Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przyszła mama 24

Wyprawka dla noworodka szczegółowa

Polecane posty

Gość Przyszła mama 24

Ile kupić body, ile pieluch a może pampersów, jaki wózek, jakie łóżeczko, przydatne informacje??? Jestrem dość niedoświadczona w tych sprawach

Gość mimi mi
WYPRAWKA DLA NIEMOWLĘCIA: UBRANKA: 4-5 bawełnianych śpioszków, 4-5 bawełnianych kaftaników, 2-4 body, 4-5 bawełnianych koszulek, 1-2 pajacyki, 2 czapeczki bawełniane, 2-3 pary skarpetek, 1-2 sweterki, 1 spodenki, kilka ubranek dodatkowych związanych z porą roku, w której urodzi się dziecko (np. zimą kombinezon, rękawiczki, gruba czapka) PIELUCHY I POŚCIEL: 40-50 pieluch tetrowych pieluchy jednorazowe 4 pieluchy flanelowe becik-rożek 1 kocyk lżejszy 1 kocyk ciepły komplet pościeli poszewki na pościel i kocyki prześcieradło 2-3 duże ceratki do łóżeczka i jedna ceratka do wózka. KĄPIEL I PIELĘGNACJA: wanienka 2-3 ręczniki mydło dla niemowląt termometr kąpielowy myjka oliwka krem do pupy chusteczki nawilżające waciki i patyczki z wacikami szczotka do włosów nożyczki do paznokci plastikowy pojemnik na brudną bieliznę proszek do prania bez fosforanów APTECZKA: 70% roztwór spirytusu jałowe gaziki termometr gruszka do nosa sól fizjologiczna herbatka HIPP z kopru włoskiego KARMIENIE: wkładki laktacyjne odciągacz pokarmu butelka ze smoczkiem herbatka HIPP dla kobiet karmiących AKCESORIA: wózek łóżeczko blat do przewijania fotelik samochodowy lampka nocna torba z przegródkami na spacer

Gość Przyszła mama 24
dzięki mimi mi

Gość Przyszła mama 24
A powiedzcie czy pieluszki są bezpieczniejsze i wygodniejsze od pampersów??

hej co do wyprawki mogę się zgodzić, ale jeśli masz zamiar używać pieluch jednorazowych, to wcale nie potrzebujesz tyle tetry! ja mam 10 tylko i jest ok, do powycierania buzi jak się uleje itp. Flanelowych pieluch też nie mam ani jednej. Polecam jeszcze kupić nakładki silikonowe na piersi, bo nieprzyzwyczajone brodawki maluszek może bardzo pogryźć i do tego maść na brodawki, ponadto może przydać się smoczek, no i krem na buźkę na dwór. Ja mam też taką gąbeczkę do wanienki na której maluszek leży, nie musisz się wtedy martwić, że go źle trzymasz albo ci się wyślizgnie w wodzie.

Gość Przyszła mama 24
dzięki eszira a powiedzcie mi ile butelek i czt szklane a może z plastiku słyszałam ze szklane są lepsze na mleko a plastikowe na soczki i herbatki

Gość Przyszła mama 24
A jeżeli dzidzia urodzi się w marcu to czy jest sens kupować kurteczki, bo z maluchem nie wychodzi się tak często, a na jaki rozmiar ubranka, i czy chłopczyk może chodzić w np. ubrankacg w kwiatki, czy będzie wyglądać to głupio.

co do kurteczki to nie wiem, jedna napewno nie zaszkodzi bo nie wiadomo czym zaskoczy nas marzec:), ale w sumie ja bym proponowała kombinezon zamiast kurteczki. W kombinezon zatulisz całego maluszka i nigdzie nie będzie mu wiało, po za tym mniej ubierania niż wszystko osobno. Moja Lunia ma kombinezon bez nóżek, tzn tylko rączki ma wydzielone a nóżki są razem i uważam że jak na maluszka to bardzo fajny pomysł, w końcu i tak w wózku maluszek \"nie potrzebuje nóżek\" :) Butelkę mam jedną małą - 120ml była od razu z odciągaczem pokarmu ( z Canpola) Odciągacza w sumie używam bardzo bardzo mało, bo jak już gdzieś wychodzę, to mała pije mleczko modyfikowane, za to ta butelka bardzo mi sie przydaje. Drugą mam dużą butelkę 250ml, tej zaczęłam używać dopiero od niedawna, bo Lunia na początku i tak nie jadła tak wiele, więc mniejsza wystarczała. A co do ciuszków, to moim zdaniem nie ma sensu się zamartwiać. Ja też nie wiedziałam czy będzie chłopczyk czy dziewczynka, miałam przeczucie na faceta i kupiłam parę ciuszków takich chłopięcych. Teraz Lunia chodzi czasem w bluzce z lokomotywą albo w śpiochach z samolotem:) Ale rodzinka nadrabia i przynosi prawie same różowe ubranka więc nasza garderoba robi się typowo damska:)

