Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Weloni

Jaka suknia po p贸艂nocy?

Polecane posty

Go艣膰 Weloni

Jakie suknie zak艂ada艂yscie lub b臋dziecie zak艂adac po oczepinach?macie moze jakies likni?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 w moich stronach
panna m艂oda nie zmienia sukni w wesele :O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wsp贸艂czuj臋 c贸rki
:O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Weloni
Odk膮d pamietam w moich stronach (p贸艂nocny wsch Polski) kazda panna mloda zmienia suknie po oczepinach - aha - i nie tylko w moich stronach, bo i woj. dolnoslaskim i warminsko- mazurskim panna mloda zmienia biala suknie na inna, wieczorawa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ale na lubelszczyznie
w malopolsce, w swietokrzyskim nie zmienia :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 w moich stronach
no ja tam nie wiem, z podkarpacia jestem, ale w wa-wie na weselu by艂am i te偶 nie zmienia艂a...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Maggie zonka
Weloni ja pochodze z polnocnego wschodu Polski i zmienianie sukni po oczepinach nie jest popularne. Wlasciwie zadna z moich znjaomych czy kolezanke nie zmieniala sukni. w ogole to po co to robic i tak masz ja na sobie tylko kilka godzin. chcesz wygladac jak reszta gosci? to zaloz od razu garonke:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Maggie zonka
Weloni ja pochodze z polnocnego wschodu Polski i zmienianie sukni po oczepinach nie jest popularne. Wlasciwie zadna z moich znjaomych czy kolezanke nie zmieniala sukni. w ogole to po co to robic i tak masz ja na sobie tylko kilka godzin. chcesz wygladac jak reszta gosci? to zaloz od razu garonke:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Maggie zonka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kaciczek
O chyba pannna mn\艂oda nie zmienia sukni tylko na poprawiny inny str贸j tak by艂o zawsze pozdrowienia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Weloni
No dobrze, skoro panna mloda nie zmienia sukni 艣lubnej po oczepinach, wi臋c zapytam si臋 inaczej: Jakie suknie b膮dz sukienki zak艂adacie na "poprawiny" (zak艂adam, 偶e poprawiny w Waszych rejonach istniej膮) lub jaki艣 objad (kolacje). Po Prostu poszukuje pi臋knej sukni "balowej". Je偶eli macie jakie艣 linki, by艂abym wdzi臋czna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Weloni
Do kaciczek: Niestety nie by艂o tak zawsze!! Mo偶e jestem za m艂oda, by to wiedziec (26lat), ale jednak bylam juz na paru weselach i za ka偶dym razem panna mloda ok 1 w nocy przebierala sie w inna - niee slubna sukienke. Chyba, ze po p贸艂nocy to juz sa poprawiny:) Ale czasy sie zmieniaja, dlatego i ja zmieni艂am pytanie ale prosba zostaje ta sama:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jaktotak*
Bywam co roku na jakim艣 weselu, w r贸偶nych stronach Polski. Kiedy艣 by艂 taki zwyczaj, 偶e po oczepinach panna m艂oda si臋 przebiera艂a. Od jakiego艣 czasu tradycja ta zanika. Prawd臋 m贸wi膮c ju偶 od kilku 艂adnych lat na weselach, na kt贸rych bywa艂am m艂ode si臋 nie przebiera艂y :)

Udost臋pnij ten post

no ja jestem z dolnego slaska i u nas sie nie zmienia sukni po polnocy to zalezy od panny mlodej tylko i wylacznie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Weloni
alice1906 dzieki serdeczne za link Ps. chyba tylko ja mialam takie "szczescie", ze na kazdym weselu, na ktorym bylam panny mlode zmienialy swoja suknie slubna na wieczorowa:) A co do "poprawin": czy one tez wychodza z mody? Jak jest z tymi "poprawinami"?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 doreenka
Ale po co? jaki jest sens w kupowaniu 2 sukien? Po co zdejmowa膰 po paru godzinach sukni臋, kt贸r膮 ma si臋 okazj臋 nosi膰 tylko raz w zyciu? (a przynajmniej tak by膰 powinno!) S艂usznie kto艣 pisa艂 - chesz wygl膮da膰 jak zwyk艂y go艣膰 - id偶 od razu w garsonce. skoro wyda艂a艣 (zapewne spore ) pieni膮dze na 艣lubn膮 sukni臋, dlaczego chesz sie jej pozby膰 ju偶 po kilku godzinach? Sukien balowych b臋dziesz mia艂a jeszcze w zyciu mnostwo, natomiast 艣lubna jest tylko JEDNA! To po co jeszcze skraca膰 czas, jaki w niej mo偶esz by膰? :-(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Weloni
16:17 Weloni No dobrze, skoro panna mloda nie zmienia sukni 艣lubnej po oczepinach, wi臋c zapytam si臋 inaczej: Jakie suknie b膮dz sukienki zak艂adacie na "poprawiny" (zak艂adam, 偶e poprawiny w Waszych rejonach istniej膮) lub jaki艣 objad (kolacje). Po Prostu poszukuje pi臋knej sukni "balowej". Je偶eli macie jakie艣 linki, by艂abym wdzi臋czna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Weloni
do doreenka czyli i na poprawiny idziesz w sukni bialej?? gdybys nie zauwazyla to ja zmienilam pytanie:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kafeterynka
wiem, 偶e kiedy艣 jak by艂y jeszcze nie by艂o slub贸w konkordatowych, to M艂oda po oczepinach przebiera艂a si臋 w sukienk臋 z cywilnego. A teraz to raczej ca艂e wesele jest si臋 w 艣lubnej a ewentualnie je艣li s膮 to na poprawiny zak艂ada si臋 inn膮. W moich stronach (艂贸dzkie) tak si臋 robi, bynajmniej... W ko艅cu to juz nigdy nie za艂o偶ysz sukni slubnej, wi臋c lepiej wykorzysta膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aris_84
ja te偶 jestem tego samego zdania, taka noc zda偶a sie tylko raz w 偶yciu i szkoda byloby po kilku godzinach zmienia膰 suknie, przecie偶 o to chodzi 偶eby艣 przez cal膮 noc czula sie wyj膮tkowo i tak te偶 wygl膮dala, a poprawiny? jestem raczej za czyms skromnym, nie jak膮艣 sukni臋 balow膮, cos w tonacji kremowej (zale偶y oczywi艣cie od pory roku), w kt贸rej b臋dziesz wygladala skromnie ale r贸wnocze艣nie pi臋knie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 misia5661
ka偶da z nas ma inne zdanie. Ja jedynie mog臋 podzieli膰 si臋 moim. Jak dla mnie panna m艂oda do bia艂ego rana powinna by膰 w sukni 艣lubnej. Drugiego dnia na poprawiny jednak polecam co艣 "skromniejszego". Je艣li to ma by膰 powt贸rka imprezy z ta艅cami itd. wskazana jest suknia balowa lub wieczorowa (byle nie czarna), natomiast na zwyk艂y obiadek jednak jaka艣 prosta sukieneczka lub elegancka garsoneczka. Co do poprawin to ostatnio 偶eczywi艣cie coraz mniej os贸b je organizuje, ale to s膮 jedynie wzgl臋dy finansowe a nie zmiany tradycji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 saskia1_13
witam Was dziewczynki! w moich stronach nie ma zwyczaju, 偶eby panna m艂oda si臋 przebiera艂a ale ja sama tak sobie wymysli艂am, 偶e po p贸艂nocy zmieni臋 image. Uda艂o mi si臋 kupi膰 sukni臋 艣lubn膮, kt贸r膮 nosi si臋 nawet na 3 sposoby. Ja b臋d臋 mie膰 d艂ug膮 do p贸艂nocy, a p贸偶niej zdejmuj臋 sp贸dnic臋 wraz z tymi wszystkimi halkami i wyst膮pi臋 w kr贸tkiej.

