Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yasminelle

Yasminelle

Polecane posty

Hej piszę bo mam mały dylemat. Odkąd pamiętam byłam zagorzałym przeciwnikiem tabletek antykoncepcyjnych, głównie ze względu na ich możliwy wpływ nie tylko na choroby zakrzepowe ale również raka piersi, wątroby czy innych. Wczoraj lekarz zdiagnozował u mnie PCO -zespół policystycznych jajników. Przepisał mi Yasminelle, gdyż twierdzi, że one uspokoją moje szalejące jajniki. Powiedział również, że jeżeli nie zacznę się leczyć to konsekwencją mogą być problemy metaboliczne i wysokie prawdopodobieństwo rozwoju raka trzonu macicy. Czyli co mam wybierać pomiędzy rakiem piersi i rakiem macicy?? Czy może ktoś z was zna bardziej optymistyczne metody leczenia. Będę wdzięczna za każdą radę. Pozdrawiam:)

Hej Mam mały problem. Odkąd pamiętam byłam zagorzałą przeciwniczką tabletek antykoncepcyjnych nie tylko ze względu na ich wpływ na krzepliwość krwi ale także na zwiększone ryzyko wystąpienia raka piersi, wątroby itp. Kilka dni temu ginekolog zdiagnozować u mnie PCO - zespół policylkicznych jajników. Zakomunikował, że jeżeli nie będę się leczyła to mogę mieć problemy metaboliczne i w przyszłości duże prawdopodobieństwo wystąpienia raka trzonu macicy. Mam wrażenie, że muszę wybrać pomiędzy jednym rakiem a drugim. Przepisał mi yasminelle, które jak stwierdził wycisza moje rozjuszone jajniki. Może któraś z was wie czy są inne metody leczenia i czy rzeczywiście powinnam tak się bać yasminelle. Pozdrawiam

Hej Mam mały problem. Odkąd pamiętam byłam zagorzałą przeciwniczką tabletek antykoncepcyjnych nie tylko ze względu na ich wpływ na krzepliwość krwi ale także na zwiększone ryzyko wystąpienia raka piersi, wątroby itp. Kilka dni temu ginekolog zdiagnozować u mnie PCO - zespół policylkicznych jajników. Zakomunikował, że jeżeli nie będę się leczyła to mogę mieć problemy metaboliczne i w przyszłości duże prawdopodobieństwo wystąpienia raka trzonu macicy. Mam wrażenie, że muszę wybrać pomiędzy jednym rakiem a drugim. Przepisał mi yasminelle, które jak stwierdził wycisza moje rozjuszone jajniki. Może któraś z was wie czy są inne metody leczenia i czy rzeczywiście powinnam tak się bać yasminelle. Pozdrawiam

Gość 1500 watpliwosci
Jak wybierac miedzy rakiem piersi a rakiem macicy? Po pierwsze tabletki z RZADKA "powoduja" raka piersi Po drugie to powodwanie jest czesto uwazane za za zmienna zalezna, gdyz tak naprawde kobiety bioraca tabletki czesciej sa badane przez lekarzy i przez to wykrywa sie u nich raka czesciej... Wybierasz wiec miedzy "malym prawdopodobienstwem raka piersi" a "duzym prawdopodobienstwem raka macicy" Wybierz sie ew. do innego jeszcze specjalisty i zapytaj go o rade...Ja sie nie znam, ale branie tabletek nie rowna sie rakowi piersi...Myslisz ze komus by je przepisywali gdyby tak bylo?

Gość 1500 watpliwosci
A możliwe jest w ogole, ze zawsze (tzn przy wszystkich 5 opakowaniach) mialam tak srednio obfite krwawienia, a teraz po 6 to nie dosc, ze pojawilo sie 4 dnia rano a nie trzeciego wieczorem, to jeszcze jakies takie skape bylo, zejedna podpaska by na dzien starczyla i bylaby na ieje tylo cienka strozka krwi...Zawsze tez po nocy bylo troche tej krwi na podpasce (a miare duzo) ateraz prawie nic i dopiero jak zalatwialam potrzebe fizjologiczna to tego troche wylecialo...POza tym dwa pierwsze dni to brazowa ta kre byla a dopiero od trzeciego do czwartego byla to krew i bylo tego wiecej... Wiem z czasem intensywnosc krwawienia sie zmieia, ale zeby tak nagle? Z miesiaca na miesiac? Dziwne to...