co do łóżeczka - z doświadczenia powiem że naprawde porącznym wynalazkiem jest takie z szufladą. Warto dodac te kilka złoty aby mieć dodatkowy schowek choćby na pampersy. Tylko mała uwaga co do koloru. My wybraliśmy kolor teak (dla \"normalnych\" ludzi jest to ciemna wiśnia czy coś koło tego) z drewexu. Wszystko było by fajnie, firma niby znana ale... gdy mój synek zaczął ząbkować w wieku 6 msc i do tego pełzać bo to jeszcze nie było raczkowanie to jak każde malutkie dzieciątko najpierw szły rączki do buźki a potem za szczebelki i tu o zgrozo odkryłam że cała farba czy lakier do dziś nie mam pojęcia co, schodz! Jaś po 5 min zabawy w łóżeczku ma rączki pomarańczowe! w dodatku tak zafarbowane że przecieranie chusteczkami np. pampersa nie pomaga! szok! przykre ale prawdziwe...

W internecie jest mnóstwo stron na temat wyprawki dla noworodka. Ja na podstawie tych list, stworzyłam sobie własną listę i wykreślam z niej rzeczy, które już kupiłam np.: http://katalog.bizz.pl/index.php?engine=tekst&nid=8232&cid=173 Na tej stronie szczegółowo podano jakie rzeczy są niezbędne i ile sztuk będziesz potrzebować. Poza tym po pewnym czasie sama się przekonasz, które rzeczy przydały się bardziej, a które mniej. Ubranek zawsze kupujemy najwięcej, ja kupuję ciuszki w różnych rozmiarach, także takie na 4-miesięcznego brzdąca, żeby potem mieć na zapas. Rodzę dziecko w maju, więc na pewno przydadzą się body z dłuższym i krótszym rękawem. Możesz kupić zapas pieluch, ale powinnaś liczyć się z tym, że coś, co jest dobre dla jednego dziecka, dla drugiego może być nieodpowiednie i mogą pojawić się odparzenia. Ja póki co kupiłam 3 opakowania Pampersów i więcej pieluch póki co nie kupuję. Póki co mam problem z wyborem łóżeczka, mam do wyboru 3 łóżeczka: łóżeczko z funkcją kołyski, łóżeczko, które można przerobić na łóżko dla starszego dziecka, zwykłe łóżeczko z dużą szufladą i baldachimem. Raczej zdecyduję się na łóżeczko nr.3. Pojemna szuflada przyda się jako schowek na pościel, ręczniki, kosmetyki. Planuję kupić wanienkę i stelaż- idealne rozwiązanie. Jeśli chodzi o wózek, dużo zależy od tego ile pieniędzy masz zamiar przeznaczyć na jego zakup. Ma to być wózek głęboko-spacerowy, czy na razie sama gondola?

A ja bym nie szalała z kaftanikami - sa polecane zwykle niejako \"z rozpędu\", bo nasze mamy ich uzywały - nie było body!!! Ja miałam kilka kaftaników dla córki - wszystkie dostałam i ZADNEGO nie uzyłam... Body sa o tyle praktyczniejsze, że nie podciągają się do góry, więc dziecko nie leży na zwiniętej szmacie no i trzymaja dodatkowo pieluchę :) A co do reszty - to jak już wyżej napisano :)

