Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ind_olenek

TRAGIZM WYPOWIEDZI....ręce opadają....

Polecane posty

Gość ind_olenek

Czy nie denerwuje Was powszechny brak kultury językowej i błędy językowe? I to nie tylko tu na forum ale wszędzie wokół.. Wyrażenia typu: "tam pisało" "przyszłem" "włancza- wyłancza" itp itd.. Przykładów można mnożyć i mnożyć.... Oczywiście, że walka z tym to praktycznie walka z wiatrakami ale może chociaż mówienie o tym głośno pomoże w jakimś stopniu... A ostatnie prezydenckie- "wziełem"...powaliło mnie... Skąd się bierze społeczne przyzwolenie na to? Nie zgadzajmy się na to!

Gość jakie to słodkie
Też mnie rażą takie błędy :O Ludzie uczą się języków obcych, a tymczasem kaleczą język polski.

Gość obrońca j. polskiego
POPIERAM W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI

Gość mnie tesh to wkóża

Gość ind_olenek
Do "mnie tesh to wkóża" ..mogłeś chociaż napisać 'tesz"... to byłby przynajmniej polski błąd...z "wkóża" poszło Ci lepiej..

Gość tylko jedna uwaga
polonisto....:O Pisze się: przykładY można mnozyć i mnożyć:o Mnoży się kogo?, co? a nie kogo? czego?:o🖐️ Poza tym, jeżeli oczekujesz od prezydenta elokwencji i wykształcenia, to trzeba było głosować na kogoś innego:o Niestety: kaczki nie gęsi, swój język mają...

Gość tylko jedna uwaga
Aha, i skoro uważasz, że zapozyczenia, to taki straszny błą, to weź pod uwagę, ze "mnożyć przykładów" to typowy rusycyzm🖐️

Gość tylko jedna uwaga
Aha, i skoro uważasz, że zapożyczenia, to taki straszny błąd, to weź pod uwagę, ze "mnożyć przykładów" to typowy rusycyzm🖐️

Gość A matka Kaczyńskich
to polonistka...... chyba była kiepska, skoro swoich synów nie potrafiła nauczyć ojczystego języka

Gość popieram....
a do tego bardzo często używane: 'ja rozumie':O normalnie ręce opadają:O

czy powiedzenie -: strasznie sie ciesze\" to poprawnosc i czy debilny neologizm? bardzo , ogromnie sie ciesze , natomiast wg mnie strasznie to sie boje , trzese ,

Gość w TYN
była prezydentowa mówiła "ubrać buty" w co? ale nauczycielka!!!

Gość może w sznurówki

Gość ind_olenek
Do "tylko jedna uwaga" : "przykładY mnożyć" Co racja to racja. Ja nie mówię, że zawsze mówię czy piszę idealnie. Absolutnie nie. Tylko naprawdę staram się zapamiętywać raz popełniane błędy i nie powtarzać ich. I cieszę się kiedy ktoś mnie poprawia, bo później nie popełniam już tego błędu:) Dzięki i pozdrawiam Cię:)

Gość ola b
wypowiedzi polityków obecnej kadencji są bardziej niż żenujące...szkoda słów.

Gość ola b
Chodzi mi o sposób wysławiania się..pomijam zawartość merytoryczną wypodziedzi.

Gość dove1980
Mnia najbadziej drazni kiedy ktos,kto przeczytal w calym swoim zyciu 2 ksiazki na krzyz mowi,ze pisze zópa bo jest dyslektykiem :D mnie sie w takich sytuacja nóż w kieszeni otwiera:)

Gość strasznie się cieszę
to nie neologizm, tylko coś na kztałt oksymoronu, tak czy inaczej niepoprawne, ale do przełknięcia :) Studiuj polonistykę, ale szczerze powiem, że i mi zdarza się popełniać błędy.

Gość dzisiaj w faktach o tym mówili

Gość kiniaaaaa
z tego co wiem, to "pisze" jako strona bierna zostalo wlaczone do poprawnej polszczyzny...

Gość poten
nie wiem jak się pisze tysiączny czy tysięczny???:O Z j. polskim większość ma problem ,a zwłaszcza my :P

najbardziej nienawidze : \'\'wzielem\'\' \'\'poszlem\'\' \'\'chcem\'\' \'\'ja rozumie\'\' :O tego nie znosze :O albo zamiast dlaczego kolezanka pyta \'\'CZEGO\'\'? np. mowie jej \'\'ale mam dzisiaj zly/dobry nastroj \'\' ona : \'\'CZEGO?\'\' wrrrr...... srego!!! 😠

niektóre matki mówią \"uspać\" dziecko, przecież nie ma takiego słowa :o Gramatyka pozostawia wiele do życzenia, ale najgorszy jest blogowo-czatowy język: tesh, boshe, impressssska... rzygam :o ten perfum, ta perfuma - :o

Gość partynica
szczerze sie przyznam,często mówie -strasznie sie ciesze- nie wiem czemu...moze sama jestem straszna..... ale aż wyje na dźwięk ten perfum albo ta perfuma

Gość Nie widze sensu...
Mnie razi "podmywanie sie",ktore pewnie nie jest bledne,ja sie jednak wole umyc ;)

Gość niech cie nie razi
Podmywanie jest wtedy, kiedy nie myjesz się cała, a myjesz sobie tylko np. cipę. Już rozumiesz?

Gość Nie widze sensu...
Na tej zasadzie mialabym tez moze podmywac rece? Podmyc stopy? Dla mnie podmywanie-niedomywanie. :P