Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

PiNaKoLaDa

wie ktoś o co w tym chodzi?

Polecane posty

dlaczego wielu ludzi nosi obrączkę zlotą,swoją slubną na palcu lewej ręki? Przeciez slubne nosi się na prawej. a często widzę na ulicy, czy w telewizji ze ludzie mają obrączkę na lewej recy. Moze po smierci męza czy zony się zmienia? Albo po drugim slubie się nosi na prawej? Nawet wczoraj w kosciele stalam kolo pani w wieku ok 70lat i miala obrączkę na palkcu lewej ręki... ja jeszcze nie mam męza ale z chlopakiem kupilismy sobie na 3 rocznicę byucia razem srebrne obrączki i nosimy je tak jak slubne...na prawej!

Gość blizej serca
nie wiem dlaczego u nas tak niektorzy nosza, moze po prostu jest im wygodniej? wiem, ze w USA tak nosza wszyscy tzn na lewej rece bo jest to blizej serca

wiem, że kiedyś przekładało sie obrrączkę na drugą rękę po śmierci współmałżonka, ale nie mam pojęcia, czy nadal jest tak samo

Tak jak mowisz, na prawej nosza tylko wdowcy... chyba, ze niektorzy chcieliby nimi zostac... trudno. POwinno sie nosic na prawej i juz! :D

W Polsce przyjęte jest,że małżonkowie noszą obrączki na prawej dłoni.Na lewei noszą wdowcy i rozwodnicy.Jest też grupa ludzi,która dla wygody nosi na lewej bo np.przeszkadza im w pracy.Z reguły są to mężczyźni. W W.Brytani np.jest odwrotnie.

pierwsze słyszę, żeby w ogóle rozwodnicy nosili jakieś obrączki - dla mnie to chore jakieś a po co ludzie noszą obraczki przed ślubem? może po to, żeby inni wi(e)dzieli, że są w stałym związku np. - i to jest wg mnie ok poza tym - nie wszystkie obrączki są ślubne, mogą być, ale nie muszą

to taka symbolika! Jestesmy razem juz dlugo i mamy w planie się kiedys pobrac- na razeie nie mozemy, dlatego doszlismy do wniosku ze po tak dlugim czasie mozemy nosic obrączki srebrne. Wielu moich znajomych ( a są to pary z dosc dlugim stazem) tak robi i nie widzę w tym nic zlego. obrączki są srebrne więc od razu widać ze to nie slubne i nikogo tym nie oszukujemy a w wielu przypadkach noszenie ich ulatwia zycie- np gdy jestem na imprezie bez chlopaka, tylko ze znajomymi ze studiow to on się nie musi bac ze będę \"podrywana\" przez innego, bo obrączka GO ODSTRASZY :-)

EWA 33 -----> chodzi o rozwodników ktorzy są w kolejnym związku malzenskim. Wtedy nie noszą obrączki na prawej tylko na lewej ręce.

owlosiona------------> z moich doswiadczen na razie nie wynika ze jest odwrotnie i lepiej niech juz tak zostanie:)

tak? nigdy nie słyszałam o takim zwyczaju, a mam kilka osób znajomych w drugich małżeństwach noszą obrączki normalnie, na prawej ręce a jeszcze - niekoniecznie \"srebrne\" obrączki nie są ślubne nie wszyscy lubią żółte złoto i złoto w ogóle - ja miałam obrączkę z białego złota - wyglądała jak srebrna

no właśnie:) obrączki często pociągają, bo niektórzy lubią to co niedostępne:) noszenie obrączek przed ślubem jest dla mnie głupie, ale nie oceniam tych, co to robią - podoba im się - niech noszą:) często widzę obrączkę na lewej recę i myslę, że w Polsce to moda z amerakańskich filmów:P żeby miec inaczej niz reszta:P

a odnośnie noszenia na lewej ręcę to mnie, szczególnie latem, jak palce czasem puchną, przekładam obrączkę na lewą rękę i nie robię z tego problemu. Zresztą ważne co się ma w sercu a nie na palcu :)

z tego co wiem, to sa wyznania co nosza obraczke na lewej rece. nie ma w tym nic dziwnego. w niemczech, wiekszosc nosi na lewej. w polsce jest przyjete, ze sie nosi na prawej

wyznania? przecież obrączkę nosi sie niezaleznie od wyznania albo jego braku

Gość bo z reguły jest tak
że lewa dłoń jest szczuplejsza od prawej, a człowiek po ślubie zwykle przybiera na wadze, więc i paluchy puchną, obrączka nie schodzi z prawej ręki, więc przenosi się ją na chudszy palec