Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agunia33

dialog po śląsku

Polecane posty

Szukam kogoś kto zna kogoś lub sam potrafi mówić gwarą śląską.Mój syn potrzebuje przygotować do szkoły na lekcję historii prosty dialog,przykładowo dwóch kolegów.Może mi ktoś pomóc?Please.

Gość _._._.a
lenistwo wpajasz synowi, niech sam przygotuje material na lekcje

A co ma se w necie znależć 11-letnie dziecko? Jeśli chodzi o treśc,no to podaję przykład. Cześc Antek,gdzie lecisz? A ,mama mnie wysłała do sklepu. Mogę iść z tobą bo się nudzę. Jasne. A poszedłbyś dzisiaj ze mną na mecz piłki nożnej na boisko szkolne? Jak mi mama pozwoli to pójdę. No to jak odrobię lekcje to do ciebie zadzwonię,ok? Ok Takie tam proste zdania..

gdzie lecisz? kaj ciśniesz? mama mnie wysłała muter mnie wykludziła:D Mogę moga Jasne. Oka bla bla bla wiekszosc słowek jest taka sama jak w polskim tylko ma inne koncówki np pójdę. pójda, zadzwonie zadzwonia zapytej sie huberta dwornioka łun ci pomoge

Gość przydałaby sie
zmiana dialogu bo trudno tu zmienic

Nie musi być tak jak ja napisałam ,moze te słowa są za trudne ,to można je przerobić.

Gość możesz zamiast...
"cześć" użyć słówka "witej"

Gość Poznej moja dobro wola
Cześc Antek,gdzie lecisz? A ,mama mnie wysłała do sklepu. Mogę iść z tobą bo się nudzę. Jasne. A poszedłbyś dzisiaj ze mną na mecz piłki nożnej na boisko szkolne? Jak mi mama pozwoli to pójdę. No to jak odrobię lekcje to do ciebie zadzwonię,ok? Ok -Cześć Antek kaj tak lecisz? -Mama wysłała mje do sklepu -A moga iśc z tombom bo niy mom terozki nic do roboty? -Toć że możesz - A niy poszli by my dzisioj na boisko pogabić sie jak nasi rajom w fuzbal? -Powiym Ci niyskorzyj bo musza się mamy spytać -No dobra jak zrobia zadanie to szczyrkna do Ciebie , to mi powiysz czy pódziesz. - Dobra, byda czekoł na telefon - To cześć - Pyrsk

czesc - ceś/cejść (zalezy jaki region) przydatne słowka oranzada brauza tutaj tukej tak ja rower koło kto fto chodz puć mozemy mogemy ile wiela własnie pra słuchaj słuchej grac w piłke nozną groć w bala jedziemy jadymy idziemy idymy jakby co to pytej:)

Gość Poznej moja dobro wola
mała korekta do dialogu A niy poszli by my dzisioj na boisko pogabić sie jak nasi rajom w fuzbal? ma być POGAPIĆ i ma być nak nasi GRAJOM

\"szczyrkna\" to predzej małolat powie:D w sumie to dialog małolatow wiec oki ale generalnie sie mowi zadzwonia:P

Gość cholera-pieruna
to tez jest przydatne:P