Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Umowa zlecenie

UMOWA ZLECENIE - JAK TO WYGLĄDA Z UBEZPIECZENIEM??? BŁAGAM, POMÓŻCIE

Polecane posty

Gość Umowa zlecenie

Kochani, mam pytanie. Dostałam propozycję pracy na umowę zlecenie? Zasięgnęłam informacji w Urzędzie Pracy i w ZUS-ie. W U.P. powiedzieli mi, że pracodawca nie odprowadza wówczas składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne, nie mam prawa do L4 i urlopu. W ZUS zapytałam czy mogę sobie wówczas odprowadzać sama takie składki. Pani mi odpowiedziała, że to pracodawca ma obowiązek odprowadzać składki na ubezpieczenie społeczne, emerytalne, wypadkowe, a chorobowe - dobrowolnie. Czy to jest prawda??? Czy pracują na umowę zlecenie należy mi się normalnie urlop, czy mogę zachorować i pojść wówczas na L4??? Czy po roku przepracowania będzie należał mi się zasiłek dla bezrobotnych, gdyby tak się zdarzyło, że juz dłużej nie będę tam pracować? Ogólnie jaki mam prawa pracując na zlecenie, a pracodawca jakie ma obowiązki dając mi taką umowę??? Proszę, pomóżcie i z góry dziękuję.

Gość Umowa zlecenie
Aha, i jeszcze jedno. A jak jest w przypadku ciąży? Czy mogłabym pojść na zwolnienie, albo np. brać zasiłek macierzyński po urodzeniu??

Gość coś mi sie kołacze że
Zasiłek dla bezrobotnych Ci sie nie należy, jesli pracowałaś na umowe-zlecenie O składkach, mysle, że racje miała pani z ZUS-u, przynajmniej u mnie tak było. Chorobowe ubezp. możesz sobie opałacać sama. Urlopu płatnego nie masz, ale jeśli dogadasz się z pracodwacą (jesli jest ludzki) to możesz np. w wakacje wziąć sobie wolne dni, za które jednak nie dostaniesz wynagrodzenia L4 chyba sie nie nalezy, ale na 100% nie wiem. W razie choroby -> patrz wyżej (zakładając, że pracodawca jest Ci przychylnie nastawiony) Prawa pracownika na umowe-zlecenie: mozesz np. powierzyć wykonanie swoich obowiązków jakiejś innej osobie, która Cię czasowo zastąpi, jeśli Ty akurat nie możesz (to gwarantuje Kodeks Pracy, chociaz podejrzewam, że po takim czymś pracodawca zwolni Cie pod byle pretekstem :p ) Nie ponosisz odpowiedzialności za efekt wykonania pracy, bo liczy sie sam fakt, że starałaś sie te prace dobrze wykonać (hehehehe tak, tak, kodeks tak mówi :D A jakie są realia, nie będę pisać...) Data wypłacania wynagrodzenia powinna być podana w dokumencie załączonym do umowy, który powinnas dostać po podpisaniu jej, podobnie jak wszelkie kwestie związane np. z długościa okresu wypowiedzenia etc.

Co do ubezpieczenia - jesli masz status studenta, to wystarczy, jesli jesteś ubezpieczona w szkole.

Gość ja pracuje na umowe zlecenie
i mi szef placi ubezpieczenie spoleczne i zdrowotne

a jak masz z urlopem i L4???

Gość ja pracuje na umowe zlecenie
mi szef jak jestej chora daje wolne zwyczajnie, jak chce urlop tez z tym nie mam urlopu, za wszystko mam placone, z tego,co sie dowiedzialm to gdy jestes sudentka do 26 lat to pracodawca nie musi placic skladek za ciebie.

a, to chyba mam trefne infromacje :D Czyli umowa-zlecienie jest w porządku!

Gość Umowa zlecenie
Dzieki za odpowiedzi. A zastanawia mnie jeszcze fakt l4. skoro dobrowolnie oplacalabym skladki, to co nie zaplaca mi za zwolnienie? slyszalam ze w przypadku wynagrodzenia co najmniej najnizszego oplacaja za mnie Fundusz Pracy i FGŚP a to dzieki ktoremus z nich nalezy sie zasilek dla bezrobotnych. czy tak naprawde nie musza tego oplacac pracodawcy przy umowie zleceniu? a liczy sie taka umowa do stażu pracy? ja juz studia skonczylam, mam 25 lat i to bylaby moja jedyna w chwili obecnej umowa, bo wiem ze sa tez inne przepisy dla osob ktore w trakcie zlecenia pracuja jeszcze na umowie o prace

Wpisz w google i poszukaj,bo teraz ta strona coś szwankuje.

Gość Umowa zlecenie
szukalam juz w necie, ale raz pisza ze musza odprowadzac skladki innym razem ze nie. jakby ci co pisali na tych stronach byli takimi laikami w tej kwestii jak ja. dlatego pisze tutaj bo pewnie duzo z Was wie cos o takich umowach z wlasnego doswiadczenia, a to lepsze niz jakies akty prawne czy denne www

Gość Umowa zlecenie
amita wlasnie w kodeksie cywilnym nie ma nic o obowiazkach pracodawcy co do takiej umowy jest tylko ogolnie o postepowaniu w przypadku zawierania takich umow. a w kodeksie pracy to w ogole, bo przeciez to nie jest umowa o prace. a tak w ogole to chce tu sie dowiedziec jaki sa doswiadczenia ludzi z takimi umowami

Gość Umowa zlecenie
odświeżam temat:)

Gość hehe he
Czas pracy na umowe zlecenie chyba nie liczy sie tez do stazu pracy...Emerytura bedzie smutna...

Gość a chorobowe
mozna sobie samemu placic?