Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przyszła mama 24

Wyprawka dla noworodka szczegółowa

Polecane posty

Koszulkę chyba ma się swoją. Koleżanka z sali rodziła w tej koszulce co leżała.Lewatywy jednorazowej raczej też nie miała przy sobie a zrobili jej. Więc chyba nie trzeba. Najlepiej będzie jak przed porodem zadzwonisz i zapytasz.

Ja karmiłam piersią i podawałam smoczek. Mikołaj był taki, że przez pierwsze kilka tygodni ssał bez przerwy. W szpitalu po porodzie potrafił ssać(nie jeść - ssać) po kilka godzin. U nas smoczek to było wybawienie, rzecz święta, uspokoiła go w każdej chwili:) Przyszła mamo - czy ty jesteś autorką topiku?

do Przyszła mama 23k - na to pytanko najlepiej odpowie Ci Twoja Dzidzia - samo dzieciątko pokaze czy chce ssać smoka czy nie, dobrze mieć jeden awaryjnie, ale ja osobiście bym nie walczyła z przyzwyczajaniem na siłe, dla świętego spokoju. jak dzidzia nie zechce to z 2 strony nie będziesz mieć potem problemu z oduczaniem...

Zależy od szpitala. U mnie nie trzeba było, co nie znaczy że nie było wolno. Ja rodziłam w lipcu - upały więc mały był w samej pieluszcze i zawinięty we flanelkę (widać na pierwszych zdjęciach na bobasach - link w stopce). Ale były kobiety, które już w szpitalu ubierały we własne ciuszki dzieci. Ja miałam tylko łapki na rączki, żeby się Mikołaj nie drapał.

Gość alutka27
dzieczyny jestem tutaj po raz pierwszy jestem w 19 tyg ciazy narazie nic nie mam jestem tzw ogladaczka:) wybralam wstepnie lozeczko, wozek, mam bardzo duzo ubranek, ale wywiezione nie wiem, ale te zabobony, pwoiedzcie mi od kiedy zaczelyscie kupowacrzeczy? a i moze ktoras uzywala wozka chicco trio lub auto fix, czy sa dobre /maja male kolka/ z gory dzieki za odp

alutka Ja pierwszą rzecz kupiłam po kilku tygodniach od tego jak się dowiedziałam, że będę mamą. To był taki piękny żółty komplecik(kaftanik+ śpioszki, rozmiar 56). Nosiłam go przy sobie żeby móc wyobrazi sobie maluszka. Kupowaliśmy wszystko w ciąży. Wszystkie duże rzeczy(łóżeczko, wózek, prześcieradełka itp) kupiliśmy jak byłam w ok 26 tyg. Wszyscy mówili, że nie wolno kupować przed urodzeniem dziecka, ale jakoś w to nie wierzyłam, nie wyobrażałam sobie, że cała przyjemność kupowania rzeczy dla maluszka spadła na męża, i żeby on musiał kupić wszystko w ciągu 3 dni pobytu w szpitalu. Odnośnie wózków to Ci nie pomogą, ja miałam(i nadal mam) Ring Max Adbora. Pozdrawiam🖐️

Gość Przyszła mama 24
dziewczynki przepraszam ze nie pisałam ale byłam taka zabiegana raz już miałam pisać notkę, już była na 2 matry poszłam do ubikacji wróciłam a tu mi się kom zaciął, a następnej jakoć mi się pisać nie chciało. I mam dla was wiadoość BĘDZIE DZIEWCZYNKA ale jeszcze nie wim jak mam ją nazwać i tu do was pytanko jakie imoina dla dziewczynki sa fajne, muszą być modne, nie starodawne tak jak Anna bo to kompletnie odpada, a tak na ogół to wy się wchacie na smoczkiem przecież dziecko zaraz po urodzeniu ma w buzi moczek, a co ile trzeba smoczek wymieniać na większy, czy to jest zbyteczne, jeszcze pytanko, kiedy można po razpierwszy po porodzie wyjść z dzieckim na spacer??? a tak z ciekawości to ile czasu po urodzeniu na zdecydowanie się na kolejne dziecko? Uff dużo tych pytań. No to pa i jeszcze raz przepraszam za zaległości.

Witaj przyszła mamo! Gratuluję dziewczynki! Jeśli chodzi o imie, to nam podobały się imiona Klaudia, Iza(tak pewnie nazywałby się mój synuń gdyby był dziewuszką), Ola, Karolina, Sara, Julia(teraz jest bardzo modne, co druga dziewczynka to Julia, imię bardzo piękne). Jeśli chodzi o smoczek to ja wymieniałam jak się \"zużył\", czyli nie wyglądał najlepiej. Tak mniej więcej co 2-3 m-ce. Smoczki są różne - odpowiednie do wieku. Polecam smoczki Aventu, lub Canpolu(okrągłe Canpolu mój syn uwielbia). Nie polecam za to Nuka, bo jak dziecko będzie mocno ssało, to będzie mieć odgniecenia od smoczka. Spacer - zależy od tego kiedy urodzi się dziecko. Sądzę, że najlepiej będzie jak zapytasz o to w szpitalu po urodzeniu. Ja rodziłam w lipcu, było bardzo ciepło, więc nie miałam takich porblemów, nie za bardzo się tym interesoweałam. A kolejne dziecko? U nas jest w planach. Jeśli finansowo i mieszkaniowo bedzię ok, to chyba zaczniemy się starać w sierpniu(żeby dziecko urodziło się na wiosnę, bądź latem). Jeśli mogę w czymś jeszcze pomóc to pytaj:)