Gość asterisc
Witam. Do młodej położnej i/kub medyka. Od 1,5roku biorę yasminelle. Dziś rano wstałam ze zdrętwiałą nogą prawa i bólem/ może skórczem - ciężko stwierdzić. Utrzymuje się to cały dzień. Byłam nawet dziś u gina - zeby wykluczyć zakrzepy itp. Jutro idę zrobić badania na krzepliwość krwi. Zapisał mi też dopplera chociaż po ogędzinach stwierdził, ze to raczej nie zakrzepica - co brak objawów i nie boli mnie nic jak mnie uciskał. Dopplera chwilowo nie zrobię bo kosztuje 160zł. Zrobie tylko te na krzepliwość - ale czy to chwilowo wystarczy? Z czym jeszcze może być związane takie drętwienie? Dodam że kilka godzine temu doszło do tego mrowienie całej nogi od palców po pachwiny + drętwienie prawej ręki. Martwie się. Proszę o pomoc. Asterisc.

Gość Carmamelle0000
1500 watpliwosci -- To krwawienie akurat niech Cię nie martwi, sama miałam z tym problem i się martwiłam, ale okazuje się, że różne krwawienie może być przy tabletkach i to nic takiego. Ja te tabletki biorę ok.1,5 roku i też 2 razy miałam tak skąpe krwawienie, że masakra, 3 dni, z czego 2 tylko plamienia brązowego, ale następny było już obfite, a nawet gdyby nie było, to nie powód do zmartwienia, bo to 'tylko' krwawienie z odstawienia, które może być różne. Nie jest powiedziane, że zawsze ma być takie samo i zawsze obfite. Także tym się nie martw, wiem, co mówię, bo to przerabiałam:)

do 1500: wklejam Ci kilka linków nt.badania dopplerowskiego, poczytaj sobie, zawsze możesz z tą wiedzą iść do lekarza i skonsultować: http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/doppler-czyli-jak-szumi-krew_33564.html http://www.zylaki.info.pl/zakrzepica-zylna.html Tym nietypowym krwawieniem też się nie przejmuj, jak Ci napisała Carmamelle, to się zdarza, nie ejst regułą że jak się bierze jakiś okres czasu tabletki to wszystko chodzi jak w zegarku... ja też tak miałam kilkakrotnie. podczas brania pigułek. Co prawda robiłam wtedy sobie test ciążowy na wszelki wypadek bo podczas brania tabletek ciążę akurat łatwo przeoczyć tzn.jej początki. Nie zamartwiaj się tak tymi żyłami... całkowity spokój w tym względzie da Ci jedynie odstawienie tabletek, ale jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz, no to będziesz musiała bardziej przysłuchać się swemu zdrowiu i pochodzić częściej po lekarzach. No takie minusy, ale wybór każdy sam podejmuje. uszy do góry!:)

do ASTERISC: To niekoniecznie musi być zakrzep, może być brak mikroelementów np.magnezu ,żelaza, potasu.... Ja bym wysłała z tym do lekarza na badania szczegółowe, ale to osobiste preferencje: zbyt wiele przypadków stale spotykam zakrzepów przy pigułkach u młodych kobiet, tak że jestem naprawdę czujna, nie należy na pewno bagatelizować takich objawów. PRZY OKAZJI DO WSZYSTKICH STOSUJĄCYCH HORMONALNĄ ANTYKONCEPCJĘ: Kobiety, tabletka hormonalna powoduje szereg zmian w całym Waszym organizmie, to już nie jest Apap, ani Panadol; pigułkę bierzecie codziennie zwykle kilka lat. Działa zarówno na Waszą przysadkę mózgową jak i każdy organ w ciele. Zatem jeśli zdecydowałyście się na tą metodę antykoncepcji, musicie się -paradoksalnie powiedziałabym- wsłuchiwać w swój organizm bardziej niż kobieta stosująca kalendarzyk; tu chodzi o Wasze zdrowie i życie. Nie należy bagatelizować ŻADNYCH niepokojących objawów, nawet uporczywych bólów głowy. Ale jak zawsze mówię: każdy ma wybór.

