Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bombka5558899

jak obliczyc dni plodne przy cyklu 65 dniowym??? kto mi obliczy???

Polecane posty

Gość bombka5558899

mam cykl 65 dni teraz akurat a jest to czsem roznie ale zaczelam brac duphaston od niedawna i moze teraz @ sie mi unormuje jak to obliczyc ?? @ dostalam wczoraj tj. 27,01,2007

nie obliczysz, możesz jedynie się poobserwować, z reguły owulacja jest 14 dni przed miesiączką, ale jesli masz takie zaburzenia to skąd wiadomo czy w ogóle masz owulację?

Gość bombka5558899
gin powiedzial mi ze nie mam owulacji ale ja czuje ze w tym cyklu bede miala bo biore dupphaston i czytalam o dziewczynach ktorym udalo sie w pierwszym cyklu po duphastonie

czuc można wiele rzeczy :) akurat w tych sprawach wyczucie nie zawsze sie sprawdza, poszkaj stron o NPR, tam dowiesz się wiele na temat owulacji i jej objawów, warto nauczyc sie obserwacji swjego ciała, zwłaszcza jeśli ma się problemy z zajściem w ciążę

Gość bombka5558899
NPR?

Gość bombka5558899
NPR?

Gość NPR Ci nie pomoże
skoro masz takie długie cykle, to może wskazywać na zaburzenia hormonalne i bezowulacyjne cykle. Lepiej idź do ginekologa-endokrynologa. Szczegółowe badania hormonalne w tym poziom prolaktyny pokażą Ci gdzie jest problem, a bawienie się w NPR to szkoda czasu.

Gość moze jednak warto
najpierw sprawdzic czy ktory jajnik nie nawala?..

kochaniutka prolaktyne mam super 4-23 ja mam 14 natomiast testosteron 158 norma 20-84 wiec???

wizyta u endokrynologa jak najbardziej wskazana, w tej chwili powinnas fatycznie skupić się na zawyżonym pozomie testosteronu, czy lekarz kierował Cię na jakies badania w kierunku sprawdzenia czy z korą nadnerczy wszystko w porządku?

dziowineta taaaakkkk mam skierowanie do szpitala na nefrologie bo gin podejrzewa guza nadnerczy a skad ty to wiesz???? bardzo sie boje wolalabym zbic ten testosteron lekami!!! mam nadwage 30 kg w ciagu roku owlosienie straszne nadcisnienie...

testosteron powstaje głównie w jądrach u mężczyzn, poza tym tez w korze nadnerczy i w niewielkiej ilości w jajnikach - wiem to z racji kierunku studiów które skończyłam, więc skojarzyłam fakty;) jeśli to Ty jesteś autorką topiku, to myślę, że najpierw powinnaś jak najszybciej wyjaśnić tą sprawę, zanim zaczniesz starać się o dziecko

ale to jest powazne bardzo??? moze wiesz czy tak duzy testosteron mozna zbic lekami ja nie chce operacjiiiiiiiiii

przykro mi nie jestem lekarzem, nie wiem, wszystko pewnie zależy od diagnozy, miałaś juz jakies badania oprócz badania poziomu hormonów? może trzeba zrobić tomografię lub rezoznans magnetyczny, żeby potwierdzic lub wykluczyc obecność guza, jeśli ten guz jest to też wszystko zależy od jego strukury, czy leczenie farmakologiczne, czy operacyjne, nie ulega wątpliwości, że leczyć to musisz, nie martw sę na zapas w jaki sposb, bo może sie okaże, że żadnego guza tam nie ma, poziom testosteronu nie jest jakiś dramatyczny, ale sprawdzić to trzeba

dziekuje ci bardzo za odpowiedz ale i tak sie boje strasznie nie chce iec guza

testosteron wzrasta także w policystycznym zespole jajników, z jajnikami masz wszystko w porządku? poszperaj w necie, jest sporo na ten temat

mialam robioną prolaktyne jeszcze norma 4-23 ja mam 14 wiec mysle ze super. po za tym zero nadzerki cytologia I grupa i tyle narazie mam skierowanie do nefrologa szpiatal ale chyba nie pojde boje sie juz raz lezalam 2 lata temu jak podejrzewali skoki cisnienia od nadnerczy ale wtedy nic nie stwierdzono w nadnerczach wiec czy jest szansa ze teraz tez nie bede miala stwierdzono u mnie nadcisnienie genetyczne.