Gość Przyszła mama 24
Cześc dziewczyny, jak tam brzuszki rosną, a jeżeli już nie brzuszki to maluszki??? Bo u mnie nic nowego, myślę nad imieniem bo czasu coraz mniej, wiecie tak mi się zdaje ze wolalabym zeby pierwszy był syn, no ale fajnie ze bedzie dziewczynka, wiecie dlaczego najpierw chciałabym syna, bo tak sobie pomyslałam, że potem zawsze by dziewczynkę w szkole obronił, pomógł, i tak jakos mi się kobieta zawsze widziała ze pierwsze dziecko to syn, a tak wracając do drugiego dziecka to ja tak tylko z ciekawości spytałam drugie to chciałabym ieć taki gdzieśza 2- 3 lata, nie wczesniej, dziekuje ze mi gratulujecie dziewczynki. Czasu coraz mniej a ja jeszcze nie wszystko wiem, taki się czlowiek mądry zdaje do czasu jak przyjdzie co do czego, to się nic nie wie. MAm pytanie, co do łóżeczka jakie są najlepsze dawajcie propozycje, tylko nie z szufladą one mi się kompletnie nie podobają, i jeszcze jedno, moja koleżanka wszystkie ciuszki dla niemowlaka kupowała na szmateksie (ciucholand) czy to dobre rozwiązanie??

Gość Przyszła mama 24
Ej jest tu ktoś ????

Cześć Mamusia ;) Fajnie że się znowu pojawiłaś. Jeśli co kolwiek mogę powiedzieć co do imienia to baardzo Cię prosze nie krzywdź dziecka jakimś wymyślnym. Moja koleżanka teraz również spodziewa się dziewczynki i zastanawia się nad Kaszmir (jak dziecko Kasi Figury) lub Eti (czy jakoś tak po małej Wiśniewskiego). Jak dla mnie tragedia dla dziecka, ale to moje skromne zdanko.. Wspomniałaś o łóżeczku - szczerze jednak bym Cię namawiała abyś się jednak zastanowiła nad tym z szufladą. z czasem jak Dzieciątko rośnie uwierz mi na słowo, każdy schowek staje się skarbem. Ja np. trzymam w szufladzie zapasowe Pampersy, chusteczki itp, a koleżanka która ma już 1,5 roczne dzieciątko oddała dziecku szuflade na jego skarby. Ja patrze na to co jest bardziej praktyczne niż na to co ładniejsze ale oczywiście wybór należy do Ciebie :)

Gość Przyszła mama 24
Blondyno.d mi też nie podobają się takie nowoczesne imoina ale nie też takie starodawne, ale podoba mi się takie imię jak Amelka, Emilka albo Joasia.

a co do Ciuszków - ja kupowałam tyko takie w rozmiarze 62, po pierwsze, oboje jesteśmy z Mężem raczej wysokiego wzrostu więc przypuszczałam że Dzieciątko też może być wysokie, a po 2 to tak sobie \"genialnie\" wymyśliłam że na nawet jeśli Dzidziuś byłby drobniejszy, to zawsze można na szybko dokupić mniejsze, to nie czasy komuny gdzie wyprawke się zdobywało. a czy Ciucholand jest ok- trudno mi odpowiedzieć. Dzieciątko z pewnością szybciutko rośnie i nie zdązy zurzyć ubranek..

Amelka - super - u nas miała być Amelka a jak chłopczyk to miał być początkowo Kuba.. ale potem się odmieniło...

Hej! Imię - to indywidualna sprawa rodziców w sumie. Mnie podobają się: Iza, Ola, Julka(ostatnio mega modne), Emilka, Sara, Klaudia, Karolina... Łóżeczko - Ja mam takie zwykłe, za niecałe 100zł, chociaż teraz zmieniłam na turystyczne, bo się strasznie mały obijał o szczebelki. Miałam takie coś: http://www.allegro.pl/item164897455_cudne_lozeczko_klups_radek_i_sosna_promocja.html Teraz mam takie: http://www.allegro.pl/item163314563_baby_design_lozeczko_wysylka_ozl_promocja_.html Ale sądzę, że jak Mikołaj zacznie chodzić wrócimy do drewnianego Odnośnie ciuszków - ja miałam co prawda większość nowych, ale zaopatrzałam się również w ciucholandach. Ciuszki dla dzieci strasznie szybko robią się małe, więc maluch nie zdąży ich zniszczyć. A szkoda wydawać np. 50 zł na komplecik dla dziecka który będzie nosiło przez 3 tygodnie. POZDRAWIAM 🌻