do ASTERISC: To niekoniecznie musi być zakrzep, może być brak mikroelementów np.magnezu ,żelaza, potasu.... Ja bym wysłała z tym do lekarza na badania szczegółowe, ale to osobiste preferencje: zbyt wiele przypadków stale spotykam zakrzepów przy pigułkach u młodych kobiet, tak że jestem naprawdę czujna, nie należy na pewno bagatelizować takich objawów. PRZY OKAZJI DO WSZYSTKICH STOSUJĄCYCH HORMONALNĄ ANTYKONCEPCJĘ: Kobiety, tabletka hormonalna powoduje szereg zmian w całym Waszym organizmie, to już nie jest Apap, ani Panadol; pigułkę bierzecie codziennie zwykle kilka lat. Działa zarówno na Waszą przysadkę mózgową jak i każdy organ w ciele. Zatem jeśli zdecydowałyście się na tą metodę antykoncepcji, musicie się -paradoksalnie powiedziałabym- wsłuchiwać w swój organizm bardziej niż kobieta stosująca kalendarzyk; tu chodzi o Wasze zdrowie i życie. Nie należy bagatelizować ŻADNYCH niepokojących objawów, nawet uporczywych bólów głowy. Ale jak zawsze mówię: każdy ma wybór.

Gość asterisc
Dzięki :) Dzis właśnie idę zrobić badania na krzepliwość: APTT, INR, fibrynogen i DDimeron czy jakoś coś w podobie. Zrobię też za jednym zamachem chyba potas i magnez i może cholesterol - jedne pobranie a wolę mieć pewność że to nic poważnego - bo nie tylko drętwieje mi noga ale ręka już też. I jeszcze jedno pytanie. Gdy wyniki na krzepliwość będą w porządku to czy mimo wszystko USG Doppler będzie konieczne czy już nie przesadzać? Pozdrawiam, asterisc

Gość 1500 watpliwosci
Kurde ja tu sie tylko krwawieniami marwilam, a wy mi tu z możliwa ciaza wyjezdzacie...kurrrrrka woda....Nie chce robic testow...Co chwila je robilam na poczatku i strasznie mnie to stresuje... Dodatkowo w ostatnim miesiacu nie bylo sposobnosci do kontaktow z partnerem wiec nie wiem...chyba ze miesiac wczesniej...no to teraz sie bede stresowac:(

do ASTERISC___________ Dobrze robisz, brawo! Co do Dopplera itd., nie musi to być koniecznością, tzn.lekarz powinien przeprowadzić z Tobą wywiad, powinien uzyskać następujące informacje: -czy palisz papierosy -czy masz poniżej 30 lat -czy jesteś w jakiś sposób obciążona genetycznie (np.czy mama ,babcia miały problem z żyłami) -czy przyjmujesz jakieś leki Ja ewidentnie zapytałabym się jeszcze z czego składa się Twoja dieta,jaki styl życia prowadzisz. Pozdrawiam!:)

do 1500 (akurat jesteś:) )_____________ Ja nie chcę Cię stresować !! Mówię tylko o sobie, nie sugeruję,że jesteś w ciąży, jedynie, że żadna metoda nie daje 100% pewności no i warto wziąć ewent. bobasa na poprawkę ;) Ja bardziej skłaniałabym się ku temu, ze to po prostu : nieprzewidywalność organizmu, takiego typu krwawienie i tyle:)

Gość 1500 watpliwosci
No bo Medyk...ja jeszcze dodatkowo gumek uzywam, bo strasznie latwo infekcje lapie...I przedostatnie krwawienie bylo ok...potem stosunku nie bylo i teraz bylo skape...Tak na zdrowy medyczny rozum to jak myslisz...

