Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalalalalalalalala

sejm dał 40 mln na kościół-dyskusja

Polecane posty

Gość sejm dał
??? ty dałeś, on dał, wszyscy dajemy !!!

o czym ma byc dyskusja dał bo to panstwo wyznaniowe a ich bóg kocha wg jego przedstawicieli ogromne kosztowne złote swiatynie i ot tyle dyskusji :O

Gość lalalalalalalalala
jak dla mnie to pieniądze na ten cel powinny być dobrowolne...a nie z naszych kieszeni! to już jest fanatyzm!

ile dano na Kościól to już wiemy. a ile musimy dawać na utrzymanie urzędników ? proste konkretne pytanie. na fundacje różnej maści na utrzymywanie urzedow pracy kompletnie niewydolnych.

{ Dziś posłowie postanowili do zeszłorocznych 20 milionów dołożyć drugie tyle i przegłosowali dotację opiewającą na sumę 40 milionów złotych oficjalnie na: dofinansowane projektów muzealnych i bibliotecznych. Pieniądze będą pochodzić z nadwyżki w budżecie ZUS. } :D To ZUS ma nadwyżki ? A co do tematu. Wyborcy wybrali takie rządy a nie inne. Mnie się też nie podoba wiele innych wydatków. Np. na słupki na chodnikach. Zamiast egzekwowania mandatów za złe parkowanie. Palma w centrum Warszawy na rondzi francuza. Itd. Itp.

Gość woodku
zgadzam się. rząd nie powinien finansowac tego typu projektów. to nie jest sprawa państwowa. a te pieniadze na pewno by sie przydały na jakiś inny cel. kościoły są budowane z opłat wiernych. i tak zostac powinno. teraz tylko będzie afera i wszyscy znów będą mieli powód do tego żeby jechac na kościół. na rząd niech se jadą to mi zupełnie nie przeszkadza ;]

Gość Cziucieła
Nasze pieniądze są w ogromnej masie marnotrawione, rozdawane lekką rączka na róznej maści zbędne instytucje. Teraz świadkowie Jehowy powinni sie upomnieć i ewangelicy i prawosławni i jeszcze niektórzy. A co? A fundacje to juz granda. Nikt nie kontroluje tych pieniedzy. Niech mi ktos wyjaśni po co komu światynia opatrzności. No po co? I co to w ogóle jest? Bo ja nie wiem.

Gość lalalalalalalalala
ja nie najeżdżam na Kościół, bo jak dla mnie to niech stawiają nawet 10 takich świątyń...problem w tym, że nie powstana one z pieniędzy które zostały dane dobrowolnie, uzbierane w ciagu tych wielu lat, ale te pieniądze będą pochodzić z naszych kieszeni...a co z osobami niewierzącymi lub z tymi które nie chcą tych pieniędzy przeznaczyc na ten cel, ale wolą oddać pieniądze szpitalom? jasne nie można mówić no tak, Ty chcesz na szpital, górnik chce na to, a ktoś inny na to, to czemu nie damy na kościół? Zastanawia mnie tylko czy naprawdę sytuacja finansowa Polski jest na tak dobrym poziomie by budować świątynię? Ludzie uciekają z kraju, bieda, ubóstwo...może należąłoby sie nad tym zastanowić?

Gość lalalalalalalalala
a ja do dziś też nic nie wiedziałam o tej świątyni...

Można by gadać i mielić ten temat poraz setny, ale to tylko nieużyteczne bicie piany :-0 Polska to taki kraj, a nie inny i tak się złożyło, że urodzilismy się w nim a nie w innym. I nawet jak już pewne rzeczy zaczynają nam przypominać o tym, że zbliżamy się do ironicznie ujętej \"cywilizacji\" - dostajemy kopa z tylca, za karę i żeby przypadkiem nie za bardzo się rozmarzyć :( Na nic nie ma pieniędzy w kraju, ale na świątynie zawsze się grosz znajdzie. Co robić? Nie wiadomo, chyba tylko iść i się pomodlić :-0

a teraz np ludzie po kolei umiertaja na sepse, niema szczepionek nigdzie, wlasnie ludzie umieraja, a czy kosciol umrze??? do tego jeszcze tak wielkie pieniadze??? placi sie za chrzest, za slub, a nawet za ostatni pochowek i jeszcze sejm dolozyl im 40 mln?????? lekka przesada, bieda az piszczy w kraju. normalnie az sie zagotowalam....