a nie możesz zrobić takiej jakby listy życzeń? spisać wyprawke dla dziecka i puścić w obieg po rodzinie lub wśród przyjaciół? potem i tak każdy kto przychodzi do dziecka to coś przynosi o efekt jast taki że najprawdopododniej zostaniesz z górą grzechotek z Canpola i bombonierek oraz drobnych komplecików.. a tak to możesz np. popisać w punktach rzeczy np. każda do 10-15 zł i puścić w obieg.. qrde nie wiem czy rozumiesz bo chyba sama się zakręciłam ;(

ja coś takiego zrobiłam ale tylko dlatego że u nas jest rożnica finansowa między dziadkami, ciotkami, przyjaciółmi. i chciałam aby przychodząc do nas, a raczej do naszego Synka goście czuli się naprawde miło, a wiadomo że po powrocie do domku to goście mijali się dosłownie w drzwiach i nie chciałam żeby jakiejś Cioci czy przyszywanej Cioci zrobiło się głupio czy nieswojo. Zastrzegłam liste i jak amen w Pacierzu \"Zamówiłam\" sobie od każdego 1 ubranko (do 15zł np. 1 kaftanik czy 1 body) ale kolor obowiązkowo niebieski i jako że jest przesąd że do dziecka powinno się przynieść coś słodkiego aby miało słodkieżycie, a wiadomo że te wszystkie słodkości potem muszą spałaszować rodzice a nie dzieciątko to zastrzegłam sobie po 1 lizaku bez cukru ;) Początkowo znajomi byli zaskoczeni ale przyjeli liste bardzo chętnie..

Gość Luizka 123
czytam sobie Was, i faje pomysły macie :) Blondyna - sprytne, ale muszę ci powiedzieć że to zależy też trochę od ludzi, fajnie, że przyjęli listę i się jej trzymali, może zrobie takie coś u siebie, chociaż wątpię żeby pewne osoby się do niej zastosowały, już słyszę ten tekst: nikt nie będzie nam mówił co mamy przynieść, nic nie przyniesiemy, nam też nikt nie przynosił :( no i pogadane :( w sumie to niech nie przynoszą :) nie liczymy nawet na to :) P.S: czy w ogóle wypada podać taką listę?

Ja zrobiłam taką listę, ale nie chodziłam z nią od domu do domu tylko zostawiłam taką jedną u mojej mamy a drugą u szwagierki. a wiadomo że jak ktoś już miał zamiar cokolwiek kupić to po cichu podpytywał albo moją mame, a ze strony męza to moją szwagierke co my mamy a co nie, co by podpowiedziały co kupić, co by nam się przydało itp... i dopiero wtedy lista szła w ruch. nie chodziło mi aby wyciągać od kogoś na siłe jakieś ubranka, tylko jak wspominałaś - ktoś może powiedzieć nic nie kupie i ok, a ktoś inny może chciałby cokolwiek kupić a naprawde wierze że ubranka są drogie i wydatek 20-50zł za jakikolwiek komplecik może dla jednych być sumą drobną - ot na waciki a dla innych moze to być prawie tydzien jedzenia. i dlatego zrobilam taką liste aby osoby które jeśli już zechcaiły kupić cokolwiek to aby raczej kupowały w podobnym przedziale i żeby każdy był \"równy\".

a co do zakoczonych osób to powiem że u nas najbardziej zaskoczeni byli że tak to określe - \"ci bogatsi\". Oni to komentowali w ten sposób \"co? za 15zł? to nie wypada.. nic się nie da kupić za taką sume..\" a Ci mniej zamożni mam wrażenie że przyjęli liste z uśmiechemi dodam że bardzo chętnie. a do listy skłoniły mnie pytania osób jak już byłam w ciąży. nie raz słyszalam co kupić dla maleństwa.. tylko nikt mi nie podpowiedział co miałam odpowiedzieć studentce 3 roku, albo mamie 4 dzieci.. a taka lista mi się zdawała jakimkolwiek rozwiązaniem.. na nic \"mądrzejszego\" ja akurat wtedy nie wpadłam..

ja tam swoje rozłożyłam, ale skoro ma Cię to w jakikolwiek sposó denerwować i stresować to zostaw to na potem.. teraz lepiej wyśpij się na zapas :)

szteka mysle ze to z lekka przesad ,zrob jak uwazasz mysle ze nie ma wplywu jakies rozlozone lozeczko:)..ja juz kupuje gdzies od 13 tygodnia rzeczy ,teraz jest 18 mam juz ;wozek,butelki ze smoczkami(zestaw Avent),wanienke,pare ubranek ,recznikow,termomtr lektryczny ,taki do wody,podgrzewacz do mleka ...ja chce teraz kupic kojec -ale nie wiem czy nie za szybko mama kazala sie wstrzymac sama niewiem?(moze poradzicie co kupywac teraz a co zostawic sobie na ostatek?:)