Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewelinaaa17

Pierwsza wizyta-badanie dziewicy-jak wyglada

Polecane posty

Słyszałam ze takie badanie odbywa się normalnie, tylko mniejszym wziernikiem. Ale jeśli moja błona dziewicza nie okaże się dostatecznie rozciągliwa, to będę badana przez odbyt? :| Któraś z Was przeżyła takie badanie?

a jak to wygląda wkłada jeden czy dwa palce,czy jest to nie przyjemne , czy boli i jak długo trwa?

Gość badanko
badanie trwa krótko.Nie myśl ile palców włoży.Zrobi to szybko i profesfionalnie.

Gość ssssssss
no a jak

Gość brumbrummmmm
dokladnie apartat do usg transwaginalnego, mialam to na koncu jezyka :P

Gość brumbrummmmm
mi tam bez roznicy- to bylo tak nalozyl na aparat prezerwatywe, wysmarowal zelem i wlozyl, bolalo caly czas, wiesz nie pamietm jak duzy byl ale bolalo mnie naprawde bardzo, wydaje mi sie ,ze taki jak przecietny banan... ale tez nie wiem czy wlozyl caly ten aparat czy tylko kawalek... doszedl az do kiszki :/

Gość brumbrummmmm
poza tym jestem tutaj wiec przezylam Ty tez przezyjesz :)

przeciez 1 ,2 palce to sama przyjemnosc: ) wiec sie nie stresuj.a jezlei nie chcesz byc przez odbyty badana to albo powiedz mu ze nie ejstes juz dziewica (tylko wtedy jak ise sama zabawialas i wkladalas cos do pochwy,bo wtedy na 100% masz przerwana blone) albo wytrzymasz tego paluszka w pupci:)

Gość no a jaaa
juz wkladalam sobie cos do pochwy ale nie uprawialam seksu z chlopakiem i jak pojde to i tak powiem ze jestem dziewica :P

