Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ygnewcygf

wynajem lokalu

Polecane posty

Gość ygnewcygf

Pół roku temu wynajełam lokal...Lokatorka placi 350 zł miesięcznie za sklep+woda.Jest to ciucholand.Dodam,że jest to mala mieścina,ale lokal znajduje się w centrum miasta.Ogrzewane cale pomieszczenie jest od godz.10 do 22...Dzisiaj miałam wielka awanture od pani lokator,że w sklepie o godz.osmej rano jest jeszcze zimno.W umowie nie ma wzmianki dotyczącej ogrzewania lokalu i to był mój błąd...Ale czy lokator ma prawo za te marne grosze wymagac ode mnie ogrzewania lokalu w porach kiedy jej sie to ppodoba?Prosze o opinie

jesli w umowie masz okres wypowiedzenia to jej wypowiedz umowe, albo tym zagroz i zmiencie warunki umowy najmu

Gość ygnewcygf
Okres wypowiedzenia jest ustalony na miesiąc...Dałam jej dzisiaj czas na zastanowienie sie kiedy oddaje mi klucze do lokalu...Jestem tak zdenerwowana,że wypieprzyłambym ja teraz...Narazie jest spokój...

Gość ygnewcygf
Ktos może mi cos jeszcze poradzić?

Jeśli jest to piecyk i wiadro węgla, to zmień umowę, niech lokatorka sama sobie to finansuje i grzeje według uznania.

A jeśli jest to CO i Ty je obsługujesz, to zacznij grzać godzinkę czy pół przed otwarciem sklepu i kończ grzanie odpowiednio wcześnie przed zamknięciem. Przyjrzyj się dokładnie obecnej umowie, kto właściwie płaci za prąd i ogrzewanie, czy rzeczywiście Ty?

Gość uygfbcqdvged
Mam ogrzewanie centralne...Z tym,że musze palic codziennie...Sama sobie kupuje węgiel i miał,a za prad to ona sobie sama płaci,bo ma odzielny licznik,ale prąd nie ma nic do rzeczy.W trakcie układania umowy wyraźnie jej oznajmiłam,że nie będzie w domu palone od godziny piatej rano,wiec w sklepie bedzie rano chłodno.Nigdy nie miałam problemów z lokatorami...nie wymagali ode mnie ogrzewania,choc płacili taki sam czynsz,bo byli sobie w stanie sami to zapewnic...Jeżeli było im wygodnie,że ja ogrzewam sklep kupowali tone węgla i było po kłopocie...

350 zł za lokal to chyba nie dużo ale jeśli sklep jest otwarty od ósmej to nie dziw się, że jest niefajnie tam siedzieć w zimnie. Może warto się dogadać jakoś?

Przypuszczam, że problem ma podłoże psychologiczne: lokatorka wchodzi do wymarzniętego sklepu i przez wiele godzin nie może dojść do siebie. Chyba najrozsądniej będzie zmodyfikować obecny wariant: trochę wcześniej grzać i trochę wcześniej wyłączać. Finansowo wyjdzie podobnie, ale komfort pracy poprawi się kolosalnie. Nie wiem, jakie są ceny w Twoich stronach, cen węgla też nie znam, więc co do kalkulacji nie mogę się wypowiadać.

Gość uygfbcqdvged
No może i bym chciała sie dogadac,ale ona nawet nie chce słyszeć o podniesieniu czynszu czy kupnie węgla...Zreszta są piecyki gazowe,ktore tez dobrze ogrzewaja i mogłaby to sama sobie zapewnić...Powiedziałam jej dzisiaj,ze za 350 zł luksusu nie można wymagać...,a jak jej sie nie podoba niech sie dzisiaj okresla,kiedy oddaje klucze i Hasta la Vista!

Jeśli wiesz, że nie wyjdziesz na swoje, to oczywiście trwaj na pozycji. Uważaj jednak, żeby lokatorka wyprowadzając się nie pozostawiła Ci miny w postaci nieopłaconego kolosalnego rachunku za prąd zużyty do podgrzewania. Taki rachunek przyjdzie PO jej wyprowadzce. Na wszelki wypadek już teraz załóż na obwodzie elektrycznym sklepu małe bezpieczniki, które zapewnią tylko oświetlenie, a nie grzanie. Oczywiście tylko Ty możesz mieć do nich dostęp, bo inaczej sama sobie wymieni na większe.