Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Umowa zlecenie

UMOWA ZLECENIE - JAK TO WYGLĄDA Z UBEZPIECZENIEM??? BŁAGAM, POMÓŻCIE

Polecane posty

Gość Umowa zlecenie

Kochani, mam pytanie. Dostałam propozycję pracy na umowę zlecenie? Zasięgnęłam informacji w Urzędzie Pracy i w ZUS-ie. W U.P. powiedzieli mi, że pracodawca nie odprowadza wówczas składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne, nie mam prawa do L4 i urlopu. W ZUS zapytałam czy mogę sobie wówczas odprowadzać sama takie składki. Pani mi odpowiedziała, że to pracodawca ma obowiązek odprowadzać składki na ubezpieczenie społeczne, emerytalne, wypadkowe, a chorobowe - dobrowolnie. Czy to jest prawda??? Czy pracują na umowę zlecenie należy mi się normalnie urlop, czy mogę zachorować i pojść wówczas na L4??? Czy po roku przepracowania będzie należał mi się zasiłek dla bezrobotnych, gdyby tak się zdarzyło, że juz dłużej nie będę tam pracować? Ogólnie jaki mam prawa pracując na zlecenie, a pracodawca jakie ma obowiązki dając mi taką umowę??? Proszę, pomóżcie i z góry dziękuję.

Gość Umowa zlecenie
Aha, i jeszcze jedno. A jak jest w przypadku ciąży? Czy mogłabym pojść na zwolnienie, albo np. brać zasiłek macierzyński po urodzeniu??

Gość dom09
tak jest to umowa wlasnie na zlecenie...nie masz ubezpiecznia niestety, musisz ubezpieczac sie sama :/ bo jak jestes chora to nawet lekarz rodzinny bez kwitka o ubezpieczeniu cie nie przyjmie, aby miec prawo do zasilku np dla bezrobotych to tylko umowa o prace.

Gość wiedząca to
przy umowie zlecenie nie masz urlopu, zwolnienie masz płatne jeśli dobrowolnie podlegasz ub. chorobowemu, pracodawca obowiązkowo opłaca ub. emerytalne, rentowe i zdrowotne nie podlegasz ubezpieczeniom jezeli jesteś studentką do 26 roku życia lub jeśli jesteś równocześnie zatrudniona w innym zakładzie pracy a twoje wynagrodzenie jest równe lub wyższe od wyn. minimalnego

Gość Umowa zlecenie
dom09 to w tym ZUSpracuje tacy niekompetentni ludzie? Gdy zapytalam czy moge samodzielnie oplacac te sladki, to powiedziala ze pracodawca ma taki OBOWIAZEK, a ztego co piszesz to wcale tak nie jest? A Ty jestes pewna/wny na 100% ??

Gość Umowa zlecenie
wiedząca to mam 25 lat, juz nigdzie indziej nie pracuje. studia juz skonczylam to wtedy obowiazkowo placa ubezpieczenie spoleczne? a ja mam pelne prawo do tego by odprowadzac skladki na zdrowotne? Bo to i tak jest tylko 2,45% podstawy wymiaru, to ja sobie moge odprowadzac, tylko czy pracodawca ma cos do tego? moze sie np. nie zgodzic? A skladki na fudusz pracy i fundusz gwarantowanych swiadczen pracowniczych nie oplacają? A zasilek nie bedzie mi sie nalezal ani urlop? jak nie oplaca FP i FGSP? A do stazu sie wlicza? A jak bede placic to chorobowe to moge pojsc ewentualnie na macierzynski? Nie jestem w ciazy, ale moze za jakis czas to nastapi:)

Gość Umowa zlecenie
wiedząca to ale pracodawca obowiazkowo chyba oplaca emerytalne, rentowe i wypadkowe, a zdrowotnego wlasnie nie. to ja tez moge sobie placic zdrowotne sama? To kurde duzo wyjdzie, bo zdr. to 9% podstawy wymiary pomniejszonej na ubezp. społ. a czemu nie nalezy sie urlop? dla mnie to jest niezrozumiale? kurde jakby nie mogli dac umowy na okres probny chociaz, albo na czas okreslony np. pol roku? co oni z tego maja ? dlaczego tak zatrudniaja - tzn, na zlecenie? skoro i tak skladki placa?

