Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kafalianka

Tabletki hormonalne u piętnastolatki..

Polecane posty

Gość Kafalianka

Mam córkę, która ma piętnaście lat. Dostała miesiączkę dopiero cztery miesiące temu (do tej pory miała trzy miesiączki). Pływa w klubie sportowym, jeździ na zgrupowania - i jak wiadomo okres i basen to nie najlepsze połączenie. W czerwcu ma poważne zawody na stopniu narodowym i niedawno poprosiła mnie o pigułki, aby mogła sobie ten okres przesunąć. I co ja mam zrobić?

Gość iść z nią do ginka
i pogadać, czy można tak przesuwać okres u 15-latki. ale jak to kwestia jednego razu, to chyba ok

Gość jassssssssssssne....
żeby sobie okres przesunąć;) Pewnie na tym zgrupowaniu chce się podupczyć:) Jak chce pływać, to niech sobie zaaplikuje tampona i już. Myślisz, ze wszystki pływaczki stale sa na hormonach?:O Przeciez codziennie muszą trenować... Młoda chce sobie poruchac a matce głupoty opowiada. pewnie na takim zgrupowaniu niezłe towary będą, pływacy zawsze mają boskie klaty i niezłe dupcie;)

Gość iść z nią do ginka
jasssssssssssssne, świetna rada, oby takich więcej :O Używanie tamponów nie jest takie proste dla kazdej 15-latki, poza tym niektóre dziewczyny mają inne jeszcze dolegliwości w czasie okresu, które utrudniają uprawianie sportu. Poza tym wiadomo, że wtedy wolno ćwiczyć, ale niezbyt forsownie.

Gość lili17
teraz ja sprobuje doradzic.. no jesli nie ma mocnych okresow to tampon w zupelnosci starczy..mam pare kumpel ktore plywaly zawodowo i uzywaly tylko tamponow..ale najlepiej isc do ginekologa

Gość Kafalianka
Właśnie niestety miesiączki u mojej córki są bardzo obfite. A co do jassssne, to na pewno będzie się 'dupczyć' na zgrupowaniu dziewcząt.

mowisz ze niedawno dostala okres zastanów sie czy warto robić jej burze hormonalną? czy zawody są wazniejsze od zdrowia? tampon bedzie w zupelnosci ok

Gość lili17
a uzywanie tamponow nie jest takie trudne..wchodzi sie w wprawe

Gość lili17
a skoro ma obfite to d**a bo ja z wlasnego doswiadczenia wiem ze wtedy nawet tampon na dlugo nie starczy i jeszcze przy zawodowym sporcie..

Gość iść z nią do ginka
lili, jasne, z tamponami dochodzi się do wprawy i to bezpieczniejsze niż hormony, tylko że nie każda nastolatka potrafi się od razu do nich przekonać. Poza tym jeśli córka odczuwa np. silne bóle to tampon ich nie zlikwiduje

Gość lili17
isc z nia do ginka,no tez masz racjon ja sama sie b dlugo zastanawialam nad ich uzyciem ale teraz jestem szczesliwa z tamponami:P no ja bole to tez problem:/

Gość tak tak zgrupowanie dziewczyn
:O Chyba nie wiecie, co się dzieje na takich zgrupowaniach:O Sory, ale ja kiedyś uprawiałam dzudo, też jeździłam na takie zgrupowania "damskie", tylko ze w tym samym czasie, w baraku/ budynku obok było zgrupowanie męskie, pilnowali nas członkowie klubu o 2-3 lata starsi od nas, po nocach tylko był jęki słychać:O Nie bądźcie naiwni... Przecież w tym wieku to normalne. A ginekolog, jeżli bedzie normalny, to odradzi jej hormony w takim wieku. Najwyżej zioła jakieś, tampony i tabletki przeciwbólowe. Albo niech nie jedzie na zgrupowanie- innej rady nie ma. Nie wiem, czy wiesz, ale jeżeli teraz zacznie sobie przesuwac okres, to potem może mieć poważne problemy, nawet przez wiele lat, kłopoty z zajściem w ciążę. Teraz jej jajniki dopiero zaczynają pracować, nie moze brać żadnych hormonów. To jajniki powinny się przyzwyczaić do produkcji hormonów. Bo potem się okazuje, ze siksy po 15-17 lat już zaraz po dostaniu okresu biora antykoncepcyjne tabsy a jak odstawią, to dramat- nie ma okresu, nie ma owulacji, PCO, nadmierne owłosienie, tradzik i problemy z zajściem w ciążę i kolejne leczenie, kilka lat na prochach:O Zastanówcie się, przecież to nie są cukierki:O Jak ona potem będzie funkcjonowac całe życie, skoro nawet nie unormuje jej się poziom hormonów. Naprawdę to moze mieć bardzo zły wpływ na nią.

Gość tak tak zgrupowanie dziewczyn
a jeżeli ma takie okropne bóle, że NIC nie pomaga, wije się, rzyga, ma sraczkę, to niech jej lekarz przypisze Ketonal Forte, tylko to strasznie rozwala wątrobe i szkodzi na żołądek. Ale działa. A jak nie ma aż atkich boleści, to niech nie marudzi.

Gość feeefaa
Kobieto, ty masz piętnaście lat czy ona??????? Pogięło cię, żeby w ogóle o tym myśleć. Tez mi matka! Pomyśl przez chwilę, co jest ważniejsze: zawody czy zdrowie twojego dziecka????? Panna dopiero zaczęła miesiączkować, aplikować jej tabletki to skrajny idiotyzm i po prostu gruba nieodpowiedzialność. I oczywiście na jednym razie i na jednych zawodach wg ciebie się skończy, tak????? Ręce opadają jak się czyta takie enucjacje małomózgich mamuś. Po prostu moje gratulacje.