Gość woodku
tylko że taki właśnie mamy rząd. oni muszą demonstracyjnie pokazać że są rządem katolickim... jakbyśmy nie wiedzieli... jest cała masa naglących potrzeb na które tzreba kasy. gdybyśmy byli opaństwem, które może sobie pozwolic na taki gest to proszę bardzo ale tak... to troche nie na miejscu

Gość lalalalalalalalala
jak dla mnie to właśnie za to bałwochwalstwo, za tą fałszywą poboznośc powinien Bóg zesłać na wszystkich karę...druga wieża Babel nam rośnie...

mal powiedziane, ze to jest nie na miejscu... to jest po prostu chore, naprawde nie mam pojecia co tamci na stolkach maja w tych lepetynach swoich, bo napewno nie rozum.... a slyszelisce o pozyczkach bankowych poslow??? niektorzy pozapozyczali sie w bankach nawet na 4000000 zl, do tego w sejmie i ciekawe czy wogole to posplacaja... ale w koncu maja z czego prawda??

Gość Cziucieła
Też nie najeżdżam na kościół, bo on jest potrzebny wielu ludziom. Ale ja myśle o kosciele jako o zbiorowisku wyznawców, a nie o bandzie spasłych purpuratów i ociekających złotem obiektów sakralnych. Zaznaczam, że znam duchownych bardzo uczciwych, skromnych i pokornych i to ich zaliczam do prawdziwych sług kościoła. Oni nie wyciągaja łap po państwowe pieniądze.

Gość Cziucieła
Wesolutka A nie słyszałaś, że te pozyczki są posłom umarzane? Po to co roku zwiększają sobie budżet kancelarii Sejmu. Zafundowaliśmy sobie najdroższe, ale i najgłupsze zbiorowisko w Europie.

Gość lalalalalalalalala
Cziucieła--> myślę podobnie jak Ty...te złocenia, opasłe brzuchy...normalnie przepych i jeszcze raz przepych.Z tego co pamiętam Jezus był skromny, Bóg równiez nie popiera takiej "ofiary"... http://polonista.w.interia.pl/krasicki/monachomachia.htm dla przypomnienia:)

Gość gośc zapewne nieproszony
dołączam się do głosu oburzenia....to granda,co wyprawia sejm,a czy ktoś widział Licheń,mowię o bazylice naturalnie....tym klechom to sie w glowach przewraca,przykre,ze mamy takich "władców" kraju

Gość Alik46
A wiecie co to apostazja?Ja właśnie sie do tego przymierzam.Mam dosyć "robienia" statystyki kościołowi!!!A jesli by rząd podjął się opodatkować "wyznawców"by utrzymywał "swój" kościół wtedy przekonali by się ilu tak naprawdę jest wierzących w Polsca

Gość lalalalalalalalala
...W mieście (gród, ziemstwo trzymało albowiem Stare zamczysko, pustoty ohyda) Było trzy karczmy, bram cztery ułomki, Klasztorów dziewięć i gdzieniegdzie domki. W tej zawołanej ziemiańskiej stolicy Wielebne głupstwo od wieków siedziało; Pod starożytnej schronieniem świątnicy Prawych czcicielów swoich utuczało. Zbiegał się wierny lud; a w okolicy Wszystko odgłosem uwielbienia brzmiało. Święta prostoto! ach, któż cię wychwali! Wiekuj szczęśliwie!... ale mówmy dalej...

ech..... \'kto oszalał - ja czy świat?\' ja już nie pamiętam - ale chyba nadal w konstytucji mamy zapis o rozdziale państwa od kościoła? można sobie tylko westchnąć i ponarzekać - tak jak napisali moi szanowni przedmówcy - takich przedstawicieli sobie wybraliśmy... powiedzenie - obyś żył w ciekawych czasach - naprawdę ma wydźwięk pejoratywny... pozdrawiam

Gość Cziucieła
Dzięki za linka o apostazji i w ogóle dzięki za poruszenie tego tematu. Nie pomyslałam o tym, a przeciez dawno przestałam być katolikiem. No coż, trzeba do księdza. :D Kto juz przeszedł ta droge przez męke? Ja nawet nie wiem jak wygląda nasz ksiądz. Podobno lubi napoje wyskokowe i nie wiem czy uda mi sie go zastać trzeźwym, jeśli w ogóle uda mi się go zastać.

Gość Alik46
również www.apostazja.pl Pozdrawiam i zachęcam do poczytania

Gość 50/50
wqrwiające. Nie mam nic do Kościoła, ale no to juz przegięcie.. i co jeszcze????

Gość Antyklerykal
skurwysyny wpierdalaja gruba kase na sekte "kosciol katolicki" a normalnych ludzi maja w dupie. Zaraz znow nam wymysla jakies nowe podatki tak jak ten - 200al na rok od samochodu. Banda fanatycznych debili.Do gazu z tym bydlem.

Gość simonkaxxxxxx
niestety na debilizm nic nie poradzimy :( moze jakis zamach by sie przydal.