Gość wiedząca to
społeczne i zdrowotne płacą obowiązkowo, obowiązkowo też FGŚP, jeżeli zadeklarujesz, że chcesz aby z twojego wynagrodzenia potrącali ub chorobowe to będą ci potrącać składki na fundusz pracy są opłacane w zależności od wysokości wynagrodzenia - musi być co najmnie najniższe krajowe

Gość Umowa zlecenie
sory tam mialo byc na chorobowe, tzn tam gdzie jest: Bo to i tak jest tylko 2,45% podstawy wymiaru, to ja sobie moge odprowadzac, tylko czy pracodawca ma cos do tego? moze sie np. nie zgodzic?

Gość wiedząca to
zatrudniają na zlecenie bo wtedy nie masz praw pracowniczych - przede wszystkim prawa do urlopu

Gość wiedząca to
ub. chorobowe pracowca odprowadza - oczywiście potrąca z wynagrodzenia

Gość Umowa zlecenie
wiedząca to no to w sumie wszystki skladki oplacaja, chorobowe to pryszcz. to nie wiem czemu tak im zalezy na takich umowach? dla mnie zadna roznica. a czemu nie nalezy mi sie urlop? a do stazu sie to liczy? a co z tym macierzynskim?

Gość Umowa zlecenie
poj...ani sa ci pracodawcy, najlepiej jakby czlowiek pracowal 24h/dobe, 7 dni w tygodniu, 365/rok. ZERO odpoczynku! a wiesz jak z zasiłkiem dla bezrobotnych by bylo?

Gość Umowa zlecenie
nie podlegasz ubezpieczeniom jezeli jesteś studentką do 26 roku życia lub jeśli jesteś równocześnie zatrudniona w innym zakładzie pracy a twoje wynagrodzenie jest równe lub wyższe od wyn. minimalnego (tzn ze jakby w tej innej pracy bylo wyzsze?) a jak mi nna zlecenie dadza np. 1000 zl brutto to wtedy odprowadzaja? i wtedy tez oplaci na fundusz pracy?

Gość Umowa zlecenie
odświeżam temat:) dzięki za wszelkie odpowiedzi:)

Gość albertnam
podlegasz ubezpieczeniom społecznym i składce ub zdrowotego na tzw kasę chorych (leczenie), składka chorobowa od umowy zlecenie jest potrącana i odprowadzana przez pracodawcę tylko wtedy jesli ty sobie tego życzysz, dlatego nazywana jest dobrowolną. Jak będziesz podpisywac umowę zlecenie to zgłoś pracodawcy że chcesz żeby potrącał składke ubezpieczenia chorobowego. Składka ub chorobowego w odróżnieniu od ub zdrowotnej (kasa chorych ) służy do tego żebyś mogla w przypadku choroby mieć wypłacane wynagrodzenie chorobowe, składka zdrowotna jest po to żebyś za leczenie nie musiala płacic u lekarza czy w szpitalu( płaci wtedy Narodowy Fundusz zrowia) Uwaga! wypłata wynagrodzenia chorobowego za zwolnienie lekarskie w przypadku dobrowolnego ubezpieczenia jest dopiero po pół roku opłacania składek bez dnia przerwy.

Gość w przypadku umowy zlec
pracodawca nie placi swojej czesci zusu za pracownika, tak jak to ma miejsce w um o prace

Gość w przypadku umowy zlec
a o staz to w jakim charakterze sie pytasz?