Gość .a.g.a.
CO STRESUJECIE DZIEWCZYNE!!!!!!!!!! wypisujecie jakies bzury!!!!! przez jaki odbyt????? macica nie jest z nim polaczona!!!!! to jak ma ja ogladac???? zreszta ginekolog nie oglada macicy tylko pochwe!!!! Pierwsza wizyta u ginekologa. Artykuł zawiera podstawowe informacje na temat pierwszej wizyty ginekologicznej. Jest rodzajem przewodnika dla młodych dziewczyn decydujących się na pierwszą wizytę. Pierwsza wizyta u ginekologa zazwyczaj jest wielkim przeżyciem. Wiąże się z obawami, wstydem, strachem. Ma ogromny wpływ na późniejszy przebieg i częstotliwość wizyt kontrolnych. Uważa się, że pierwsza wizyta powinna odbyć się do 18 roku życia. Najczęściej, jednak odbywa się w granicach 16 roku życia. Istnieją jednak sytuacje, w których należy wcześniej zgłosić się do ginekologa. Są to między innymi: * miesiączka przed 9 rokiem życia lub jej brak do 16 roku życia, * bardzo bolesne menstruacje, * nasilona nieregularność menstruacji (regularna miesiączka przez kilka miesięcy, następnie jej brak lub bardzo krótkie odstępy czasu między krwawieniami miesięcznymi), * występowanie krwawienia międzymiesiączkowego, * niepokojące objawy: świąd, pieczenie, ból, nieprawidłowa wydzielina. Wizytę w gabinecie ginekologicznym można podzielić na dwie części. Pierwsza część polega na rozmowie (zebraniu wywiadu), druga część stanowi badanie ginekologiczne przez pochwę (per vaginam) lub odbyt (per rectum). Całościowe badanie ginekologiczne służy do rozpoznania problemów i skutecznego ich zwalczania. Jest to możliwe dzięki zebraniu informacji na temat twojego aktualnego i przeszłego stanu zdrowia. W czasie wywiadu lekarz zapyta o Twoje dane personalne (nazwisko, imię, datę urodzenia) oraz o powód wizyty. Dalsza część wywiadu dotyczy menstruacji. Przypomnij sobie, w którym wieku była Twoja pierwsza miesiączka. Zanotuj najlepiej w kalendarzyku dane dotyczące poprzedniej miesiączki, kiedy się zaczęła i kiedy skończyła. Oblicz długość swojego cyklu. Pamiętaj, że długość cyklu oblicza się od momentu pierwszego dnia krwawienia do dnia poprzedzającego pierwszy dzień następnej miesiączki. Ważny jest także charakter krwawień. Zaobserwuj czy są one skąpe, obfite, mierne. Lekarz pomoże ci w wyborze odpowiedniego określenia, jeśli nie jesteś pewna. Wszelkie dolegliwości występujące przed, w czasie lub po krwawieniu miesięcznym zgłoś lekarzowi (jak np. rozdrażnienie, uczucie napięcia w sutkach, pobolewanie w okolicy krzyża lub podbrzusza). Bardzo istotna jest również informacja na temat współżycia płciowego oraz ewent. sposobu stosowanej antykoncepcji. Informacje te są niezbędne w wyborze metody badania. W czasie pierwszej wizyty lekarz zbierze jak najwięcej informacji o aktualnym stanie Twojego zdrowia jak również zapyta o przebyte przez Ciebie choroby oraz o te, które występowały w Twojej rodzinie. Przypomnij sobie albo zapytaj najbliższych o przebyte choroby w dzieciństwie, dowiedz się, jakie choroby występują w najbliższej rodzinie. Na każdym etapie badania ginekologicznego, jeśli masz jakieś wątpliwości lub pytania nie obawiaj się ich zadać. Uzyskanie odpowiedzi wzbudzi w tobie poczucie zaufania do lekarza i obniży napięcie emocjonalne. Po zebraniu wywiadu następuje druga część wizyty czyli badanie ginekologiczne. Odbywa się ono na fotelu ginekologicznym. Pamiętaj, aby przed wizytą opróżnić pęcherz moczowy. W czasie pierwszego badania lekarz określa stan anatomiczny miednicy mniejszej (wielkość, kształt, ruchomość narządów rodnych). Może także zadecydować o badaniu z użyciem wzierników. Wówczas wprowadzi do pochwy metalowe lub plastikowe wzierniki w celu określenia stanu pochwy, tarczy szyjki macicy. W czasie badania we wziernikach lekarz może pobrać materiał do badania cytologicznego. Coroczne badanie cytologiczne jest badaniem profilaktycznym w celu wczesnego wykrycia i leczenia raka szyjki macicy. Badanie ginekologiczne kończy się badaniem piersi. W czasie badania lekarz zwróci uwagę na cel i sposób wykonywania samobadania piersi. Powinnaś wykonywać je, co miesiąc. Informacji na ten temat możesz zaczerpnąć także od położnej pracującej w przychodni. Wizyta kończy się omówieniem stanu Twojego zdrowia. Lekarz przedstawi Ci wynik badania ginekologicznego. W razie jakichkolwiek nieprawidłowości poprowadzi Twoje leczenie, wyjaśniając jego istotę i zalecenia. W celu ustalenia kolejnej wizyty, która powinna odbywać się, co najmniej raz w roku, zanotuj w kalendarzu datę poprzedniej. W razie wystąpienia niepokojących objawów zgłoś się jak najszybciej na wizytę kontrolną. Porady: 1. Przed ustaleniem wizyty zastanów się czy lekarzem ma być kobieta czy mężczyzna. 2. Badanie ginekologiczne wykonaj najlepiej między 11 a 23 dniem cyklu. Termin ten jest najbardziej optymalny dla pobrania wymazu cytologicznego. 3. Przed wizytą zadbaj o higienę intymną, nie zapomnij opróżnić pęcherza moczowego. 4. Badanie będzie mniej krępujące, jeśli założysz długą bluzkę lub spódniczkę. 5. Przygotuj się do wizyty: zabierz uzupełniony kalendarzyk miesiączkowy oraz zdobądź informacje potrzebne do wywiadu. 6. Zminimalizujesz lęk idąc na pierwszą wizytę z przyjaciółką, mamą bądź chłopakiem 7. W czasie wizyty nie obawiaj się zadawać pytań.

To powyżej chyba facet pisał:o Jak musieli dziewczynie zrobic dokłądne usg jajników, bo np. miała problemy z cyklem, to konieczne jest badanie transwaginalne. A jak się go nie da wykonać, to robią je przez odbyt, bo przecież ściana jelita grubego jest tuż za pochwą. I ginekolog ogląda pochwę. Oczami. Ale palce tam wkłąda nie żeby sobie posmyrac, tylko po to, zeby zbadać JAJNIKI. A janiki nie sa połaczone z pochwą. Ani z odbytem. Ale wkładając palec do \"środka\" i naciskając na brzuch można je wymacać. Po prostu. I czuc, czy mają równą powierzchnię, czy nie są powiększone.