lekarz nic nie mowil o PCOS powinien przeciez to stwierdzic: nadwaga, testosteron, brak owulacji, @ co 65 dni, owlosienie wszedzie!!! ja tak mysle ze mam PCOa nie guza nadnerczy ale czemu on mnie nie sprawdza pod tym katem tylko wysyla na neforlogie

owulka nie wiem, powinnaś powtórzyc wszystkie badania, dwa lata temu badano Ci nadnercza - ale miałaś robioną tomografię lub rezonans? to są najlepsze metody do zdiagnozowania wszelkich zmian, przy podejrzeniu guza wytwarzającego hormony, najpierw robi się właśnie badania hormonalne - te juz masz, a potem kieruje sie na badanie dokładniejsze, czyli właśnie tomografię lub rezonans. Po tym badaniu będzie konkretnie wiadomo, czy taki guz jest, czy go nie ma. Zaburzenia miesiączkowania nie sa spowodowane prolaktyną, to juz wiadomo - ja miałam takie problemy, ale miałam zmiany na przysadce mózgowej i guz wytwarzający prolaktynę, ale ja miałam tego hormonu przeszło 20 razy ponad normę. Piszesz że dwa lata temu nic nie stwierdzono na nadnerczach, a w jaki sposób to stwierdzono? jakie miałas badania? robili Ci wtedy badania krwi na testosteron? Lekarz Cię wysyła na nefrologię dlatego że ma podejrzenia że może na tych nadnerczach coś być. Sprawdź to. Jeśli szczęśliwie sie okaże, że nie ma guza, czego ci zyczę, na pewno będzie szukał innego wyjścia. Możesz ewentualnie spróbować zrobic usg jajników, wtedy będzie widać, czy sa tam torbiele czy nie, ale nie wiem czy usg to dobra metoda diagnostyczna dla PCO

dziowinieta dziekuje ci serdecznie . ja lezalam w szpitalu dwa lata temu i na wypisie jest usg nerek w porzadku . juz nie wiem co o tym sadzic ale jedno wiem jestes spoko babka baaardzo madra. dziekuje ci.

jeśli Ci cokolwiek pomogłam to sie cieszę, zajmij sie sobą, bo przede wszystkim jeśli nie chore nadnercza, to na pewno jest jakaś inna przyczyna Twoich dolegliwości - warto to poleczyc, bo wtedy i problemy z niechcianym owłosieniem znikną i kłopoty z nadwagą, a to na pewno poprawi Ci samopoczucie, powodzenia :)

na pewno gin zaleci monitoring i na tej podstawie określi kiedy owulacja no bo inaczej nie wiedziałabyś kiedy zacząć brac duphaston przy Twoich nieregularnych cyklach ja proponuje II metodę (tak dla siebie) codziennie rano przed wstaniem z łóżka mierz temp. np. w ustach (nie pod pachą!) i jak masz niskie temp. ( I faza) natępnie będzie skok temp. na wyższe ( o jakięś 0,2 kreski przynajmniej) i ten dzień przd skokiem to właśnie owulacja no a te wyższę temp. to II faza cyklu która powinna trwać 14 dni aż do następnej @ oczywiście zarówno w I jak i w II fazie są wahania temp. ale na wykresie dopiero widać tą dwufazowość (o ile są cykle owulacyjne) inaczej \"prosta krecha\"