Udost臋pnij ten post

U nas panna m艂oda zmienia suknie jak tego samoego dnia ma tak偶e 艣lub cywilny i przebiera sie wlasnie w ta suknie z cywilnego. Teraz , kiedy wesz艂y 艣luby konkordatowe to wysz艂o z mody przebieranie sie po oczepinach. Poza tym przenigdy bym nie zmieni艂a sukni, kt贸r膮 mog臋 za艂o偶y膰 tylko raz w 偶yciu no i nie po to wydawa艂am tyle kasy 偶eby j膮 w 艣rodku wesela schowa膰 do szafy... pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

powiem szczerze ze przestraszylam sie ze faktycznie to jakis zwyczaj z ta suknia po polnocy, ale fajnie ze wiekszosc nie zmienia. Ja ani mysle! Mam przesliczna sukienke Sincerity z tegorocznej kolekcji i chcialabym miec ja na sobie jak najdluzej a nie pozbyc si e jej \'zaraz\' po slubie. Acha- i nawet nie mysle jej sprzedawac. No moze za kilka lat...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 route66
ja te偶 pochodz臋 z p贸l-wsch Polski i mo偶e istaniej tutaj takli zwyczaj 偶eby sie przebiewrac po oczepinach,ale ja nie b臋d臋 si臋 do niego stosowa膰.Taka bia艂膮 sukni臋 zak艂ada si臋 raz w 偶yciu i dlatego b臋d臋 w niej przez ca艂膮 noc. Mam gdzie艣 te zwyczaje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ellap
Zgadzam si臋. U nas te偶 s膮 takie g艂upie zwyczaje :? Ja swojej sukni za nic nie zmieni臋! 艢lub mam raz w 偶yciu i w sukni tej zostan臋 po p贸艂nocy :)

Udost臋pnij ten post

Ja jestem z dolno艣l膮skiego wojew贸dztwa i pierwsze s艂ysz臋 偶e taki zwyczaj tutaj panuje, kto艣 chce to zmienia kto艣 nie chce to nie, ale na pewno nie jest to jaki艣 panuj膮cy mi臋dzy innymi tutaj zwyczaj

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Viss
pochodz臋 z warmi艅sko- mazurskiego i kiedy艣, owszem panny m艂ode przebiera艂y si臋, ale dzisiaj ma艂o kto decyduje si臋 na tak膮 opcj臋. Po pierwsze to o wydatek mniej, bo wtedy potrzebne s膮 3 kiecki: na slub, na przebranie po oczepinach i na poprawiny. Pozatym np. ja mam 艣lub na 18 czyli tak po 19 przyjad臋 na sal臋 to ledwie bym si臋 zakr臋ci艂a w mojej 艣licznej sukni i ju偶 przebieranie. Zdecydowanie wole pozosta膰 w bia艂ej sukni ca艂膮 noc, to jedyna taka szansa. Ale gdybym ju偶 mia艂a si臋 przebiera膰 to wybra艂abym jak膮艣 sukni臋, kt贸r膮 mog艂abym ubra膰 jeszcze raz np. na sylwestra czy inne wesele.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szcz臋艣liwiutkaa
Ja pochodz臋 z mazowieckiego i tu kilka lat temu by艂 taki zwyczaj ale taraz to ju偶 raczej przesz艂o艣膰. Raz w 偶yciu ma si臋 szanse 偶eby za艂o偶y膰 takie cudo za kilka tysi i co po p贸艂nocy zdejmowa膰 o nie!!!!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post