nie tak z tym zasiłkiem rehabilitacyjnym i l4 ciążowym. Ja byłam od początku ciązy na zwolnieniu i żadego podania o zasiłek nie składałam. w sumie to l4 trwało łącznie 238 dni.

Gość sylwuc15740
tak tylko ze pracodawca sam kazał mi isc po zwolnienie do lekarza bo miałam poród przedwczesny zagrażający ale musiałam pracować bo nie mineło jeszcze całem pół roku zatrudnienia abym mogła isc na l4 z tego tak późno lekarz mi wypisał. i pracodawca pwiedział mi ze lekarz nie powiniem robić problemu i wypisac mi to zwonienie od 31.03 do 12.04 czyli do porodu. szkoda mi isc na macierzyńskie od 31.03 jak mogła bym byc jeszcze na zwolnieniu a macierzńskie dopiero dostawac od teraz. a i jeszcze jedno jeden lekarz powiedział ze mi wypisze jak leałam na porodowce to l4 zas poszlam do drugiego i powiedział ze nie . czy ktos może mi jakos pomóc prawnie lub z doświadzenia?? z góry bardzo dziekuje

Gość junn
pracodawca tu nie ma nic do rzeczy. to nie on daje ci L4 tylko lekarz. tak więc jeśli nie masz za ten czas L4 to niestety ale wypada ci rozpocząć macierzyński. jeśli masz wątpliwości to proponuję tel. do ZUS albo do Inspekcji Pracy. choć moim zdaniem to niewiele da się tu zrobić. nie da się wypisać chrobowego wstecz. Dlaczego wcześniej nic z tym nie zrobiłaś? a po tym 31.03 to byłaś w szpitalu czy w domu?

Gość mamapooodluszka
czy te 182 dni to dni robocze czy wlicza sie wszystko ? soboty, nd , swieta? Bo mi wyszlo, ze na zwolnieniu bede 7 miesiecy .

Gość junn
nie ma już tego ograniczenia l4 w ciąży do 182 dni.