Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yasminelle

Yasminelle

Polecane posty

młoda położna---nie orientuję się za bardzo w badaniach ale robiłam koagulologie no i wyszło tak: czas protrombinowy 11,8 sek, współczynnik protrombinowy 101,7% a INR 1,02 Więc wyniki są w normie. A młoda położna jeżeli to nic osobistego to mówisz że też miałaś podobne dolegliwości i brałaś yasminelle jak sama powiedziałaś że za długo i żałujesz jeżeli można wiedzieć to czym to się skończyło w Twoim przypadku?

Gość zrozpaczonaAnia
mamuska24 okres teraz ci sie bedzie normowal... moze opoznia ci sie bo sie stresujesz czyms?

Gość młoda położna
kitty1234 ---- roczna przerwa od antykoncepcji hormonalnej.Tyle czasu zajelo mi doprowadzenie swojego organizmu do normy.

Gość zrozpaczonaAnia
a mi ktos pomoze? jestem załamana

Gość młoda położna
A jak Ci mamy pomoc?

Gość mamuśka24
ciaza to wcale nie byl by problem... mam juz 8-miesiecznego synka i jestem zadowolona... jezeli jestem w ciazy to nie chce szkodzic dziecku biorac tabletki...

Gość zrozpaczonaAnia
nie wiem jaka jest szansa ze jestem w ciazy ??

Gość zrozpaczonaAnia
nie dodalam ze ja na 2 dzien wzielam te dwie tabletki naraz

Gość mamuśka24
mloda polozna co ty o tym myslisz...

Gość zrozpaczonaAnia
miala ktoras z was podobna sytuacje?

Gość mamuśka24
zrozpaczona Aniu niestety nic podobnego mi sie nie przytrafilo... wzielam dopiero dwa opakowania bez zadnych skutkow ubocznych...

Gość omana
widze ze nie czytalas ulatki bo gdybys ja przeczytala to byto sie tak nie potoczylo teraz to pozostaje ci czekac

Gość mamuśka24
zrozpaczona Aniu jezeli wzielas tabletke o czasie i od razu ja zwymiotowalas ta tak jak bys zapomniala zazyc tabletki... o ile dobrze pamietam do 12 godzin utryzmuje sie jeszcze dzialanie tabletek... mzsle ze nie masz sie czym przejmowac... przeczytaj ulotke i zastosuj przez 7 kolejnych dni dodatkowz srodek antzkoncepczjny, pozdrawiam

Młoda położna Który składnik w Y odpowiada za tworzenie się zakrzepów? estrogen czy progesteron? Prawdopodobnie progesteron.Lecz jeżeli w USA wycofano z obrotu Yasmin bo powodował śmiertelne przypadki zakrzepicy to biorąc pod uwagę że rodzaj i dawka progesteronu w Yasmin i Yasminelle są takie same oznacza to że Yasminelle może wywoływać taki sam efekt? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Gość Gosia281
Młoda położna,pozdrawiam jeszcze raz.Byłam u lekarza dzis.Badania mam swietne.Dziekuje Ci za tamte porady.Pozdrowionka :D

Gość zapominalska
A propo fizjologii i patogenezy...otóż zeby powstały żylaki czy zakrzepica nie wystarczą jedynie tabletki hormonalne..owszem tabletki mogą zwiekszac ryzyko ale aby rozwinela sie choroba musza byc też inne czynniki sprzyjające: otyłość, siedzący tryb życia,ciążą, płaskostopie, lub inna wada postawy, zbyt częste gorące kąpiele, opalanie się, nadużywanie sauny,przebyte zapalenie żył głębokich.. to tak jakby powiedziec że czekolada jest szkodliwa bo od niej sie tyje i od tego jest cellulit i rozstępy...a prawda jest zupelnie inna..