tak mi się jeszcze przypomniało: Dla mamy do szpitala warto zabrać jednorazowe podkłady do przewijania niemowląt. Nie wiem gdzie chcesz rodzić i jaki będzie personel w Twoim szpitalu ale tam gdzie ja rodziłam, zdarzała się taka zmiana pielęgniarek że prosić je o cokolwiek było naprawde męczące, a wiadomo że po porodzie pierwsze dni możesz mieć \"niezbyt czyste\". ja rozkładałam sobie takie jednorazowe podkłady do przewijania niemowląt na prześcieradło i kiedy było to możliwe to leżałam w samej koszulce przykryta jedynie poszwa z kołdry. dzięki takiemu \"wietrzeniu\" po 4 dniach wyszłam do domku zdrowiutka, rany się o wiele szybciej wygoiły a i ja zaoszczędziłam sobie nerwów męcząc się z \"życzliwymi pielęgniarkami\". a jeśli masz w planie karmić dzidzie piersią to zamiast laktatora który niewiadomo czy się wogóle przyda to radziłabym kupić krem Bepanthen - chroni piersi w okresie karmienia, a jeśli nie będziesz karmić to zawsze możesz użyć do pielęgnacji dzidzi, takie małe cudo 2w1 :) (tylko nie daj sobie wcisnąć w aptece Dermopantenu bo to marna podróbka tego pierwszego, która nie działa..) Pozdrawiam - D.

Gość Przeszła mama 24
Hej co się tak nie odzywacie, mam pytanko, czy 1 rożek wystarczy czy może przydadzą się 2.

Gość moja rada
wiecej pajacykow, bo mysle, ze ok. 4-6 to min, body rozpinane w kroczku tez min z 5-7,koszulki rozüinane na ramieniu 4-7..skarpetki do ubrania pod pajacyki kilka par, ze 2 pary rajstopek , rekawiczki przeciwko drapaniu sie, 2 bawelniane czapeczki po kapieli i oczywiscie ok-2-3 cieplych zapinanych sweterkow..reszta dodatkow z uwzgeldnieniem pory roku..jesli to lato to np.3-4 rampersiki ..

Gość Przyszła mama 24
Mi się wydaje, że lepiej będzie jeśli kupię to co poleciłaś Blondyno.d. Mam jeszcze jedno pytanie co mam ze sobą zabrać do szpitala, i na jaki rozmiar kupować te ubranka, bo czas upływa, a ja jeszcze ani jednej rzeczy nie kupiłam a to już tylko 2 maiesiące. Ratunku. I chcę powiedzieć, że mój facet jest do bani czasami chce mi się aż ryczeć , nie popcieszy mnie, nie wesprze w chwilach samotności, czasami siadam sobie w kąciku i cich popłakuję jak to będzie gdy dzidzius przyjdzie na świat, bo narazie mi się zdje że żaden z niego ojciec, a gdy mówię mu ze trzeba iść do sklepu i kupić różne rzeczy to on na to jescze mamy czas. A gdy dziecko urodzi się wcześnij to on wogóle nie ma pojęcia co kupić, chyba zacznę kazać mu czytać ten topik. Normalnie facet mnie dołuje ostatnio mówi kupisie jakieś 3 szmatki, wózek, kocyk i po sprawie. W takich momentach chciałabym go zabić. Nie planowaliśmy tego dziecka, ale tak naprawdę marzyliśmy, o nim. A jak macie jakieś propozycje na łóżeczka wózeczki czy coś takiego to dawać dziewczynki :), na 4 ide do lekarza, więż może poznam wreście płeć, ale najważniejsze rzeby dzidziek był zdrowy.

Gość Przyszła mama 24
Przypomniało mi się ile może około kosztować takie pudełeczko na chsteczki nawilżone, żeby potem dokupywać tylko te w folijkach, np. te todis, nivea, pampers, jak wiecie to powiedzcie, szkoda że zadnej tu nie ma bo bym pogadała. :)

takie pudełeczko zwykle mozna dostac na promocji do pieluszek lub kupic osobno cena zalezy od firmy ale mysle ze ok 18 zł razem z chusteczkami

Gość
Aparat fotograficzny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tego nie mozecie zapomniec kupic!!!!!!!!

co do rozmiau ubranek to radze kupic czesć w rozmiarze 56 a czesc w 62. Nawet jesli dzidzius bedzie dłuższy to z powodzeniem załozy rozmiar 56 a przynajmniej nie bedzie w ubranku pływał. Radze jednak zbyt duzo w tym rozmiarze nie kupowac bo dzidzie szybko rosną :-). Moj synek przy urodzeniu miał 59 cm a w obranki 56 wchodził ok miesiąca. APARAT KONIECZNIE I ZESTAW DO MAKIJAŻU :-) :-) :-)

przyszła mama, zajrzyj do nas na topik marcówek 2007, my mamy podobne dylematy i dyskusje, może wspólnie coś uradzimy? facetem się nie martw, mój ciągle mnie pyta - a po co nam tyle malutkich ubranek, przecież wszystkie w tym samym rozmiarze! (dodam, że mamy różne rozmiary - od 56 przez 62 do 68, a nawet czasem jakieś 74 dostnane w prezencie), ale dla niego to to samo...