Gość no i co dalej
1.powiedzcie mi jak daleko znajduje sie blona dziweicza od wejscia do pochwy, chodzi mi o wielkosc w centymetrach i co moze ja przerwac??? 2. czy zawsze badanie musi sie odbywac przez odbyt jezeli jest sie dziewica??? 3.a jezeli nie mam kalendarzyka tylko pamietam date pierwszej i ostatniej miesiaczki????to co wtedy??

Gość zosia_samosiaaaa
to mozna zrobic cytologie dziewicy ? ? ? ? ?

Gość no i co dalej
NO JA NIE WIEM WIEC DLATEGO SIE PYTAM A CZY JAK POWIEM GINEKOLOGOWI ZE JESTEM DZIEWICA TO N TO MOZE SPRAWDZIC???BO STOSOWALAM TAMPONY.... I NIE WIEM JAK TO JEST Z TYMI TAMPONAMI

Gość dsaads
no ,a zdarzalowam sie zeobic mokre podczas takiego badania?

Gość no niee wytrzymam
co no???moze wykryc czy nie??

Gość asia_d
ja nie byłam badana przez odbyt, ponieważ miałam nietypową budowę błony dziewiczej - otwór w górnej części tuż pod ujściem cewki. Ginekolog nie był pewien czy to w ogóle jest wejście do pochwyczy do cewki, badał mnie palcami a ja myślałam że się poryczę z bólu :( potem oczywiście były wykluczone tampony (nie używałam ich wcześniej bo miałam problemy, potem się okazało czemu) itp. Przed pierwszym stosunkiem musiałam mieć zabieg nacięcia błony dziewiczej (hymenotropia) :/ a co do tego czy ginekolog zawsze wybada czy dziewczyna jest dziewicą? ;) ja byłam głupia bo powiedziałam mu ze nie jestem (bo się masturbowałam i myślałam ze to widać), a on przy badaniu oczywiście zobaczył że nie współżyłam, ale to był spoko facet, ewentualną masturbację przyjął obojętnie ;)

Byłam dzis u gina.Mam to już za sobą.Opowiem wam o tym.siedzę w poczekalni i wychodzi po mnie pielęgniarka. Zaprowadziła mnie do malutkiego pomieszczenia i powiedziała,żebym się rozebrała od pasa w dół i weszła do pana doktora.Gdy zrobiłam to pierwsze,bałam się wejść do gabinetu,ale pokonałam strach.Miałam dłuższą bluzkę to tak odrazu nie było nic widać. Prosił,zebym usiadła i zaczął rozmowę o miesiączkach,antykoncepcji i co mnie do niego sprowadziło. Pocieszał mnie cały czas,że to nie jest takie straszne jak mi się wydaje.I do mnie,ze zaczniemy od skontrolowania piersi.I kazał się rozebrać również od góry.To był najgorszy moment.Stałam przed nim golutka,a on robił jeszcze jakieś notatki.Następnie weszła jakaś pielęgniarka po dokumenty po badaniu piersi,ubrałam bluzkę i podeszłam do fotela.niestety badanie było przez odbyt włożył dwa palce i naciskała brzuch nie było to miłe przeżycie ale co najważniejsze jestem już po

Gość asia_d
no bo najlepiej zakładać spódnicę, a ściągać tylko bieliznę :P ginekolog może wykryć masturbację, jeśli błona jest totalnie przerwana (np.po wibratorze), ale jeśli chodzi o łechtaczkę, to raczej nie tamponów można używać cały czas będąc dziewicą ;)

Gość mooooonia
od czego zależy czy badanie jest mniej czy bardziej nieprzyjemne-czy ma znaczenie ile palców wkłada

Gość spaim
haha moja pieerwsza wizyta była jak miałam 16 lat. mieszkam we wocławku. poszłam z kolezanka i powiedziałam przy rejestracji ze chce do najlepszego gina , no i dostałam numerek no i czekam sobie uchachana przyszła moja kolej wchpdze i co widze? murzyna w białym fartuchu!! myslałam ze zendleje normalnie, ale nie było tak zle. owszem było nieprzyjemnie ale to chyba normalne. juz wiecej do niego nie poszłam, teraz chodze do kobiety i jest lepiej niz z facetem. kobieta bynajmniej jest bardzej wyrozumiała i wogole ma mniejsze dłonie, lepsze

