Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

erwina

proste i smaczne wasze danie popisowe

Polecane posty

Zakładam ten topik z nadzieją, że znajdą sie osoby chętne do podzielenia się przepisem na coś pysznego i prostego. Ja niestety nie moge sie pochwalić niczym godnym uwagi, chyba w ogóle niczym, bo ja stawim pierwsze kroki w gotowaniu i chyba nie wiem o nim nic :(:( Może więc stworzymy kafeteriusze i kafeterianki takie miejsce do którego przed wekendem każdy zerknie i może zechce coś wypróbować. Mam nadzieję, że do zobaczenia :) Jesli w międzyczasie coś wypróbuję bo wyszukam gdzieś to też chętnie napiszę. Pozdrawiam wszystkich zaparcowanych i lubiących smaczne \"co nieco\" ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
makarony: spaghetti pomidory, cebula, czosnek porzadnie uduszone na oliwie i przyprawione wymieszac na patelni, posypac parmezanem farfalle lub penne cukinia, baklazan, cebula, czosnek porzadnie uduszone na oliwie i przyprawione wymieszac na patelni, posypac parmezanem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzieki lejla 🌻 Swoją drogą przypomniała mi się bardzo sympatyczna piosenka MT ;) Ostatnio najbardziej chodzi za mną jakaś zapiekanka tylko z mięskiem mielonym żeby była :) No i może ktoś podrzuci przepis na ciasto. Jadłam takie pyszne orzechowe. Nic szczególnego w nim nie było, wyglądało jak biszkopt tylko takie kakaowe i miało w środku zmielone orzechy i nie było suchym ciastem tak jak biszkopt tylko takie fajnie jakkby \"mokre\". Mniam mniam.. Może jeszcze gdzieś się znajdzie przepis. Ciężko jest zaczynać kucharzyć. Brak mi kompletnie pomysłów nie mówiąc o stresie związanym z wykonaniem :) Czy z czasem to przechodzi?? I staje sie naturalne?? Czy ja po prostu jestem beztalencie w tym kierunku i moje starania nic nie zmienią :(???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zaintrygowana,proszę bardzo: CIASTO WIEWIÓRKA 2 szkl.mąki 1 szkl.cukru 4 jajka 0.5 szkl.oleju łyzeczkę sody oczyszczonej łyżeczkę proszku do pieczenia szklanka posiekanych orzechów 3 duże jabłka pokrojone w kostkę Jaja ubić z cukrem,wlać olej-ubijać,dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem-wymieszać.Wsypać orzechy,jabłka-wymieszać.Wlać ciasto do formy i piec ok. 30-35 minut w tem.200 stopni Jadłam je niedawno i muszę przyznać,że bardzo mi smakowało...pycha-palce lizać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam🖐️ To ciasto jest pyszne, ja do niego robie jeszcze polewe czekoladową:) Zapiekanke z mięsem mielonym robię tak: Gotuje makaron al dente (lekko twardy) Mięso mielone podsmażam na oleju, dodając cebulkę i czosnek, sól, pieprz (przyprawy według uznania) , gdy mięso jest miękkie dodaję koncentrat pomidorowy. Chwile smażę. Do rondleka wlewam 1 lub 2 szklanki mleka, podgżewam i w mleku rozpuszczam serki topione o smaku śmietankowym( 1 lub 2) Naczynie żaroodporne smaruje masłem, wykładam połowę makaronu, następnie mięso podsmażone z koncentratem, wykładam reszte makaronu. Zapiekankę polewam mlekiem z serkami. Wstawiam do piekarnika na ok, 30 - 40 min. Nie podaję tutaj dokładnej ilości składników, bo to według uznania, zależy na ile osób robisz. Ja np. makaronu gotuje 0,5 kg, do tego 0,5 kg mięsa, 1,5 szkl mleka i 2 serki, taka zapiekanka wystarcza na moją 4 osobową rodzinke. Dodam jeszcze, że mnie bardzo smakuje ta zapiekanka. Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cześc alicjo i eunice! Dzięki wielkie!!! Ta zapiekanka naprawdę wygląda smakowicie i z tego co widzę, robi się ją wyjątkowo prosto! :) Chyba wypróbuje!! A myslicie, że możnaby w tym cieście jabłka starkowac na grubych oczkach i dodać kakao? Nie wiem może tak z 4 łyżki? Czy to wystarczy na taką blaszkę? Czy dodać więcej? Po prostu jestem fanką takich kakaowych ciast ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj🖐️ Do tego ciasta kakao jest zbędne, a jabłka trzeba pokroic na kawałki. Lubisz ciasta z kako to murzynek jest dobry. Nie podam Ci teraz przepisu, bo nie pamiętam proporcji, zawsze biore ściąge jak zabieram się za pieczenie ciast:) Tylko prosty biszkopt robie bez ściągi:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Alicjo chciałam cię jeszcze dopytać o temperaturę piekarnika przy tej zapiekance, bo nie chciałabym jej zasuszyć na wiór ;) Tylko jeśli możesz to napisz od razu czy z termoobiegiem, czy lepeij wy łączyć i piec góra dół. Może mój misio mnie pochwali za coś pysznego w weekendzik :D Napaliłam sie na tą zapiekankę, myślę, że będzie superowa. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