Przyszła mama - nad całym ekwipunkiem do szpitala pomyśle, to Ci go podrzuce wieczorkiem na topik ale tak ok godz 21 a póki co 3maj się cieplutko i daj znać co tam z Twoją Dzidzią ;)

Gość Przyszła mama 24
Dziękuje ci Blondyn.d jestes bardzo miła, a jak nie zapomnę i będę mieć czas to odrazu wpadne po przyjściu od lekarza na topik i napissze wszysciutko. Papa, :)

Torba do szpitala dla mamy Dokumenty Karta Ciąży, wyniki badań, Dowód Osobisty, Książeczka Ubezpieczeniowa, woda niegazowana Art. higieniczne i kosmetyczne Kosmetyki (bezzapachowy dezodorant, pasta, szczoteczka, delikatne mydło, mydło / płyn do higieny intymnej polecan TantumRosa, szampon, kosmetyki do makijażu, grzebień do włosów,, pilniczek do paznokci, i błyszczyk do ust czy też tusz do rzęs - cokolwiek co może Ci poprawić humorek i dodać poczucia \"naj\") kubek Ręczniki (co najmniej 2-3) Ręcznik papierowy, jednorazowy, lepszej jakości (do wycierania krocza). Podpaski nocne Wkładki laktacyjne / na początku nigdy nie wiesz czy będziesz karmić piersią czy nie to na początek w zastępstwie możesz użyć większych płatków kosmetycznych a wkładnki w razie potrzeby zawsze możesz dokupić/ Jednorazowa maszynka do golenia Jednorazowy zestaw do lewatywy Bielizna Majtki jednorazowe, z siateczki (nie z fitolizyny), do nabycia w aptece /nawet z 2 opakowania/ Kapcie Klapki pod prysznic Szlafrok Koszule nocne, rozpinane. Skarpetki to tyle ze standardowej listy / chyba/ Ja osobiście dołożyłabym podkłady dla niemowląt o których pisałam wcześniej, maść Bepanten Inne bardziej lub mniej przydatne rzeczy Karta telefoniczna i/lub Telefon komórkowy. (Uwaga ! Zapytaj czy można go używać w Twoim szpitalu) Aparat fotograficzny, który zostawiłabym Tacie czy Babci Maleństwa wiem, że wszystko zebrane razem robi nie mały bagaż dlatego wygodniej, bynajmniej mi było spakować 3 torby - 1 dla Mamy, drugą dla Maleństwka do szpitala i 3 torbe na wyjćie. w \"tej\" chwili bierzesz 1 torbe a 2 i 3 zawsze ktoś Ci doniesie..

Przyszła mama - skąd jesteś? U mnie w szpitalu sprawdziły się jednorazowe majtki, takie jak ci się zaplamią to wyrzucasz bez problemu. Odnośnie smarowanie dziecka to zamiast oliwki polecam parafinę ciekłą - dużo tańsza i nie uczula. Poza tym herbatki hippa. A na wzdęcia Esputicon - kupisz w aptece.

witaj zieloneszkiełko ! podglądnełam Twoje fotki - ale masz ładnego Synka - fotogeniczny malec ;)

Gość Przyszła mama 24
zieloneszkiełko ja jestem z Krakowa, jeżeli któraś z was też to niech pisze, szczególnie może w szpitalu się spotkamy, ja się szykuje dol lekarza ale jeszcze tak wpadłam zobaczyć co tu słychać, powiedzcieo co warto zapytać lekarza przed porodem, jakich powinien udzielić mi wskazówek, przed czym powinien ustrzec??? :) mam nadzieję na córeczkę ale co będzie to nie wiadomo, jak będzie dziewczynka to nazwę ją Kasia co o tym sązicie czy może zbyt starodawne??? A może Amelia.??? Nad chłopcami się nie zastanawiałam.

przyszła mama - ja też:) Pytałaś o pudełko na chusteczki - mogę Ci jedno odstąpić, bo mam 3:) Gdzie zamierzasz rodzić? W jakim szpitalu? Ja w Krakowie nie rodziłam ale leżałam na patologii ciąży w Narutowiczu i wiem, że jest polecany.