Gość madas
Cytologia onkologiczna u dziewicy? Jest wykonywana. Ponieważ już od 20 roku życia należy wykonywać takie badanie. Niezależnie czy się rozpoczęło współżycie,czy też nie.Niestety. Wczoraj miałam "niewątpliwą przyjemność" przeżycia cytologii...Ginka wzięła konkretnych rozmiarów wziernik (wcale nie w rozmiarze S bynajmniej). Bez sentymentu, z marszu włożyła go.A ja...Brak słów by opisać ten ból. Rozrywanie i kosmiczne pieczenie! Wyrywanie zęba to nic(poważnie!).Przez cały czas jęczałam z bólu. Wstałam z fotela i...przywitała mnie krew! Krwawiłam intensywnie.Ginka nawet nie specjalnie się przejęła :( Bez słowa podała mi kawał ligniny. I kazała posiedzieć na kozetce.I oczywiście nie zdezynfekowała rany.Jeszcze dziś wszystko mnie boli i piecze...Nie chcę nikogo straszyć.Tylko proszę-Uważajcie! Nie dajcie się traktować jak kawał mięsa! Ja byłam zbyt bierna.I tego żałuję.Nawet nie skomentowałam tej akcji przy gince. Obolała,krwawiąca, upokorzona wyszłam z gabinetu...Pozdrawiam!

po tym co napisała MADAS to nie wiem czy kobieta jest delikatniejsza i wyrozumialsza od faceta! Ja byłam właśnie u faceta,nie byłam już dziewicą... ;) Najpierw ze mną rozmawiał i tez uspokajał,bo byłam troche zestresowana :P potem kazał mi isc do łazienki(była w gabinecie) i rozebrac sie od pasa w dól.. wyszłam sobie i kazał usiąsc na fotelu..i badał...bardzo delikatnie. Nie bolało mnie nic.Próbowałam nie myślec o tym,że wkłada mi palce czy coś :) Wziął też wymaz do badania cytologicznego.. Wszystko było OK,a tak się bałam ;]

Gość mazdas
Jak widać nie jest :( Bo lekarz ginekolog jest najpierw człowiekem, a potem kobietą czy mężczyzną. Byłam wcześniej u dwóch ginek. Panów- było bardzo delikatnie.Badali ostrożnie i uważnie. W pewnym momencie dostałam jakiś łaskotek (!)-na co lekarz troskliwie zapytał- "Czy coś złego się dzieje?" Zatem można badać spokojnie i delikatnie.A płeć lekarza tu raczej nieistotna.Choć na podstawie moich doświadczeń stwierdzam,że lekarze mężczyżni potrafią być b. delikatni :)

Gość myk34
Proszę o odpowiedz a pytanie:Czy po masturbacji łechtaczki jej wgląd sie zmienia???I czy łechtaczka zaczyna wstawać?I cz to normalne ze łechtaczka wstaje za te wargi?prosze o odp:)

Gość dosiaaaa16
Ja niedawno też byłam u ginekologa-mężczyzny.I wcale nie bylo tak strasznie jak niektórzy tutaj piszą.Najpierw miałam normalne USG,a potem badał mnie przez odbyt,włożył mi dwa palce i dość długo nimi ruszał,,we mnie''drugą ręką z zewnątrz naciskał na brzuch.Powiem,że bardziej się bałam tej wizyty niż bylo z rzeczywistości:) Pozdrawiam wszystkich i dziewczyny,nie bójcie się dziewczyny,da się przeżyć:D

Gość Dżel
Ide po raz pierwszy do ginekologa moja mama uparła sie aby wejśc tem ze mna na co ja nie bardzo ponieważ współzyłam już o czym mama naturalnie nie wie. Boje się jak doktor zada mi pytanie czy jestem dziewica i co mam odpowiedzieć . . . I czy jesli odpowiem że jestem to czy będzie to można to jakś sprawdzić no i udowodnić że już nie jestem . . Tak samo z badaniami czy będzie na nich wykryte to że juz współżyłam i czy mama będzie w nie miała wgląd

Gość ona-onaaa
pierwszy raz bylam i gina jak bylam jeszcze dziewica - i badala mnie normalnie przez pochwe a nie przez odbyt. mnie wcale nic nie bolalo, podobnie jak pierwszy sex , nawet nie krwawilam, mysle ze moja blone przerwaly mi tampony hahaha

Gość :/
nie wiem czy mówicie prawdę ale jak ja byłam u ginekologa to żadnego badania przez odbyt nie miałam. Jedyne co to lekarz włożył mi dwa palce do pochwy było to nie przyjemne ale na pewno nie bolało. Powiedział mi też ze więcej zrobić nie może bop jestem dziewicą i tyle więc nie wiem czemu straszycie inne dziewczyny.