Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nhhhjjjjj

co sądzicie o cukrach w kosmetykach?

Polecane posty

Gość nhhhjjjjj

podobno to nowy szał na takie kosmetyki... jak działaja? czy nie są szkodliwe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nhhhjjjjj
upup

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nhhhjjjjj
nikt sie tym nie interesuje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wino z lodem...
ja tez jestem ciekawa a nikt nie wie, dziwne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nhhhjjjjj
co nieco czytłąm w Wysokich Obcasach, ale ciekawa byąłm czy ktos stosował takie kosmetyki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
\"Niezbędnym komponentem naturalnych preparatów pielęgnacyjnych są również cukry, które w zależności od pochodzenia, mogą pełnić różnorodne funkcje. Oligosacharydy zawarte w spadzi kwiatów bawełny (m.in. melezitoza, trehaluloza) stymulują syntezę keratyny i powodują, że włosy stają się miękkie, dobrze nawilżone i nie sprawiają kłopotów przy czesaniu. Wyizolowane z alg morskich kwasy alginowe pełnią rolę ochronną, podczas gdy sorbit i mannit mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie gruczołów łojowych. Nie mniej istotne są otrzymane z krasnorostów (glony) polisacharydowe karageniany, tworzące na powierzchni włosa cienką warstwę ochronną. Od dawna stosowana niemal we wszystkich grupach kosmetyków pielęgnacyjnych guma ksantanowa jest polisacharydem złożonym z reszt glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego. Powstaje w wyniku fermentacji cukrów zbożowych w obecności bakterii Xanthum campestris. W roztworach wodnych wykazuje silne właściwości pseudoplastyczne i dużą lepkość, nawet przy niskich stężeniach i charakteryzuje się wysoką odpornością na zmianę pH. Jest dodawana do szamponów i środków kondycjonujących.\" Źródło: http://www.rynekchemiigospodarczejikosmetykow.com.pl/artyk/2006-10/d.htm \"W utrzymaniu właściwej ilości wody w skórze mogą pomóc różne związki cukrowe, woski oraz oleje znajdujące się w owocach. Najcenniejsze ze wszystkich cukrów są polisacharydy, np. pektyny. Pozyskuje się je głównie z jabłek, pigwy oraz porzeczek. Substancje te łagodzą podrażnienia, działają lekko przeciwzapalnie i nawilżają.\" Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/site/1095_5089.htm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nhhjjjjjj
dzieki Justa. przeczytam całe artykuły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×