:D Mam zwykłą kuchenke gazową, ustawiam ja na 2, nie wiem dokładnie jaka to jest temperatura (może 200 lub 220 st) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no to pozostaje mi eksperyment kulinarny ;) Przypomniało mi się, że mam tez taki przepis na pomidory faszerowane, ale to się robi na zimno. Już je zrobiłam kiedyś i wyszły pyszne. Jak tylko wyszukam to oczywiście się podzielę przepisem. Są proste w zrobieniu, smaczne i bardzo efektowne na jakieś przyjęcie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanka z pieczarkami Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 35 minut Składniki na 4 porcje • opakowanie mrożonki Warzywa do... makaronów HORTEX Ortika • 100 ml bulionu warzywnego • szklanka śmietany • 35 dag makaronu, np. muszelki, rurki • 10 dag wędzonej szynki • 40 dag pieczarek • cebula • łyżka masła • 1/2 szklanki mleka • 2 jajka • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki. Wędzoną szynkę pokroić w cienkie paski lub w małą kostkę. Cebulę posiekać. 2. Masło stopić w rondlu, wrzucić cebulę, przesmażyć. Dodać szynkę i pieczarki. Smażyć kilka minut, aż woda z pieczarek odparuje. Wsypać opakowanie mrożonki Warzywa do... makaronów HORTEX Ortika, zalać bulionem warzywnym, przyprawić, poddusić (ok. 5 minut), dość często mieszając. 3. Zagotować garnek osolonej wody (można wrzucić kostkę bulionową jarzynową lub wlać 2-3 łyżki oleju). Makaron wsypać do wrzącej wody, ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą. 4. Makaron dodać do mieszanki warzywno-pieczarkowej. Przełożyć do żaroodpornej formy (wcześniej można ją natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku). 5. Śmietanę roztrzepać z mlekiem i jajkami, przyprawić do smaku. 6. Sosem polać zapiekankę. Piec 35 minut w temp. 180 stopni C. Posypać podprażonym ziarnem słonecznika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekany makaron z mięsem mielonym : :D:D:D Przygotowanie: 90 min Pieczenie: 30 min Duszenie: 15 min Gotowanie: 7 min Składniki na 5 porcji • paczka makaronu, kolanka • 1/2 kg mięsa mielonego • pomidory z puszki • starty żółty ser • czosnek, migdały • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia Etapy przygotowania 1. Makaron ugotwoać w osolonej wodzie. Czosnek posiekać i podsmażyć, dodać pokrojone pomidory z puszki. Do sosu dodać mielone mięso, doprawić i dusić 15 min. Migdały uprażyć na suchej patelni. 2. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ułożyć warstwami makaron, mielone mięso z sosem, posypać uprażonymi migdałami i żółtym serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 30 min. 3. Życzę smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Za chwileczkę podam przepis na bardzo łatwą zapiekankę \"arabską\"-właśnie przed chwilą ją zrobiłam :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
makaron z jajkiem ugotowany makaron np swiderki podsmazamy na patelni i wbijamy do niego jaka:D wszystko doprawic sola pieprzem , moze byc tez jarzynka:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanka arabska: -kg ziemniaków (pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni przyprawić solą,pieprzem,oregano,majerankiem,słodką papryką) -70 deko piersi z kurczaka (ugotować,pierś pokroić w drobną kostkę-tak jak ziemniaki) Ziemniaki i pierś z kurczaka wkładamy do żaroodpornego naczynia i mieszamy.Dodajemy natkę pietruszki i 8 rozbełtanych jaj (jajka posolić i popieprzyć) do ziemniaków i piersi-wszystko dokładnie mieszamy.Zapiekamy w piekarniku w tem.180 stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Eunice, więc mówisz że wyszło smaczne?? powiedz mi jeszcze czy te ziemniaki mają być surowe? Czy tylko z pośpiechu zapomniałaś dopisac że ugotowane al dente ? Setunia twój pomysł też mi się podoba :D Tyle razy zostawał mi z dnia poprzedniego makaron i zupełnie nie wiedziałam co z nim zrobić. A teraz już mam pomysł dzięki tobie :) Zastanawiam się czy go nie ulepszę dodając np koncentratu pomidorowego albo świeżych ziół?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a teraz podam wam przepis na pomidory nadziewane. Przepis dostałąm od znajomej. Polecam bo smaczne są pomidory i efektownie wyglądają :) potzrebne są średniej wielkości pomidory ale nie za dojrzałe. Trzeba je przekroić na pół i łyżką wyjąć środek. Ja zrobiłam z małych pomidorów i odcięłam tylko końcówkę. Także wersje sa dwie :) Pomidory po wydrążeniu należy w środku [posolić. a teraz farsz: dwa woreczki ryżu ugotować, po wystudzeniu do miski, do tego dodać tuńczyka, dodać jeden pokrojony szczypior, trichę soli i dużo dużo pieprzu (ma być ekstra pikantne nie tylko ostre). wYmieszac wszystko i na koniec dodać trochę majonezu, tak na oko żeby nie było zbyt suche, żeby było fajne do nadziewania. Potem nadziać położyc na talerzu przystrojonym sałata i gotowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do eunice