Witam, mam pytane do młodej położnej i innych dziewczyn. Zaczęłam stosować yasminelle po dłuższej przerwie. Pierwszą tabletkę wzięłam 1-szego dnia cyklu i już po drugiej tabletce kochałam się z partnerem do końca. Wiem, że jeśli weźnie się tabletkę 1-szego dnia cyklu to jest się zabezpieczonemu od razu ale ja przed rozpoczęciem stosowania yasminelle na tydzień wcześniej zażyłam escapelle( tabletka 72h po stosunku). Czy ona mogła mieć jakiś wpływ na stosowanie tabletek i mogę być w ciąży? bardzo proszę o odp.

Witam, mam pytane do młodej położnej i innych dziewczyn. Zaczęłam stosować yasminelle po dłuższej przerwie. Pierwszą tabletkę wzięłam 1-szego dnia cyklu i już po drugiej tabletce kochałam się z partnerem do końca. Wiem, że jeśli weźnie się tabletkę 1-szego dnia cyklu to jest się zabezpieczonemu od razu ale ja przed rozpoczęciem stosowania yasminelle na tydzień wcześniej zażyłam escapelle( tabletka 72h po stosunku). Czy ona mogła mieć jakiś wpływ na stosowanie tabletek i mogę być w ciąży? bardzo proszę o odp.

mam do sprzedania opakowanie Yasminelle (efekt kupienia na zapas i zmiany metody antykoncepcji). Cena- 40zł (wliczona przesyłka). Moje gg: 8431065

mam do sprzedania opakowanie Yasminelle (efekt kupienia na zapas i zmiany metody antykoncepcji). Cena- 40zł (wliczona przesyłka). Moje gg: 8431065

Gość asterisc
Do MEDYK Odpowiem na pytania zadane, wtedy może coś wywnioskujesz: -czy palisz papierosy - NIE -czy masz poniżej 30 lat - TAK -czy jesteś w jakiś sposób obciążona genetycznie (np.czy mama ,babcia miały problem z żyłami) - BABCIA MIAŁA ŻYLAKI -czy przyjmujesz jakieś leki - TAK: Controloc i Tribux na nadwrażliwość jelita Dieta i styl życia: -wiem, że średnio zdrowo się odżywiam - pije co prawda soki owocowe typu 'Kubuś' , jem czasem owoce, z warzywami gorzej - tryb życia: nauka, praca, dom i tak w kółko. Mało śpie. Raz w tygodniu 1,5h treningu siatkówki to wszystko Jutro bede miała wyniki i zamieszczę je tu i mam nadzieje na kompetentny ich komentarz. P.S. Dziś już z nogą lepiej. Pozdrawiam

do ASTERISC___________________________ własnie o to wszystko powinien zapytać lekarz i ocenić czy możesz bezpiecznie dalej brać tabletki. Chociaż wiadomo, tak na 100% nie da się przewidzieć wszystkiego. z wynikami do lekarza, on zna historię Twego stanu zdrowia, forum- przydatna rzecz, ale ja nie powiem Ci, co powinnaś robić dalej i czy możesz czy nie brać dalej hormony. Może profilaktycznie zażywaj sobie co 2.dzień aspiryne lub acard? (rozrzedzają krew).

do ASTERISC___________________________ własnie o to wszystko powinien zapytać lekarz i ocenić czy możesz bezpiecznie dalej brać tabletki. Chociaż wiadomo, tak na 100% nie da się przewidzieć wszystkiego. z wynikami do lekarza, on zna historię Twego stanu zdrowia, forum- przydatna rzecz, ale ja nie powiem Ci, co powinnaś robić dalej i czy możesz czy nie brać dalej hormony. Może profilaktycznie zażywaj sobie co 2.dzień aspiryne lub acard? (rozrzedzają krew).

do agunia.. jesli moge zapytac to na jaka inna metode zamienilas tebletki? ja zastanawiam sie nad plastrami ale slyszalam duzo negatywnych opini