Gość młoda położna
Henryczka ----- zwiekszenie stezenie we krwi progesteronu i estrogenu powduje zmniejszenie napiecia zylnego i doprowadza do tego,ze gromadzi sie w nich wiecej krwi.Zmieniaja sie przy tym procesy krzepiecia.Wg badan najwecej 'szkody' wyrzadza progesteron. Przy yasminelle ryzyko jest troche mniejsze,ze wzgledu na to,ze estrogenu jest troche mniej.Ale jest.Moja siostra niestety nabawila sie zakrzepicy po roku brania tych tabletek.Kazde tabletki hormonale wiaza z ryzykiem naczyniowym.Czy to bedzie zakrzepica czy zylaki.Mowi sie,ze 4 generacja tabletek jest najgorsza dla krazenia,glownie przez ten slynny drospirenon. zapominalska --- oczywscie,ze same tabletki nie wsytarcza.Ja tylko chcialam napisac,ze ich zazywanie predysponuje do problemow naczyniowych.

Gość pytaniepytanie
młoda położno to jakie tabletki polecasz, które według Ciebie wyrządzałyby jak najmniejszej szkody układowi krążenia? Ja osobiście biorę Yasmin, trudno powiedziec czy po nich powstało więcej pajączków, zawsze ich miałam troche, a żyly widoczne na całym ciele, jednakże układ krzepnięcia mam dobry...

Gość młoda położna
pytaniepytanie ---- jezeli ktos ma problemy z krazeniem,predyspocyzje do chorob naczyniowych, jak np zylaki to lepiej zeby bral tabletki z 3 generacji.W necie mozna wyszukac podzial na generacje. Natomiast nie moge polecac zadnych konrektych tabletek bo to jest bez sensu.To co dla jednego jest dobre nie musi byc dobre dla drugiego.

Gość kaminka
czy jesli przy 3 blistrze wystepuja plamienia, a przy 1 i 2 ich nie bylo to mam sie zaczac martwic?

Gość młoda położna
kaminka --- polki to sie chyba bardzo lubia zamartwiac....Nie martw sie bo nie ma czym.Jezeli to sie powtorzy przy nastepnym blistrze to pewnie bedziesz musiala zmienic na cos silniejszego.

Gość kaminka
mhm.. kurcze a tak sie cieszylam, ze przy 2 pierwszych blistrach z plamieniami mialam spokoj :) dobrze skoncze 3 i 4 i sie okarze.

Gość niewtajemniczona
Nigdy nie brałam tabletek anty. Lekarka zapisała mi Yasminelle, ale chyba z tego przejęcia nie zrozumiałam jak je brać: zaczynam w 1. dniu krwawienia przez 7 dni, potem 7 dni przerwy i znów biorę, tylko, że nie pamiętam czy 14 dni czy 21. Proszę POMÓŻCIE

Gość młoda położna
niewtajemniczona ----- mam nadzeje,ze to jakis dowcip...A jak nie to zanim zaczniesz brac przeczytaj ulotke.Warto sie z nia zapoznac.Nie jest to skomplikowane.

Gość kaminka
niewtajemniczona -- przeczytaj ulotke :) wszystko bedziesz wiedziec.

Gość panikara89999
eh dziewczyny a ja ciagle mam stan podgoraczkowy 37.7;/ i mnie brzuch boli tak jak na okres to ostatniej tabletki zostala mi jedna;]

Gość Indys
Mloda polozno-dzis biora 14sta tabletke ,jest to moja pierwsza antykoncepcja hormonalna ,tak wiec moje pierwsze opakowanie-czy po tej 14stej tabletce moge juz sie kochac bez dodatkowego zabezpieczenia?

czesc dziewczyny! mam problem. jak brac yasminelle, jezeli wyjezdzam do anglii na tydzien, a jak wiadomo, tam jest czas o godz do tyłu? np. jezeli tu w polsce biore codziennie o 7, to tam mam tez brac o 7 (tamtego czasu), czy brac o 7 naszego czasu? czekam na odpowiedzi;) pozdrawiam

Gość zapominalska
seniseviorum--jeżeli bierzesz o 7 naszego czasu to w Angli też bedziesz brala o 7 naszego czasu ( według czasu w Angli bedzie to godzina 6) to,że zmieniasz strefe czasową na godzine wcześniej to nie znaczy,że Twój organizm sie o tą godzine cofnie;p

Gość mloda_23
Gosia281 Pisałaś kiedyś,że bierzesz tabletki od dłuższego czasu...w związku z tym mam pytanie,dotyczące konkretnie yasminelle,od kiedy je łykasz,nigdy nie obawiałaś się o ciążę?