zapiekanka na 5 osob????? paczka makaronu i 1.5kg miesa mielonego???? i to na 5 osob,wow ile ty masz lat???10????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do eunice
sory 1/2 tego miesa to jeszce lepiej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piszcie jeszcze tylko proste
faktycznie. No i smaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość setuniaZaintrygowana zobaczysz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zaintrygowana zobaczysz jakie to pyszne i sycace:) Inna wersja tego typu , na pozbycie sie makaronu, to makaron z zoltym serem[zamiast jajek] i wtedy wlasnie koncentrat albo keczup;) A cos juz bardziej \"skomplikowanego\":D to makaron z sosem smietanowo-pieczarkowym Na patelni podmazamy boczek[moze byc oczywiscie bez, albo z kurczakiem:)] dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, oraz cebulke pokrojona w \"piorka\" i drobno posiekany czosnek[chbya , ze ktos nie lubi], wszystko to dusimy az pieczarki beda miekkie. Przyprawiamy sola, pieprzem i innymi przyprawami wedlug upodo9ban:D ja np daje oregano;) Zalewamy odrobina wody goracej albo po prostu szklanka bulionu[z kostki:D]. jedno opakowanie smietany 18% wymieszac z ok lyzka maki i dajemy do pieczarek, czekamy az zgestnieje i gotowe:) Jemy oczywiuscie z jakims \"grubym\" makaronem;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mi się wydaje, że 1/2 kg mięsa mielonego na paczkę makaronu to w sam raz :) taką sama ilośc podała w przepisie także alicja. Szczerze mówiąc to ja się zastanawiałam czy tak profilaktycznie nie dodać z 10 dkg więcej tego mięska, żeby na pewno starczyło :D:D Pozdrawiam fanki i fanów pysznego prostego jedzenia, oczywiście w rozsądnych ilościach ;) Dobrej nocy wszystkim życzę !!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Setunia faktycznie świetny prosty pomysł, pare pieczarek po drodze do domu kupić, czosnek, cebulę i po chwili jest obiad!! Czosnek to ja akurat uwielbiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ach te pomarańczki :-) nie czytają uważnie a głos zabierają :-) Zaintrygowana myślę,że możesz dodać więcej mięska mielonego,skoro tak lubisz.Każdy gotuje tak jak lubi,więc życzę powodzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cześc dziewczyny! :) Setunia czosnek to jest to ;) Wiesz, poszukam gdzieś w domu przepisu na koreczki takie mocno czosnkowe, bardzo smaczne :) Przepis też jest banalnie prosty, troche gorzej z fetą. Bo to główny składnik tych koreczków. Trzeba fete pokroić na takie fajne kostki a potem jeszcze nadziać na wykałaczki i czasami się rozwala. Niby można kupić tą fete już pokrojoną w kostkę ale słyszałam że niezbyt jest smaczna, więc wciąż kiedy robimy te koreczki to z takiej zwykłej, no i część sie rozwala jak sie niezbyt uważa. I to prawie przepis na koreczki :) Bo oprócz fety nabija sie od góry oliwkę z anchois (mam nadzieję że tak sie to pisze). Tyle że samą pokrojoną i przyszykowaną fete polewa sie takim sosem z czosnkiem, tak żeby ten starty czosnek pozostał na fecie. Niestety w chwili obecnej nie pamiętam jak sie robiło ten sos. Podam go później, jak znajdę karteluszek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanka włoska Przygotowanie: 30minut Pieczenie: 30 minut Trudność: średnie Składniki na 4 porcje • 30 dkg makaronu penne • 1 podwójna pierś z kurczaka • 3 pomidory pokrojone w ćwiartki • 20 dkg żółtego sera • fix do kurczaka po włosku Etapy przygotowania 1. Kurczaka pokroić na drobne kawałki i podsmażyć. Przygotować fix według przepisu na opakowaniu. 2. Ugotować makaron odcedzić i wymieszać z usmażonym kurczakiem z fixem. Dodać do tego 2/3 sera i wymieszać. 3. Całość przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Włożyć do nagrzanego piekarnika 160-180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjąć położyć ćwiartki pomidorów i posypać resztką sera zapiekać, aż ser się rozpuści. Smacznego-naprawdę smaczne :-) POLECAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciasto wiewiorka pyszne i bardzo bardzo proste i szybkie polecam i dziekuje za przepisik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pelenda
Spróbuj leczo z kiełbasą: https://www.przepisy.pl/przepis/leczo-z-kielbasa jest to jedno z dań, które najczęściej robię, najbadziej lubie oraz które dobrze mi wychodzi ( za każdym razem - większej filozofii w sumie w ugotowaniu jego nie ma). Podaję również gościom w lecie. A na deser obowiązkowo jakieś ciasto owocowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×