Gość Umowa zlecenie
albertnam dzieki za odpowiedz. chce tylko zapytac czy w przypadku tego chorobowego rowniez nalezalby mi sie macierzynski, gdyby cos:) bo zrozumialam ze chyba tak, jak chorobowe nalezy mi sie w przypadku pol roku oplaxania skladki. a to chorobowe wyplaci pozniej pracodawca czu ZUS? bo jak pracodawca to ma wyplacic to moze bedzie krecic nosem ze chce dobrowolnie podlegac ub. chorobowemu? a jak potem z zasilkiem dla bezrobotnych? a urlop naprawde mi sie nie nalezy? w przypadku umowy zlec pytam o staz w charakterze wyslugi lat? a do emerytury liczy mi sie normalnie jak pracodawca nie placi skladek za siebie, bo tzn, ze na emeryt. wplynie tylko polow tzn. 9,76 zamiast 19,52, a na rentowe 6,5 zamiast 13%

Gość albertynam
składki Zus (emerylalną, rentową i wypadkową) płaci także pracodawca w swojej części, nie wiem skad informacje ze płaci tylko zleceniobiorca. Co do zasiłku maciezyńskiego nigdy go nie wyplacalam bo zatrudniamy glownie mezczyzn ale na stronie ZUS w informacjach podano ze przysluguje osobie oplacajacej skladke chorobowa. Jesli chodzi o wyplate chorobowego to bedzie zasilek z ZUS, bo okres 33 dni wypłaty ze srodkow pracodawcy dotyczy pracowników. Najlepiej zadzwon do oddzialu ZUS i popros o konsultacje z dzialem prawnym powinni udzielic ci kompetentnej informacji. Powodzenia

Gość Umowa zlecenie
Dziekuje Ci za pomoc. ale skoro pracodawca rowniez placi te skladki ze swojej czesci, to po co w takim razie te zlecenia? jakie macie oszczednosci?

Gość albertynam
od umow zlecen nie placi sie na PFRON, nie przysluguje urlop wypoczynkowy, ewentualne odprawy przy zwolnieniu, to stosunek cywilno-prawny a nie umowa o prace mozna wiec zaprzestac zatrudnianai w kazdej chwili. Nie polecam umowy zlecenie na dluzszy okres, tylko jako prace dorywcza albo na poczatku. Czas pracy wlasciwie jest zupenie nieokreslony, masz wykonac prace ale np moga cie trzymac ponad 8 godzin i nie przysluguja ci godziny nadliczbowe.

Gość Umowa zlecenie
no wlasnie zaproponowali mi na poczatku taka umowe, ale moze trwac nawet do roku. ale bardzo mi pomoglas bo nasluchalam sie wiele bardzo negatywnych rzeczy na temat tych umow. ale nie jest az tak bardzo tragicznie. mysle ze to tez zalezy od pracodawcy, bo jak bedzie w porzodku to moze dac urlop. oby tacy pracodawcy jeszcze istnieli:)

Gość lukier
mam pytanie- jestem zatrudniona na umowe zlecenie-bylam u lekarza wystawil mi l4 mam je wpisane tylko w ksiazeczke-na druku nie dostalem poniewaz pani w rejestracji zauwazyla ze stempelka nie mam. co teraz? czy szef przyjmie zwolnienie na podstawie ksiazeczki?

Gość vikis
czy może ktoś mi pomóc gdzie mogę znalezć czy w 1993r było obowiązkowe ubezpieczenie przy umowie zleceniu

Gość BBS MON
Witam, Mam pytanie czy po chorobie(jestem zatrudniony na umowę zlecenie dodam jeszcze, że jestem studentem) tu moje pytanie czy przysługuje mi pensja za czas choroby?

Gość Dupogrzmotka
na umowie zlecenia nie przysługuje kasa za l4

Pracuje na umowe zlecenie . w tym tygodniu mam 6 nocek z rzedu (22-6rano) po tych 6 nocnych zmianch mam tego samego dnia przyjsc na godzine 12 i robic do godziny 20 czyli teoretycznie mam 6 godzin snu (nie wliczajac tego ze dojazd mi zajmuje w dwie strony 2h niecle) a kolejnego dnia mam na 6 i do 15 na dodatek to jest sobota , niedziele . Czy to tak mozna czlowieka meczyc ?? Pomocy Pls xD

Gość emektb
pani/panie dupogrzmot czy jak tam to leci bzdury, jak najbardziej za l4 należy się 80 proc. wynagrodzenia z ZUS

Gość gość
Umowa zlecenie jest sprzeczne z konstytucją.