Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bbbb

niezaliczenie nauk przedmalzenskich

Polecane posty

Gość bbbb

mam pytanie odnosnie nauk przedmalżeńskich, ja i mój przyszly mąż mieliśmy takie nauki w szkole średniej i mamy nawet swiadectowa ukonczenia takiego kursu, ale co najgorsze nasz ksiądz nie chce nam ich uznąc i każe nam jeszcze raz tam chodzić, czy ma rację?

bo są dwie różne sprawy jest kurs przedmałżeński - w szkole średniej i nauki przedślubne, robione wspólnie z narzeczonym i to nie są te same rzeczy. u mnie w parafi chcą tylko nauk przedślubnych, ale wiem że w niektórych wymagają też tego kursu, kiedyś go w szkołoch nie było i teraz narzeczeni mają problem gdzie go zrobić.

Gość bbbb
dziękuje za odpowiedź

Ojejku jakie zamieszanie z tym! Biurokracja nawet w Kosciele... u mnie sa i w szkole i w parafii ale są traktowane raczej zamiennie, nie słyszałam żeby ktoś kto ma zaświadczenie ze szkoły (o kursie) musiał jeszcze raz robić w parafii (nauki) No ale cóż trzeba to trzeba ... Pozdrawiam

generalnie moje koleżanki chodziły na kurs, nawet jeśli miały na religii w liceum. Ja nie chodziłam na religię więc muszę teraz. Ale, ksiądz im powiedział, że taki kurs jest ważny w ciagu 2 lat od daty ukończenia liceum. mój narzeczony ma skończoną religię i nauki w liceum, a teraz też ze mną chodzi, w końcu minęło już jakieś 9 lat:)prawdę mówiąc to pewnie wszystko zależy od księdza:) Powiem tak, nie zaszkodzi chodzić, my chodzimy raz w tygodniu na 45 min i naprawdę nie jest tak źle, a jakoś do ślubu przygotować się w końcu trzeba:)) Powodzenia

a czy ktoras z was wie moze jak mozna zaliczyc nauki przedmałzenśkie w momencie przebywania za granica? mieszkamy w szkocji, ale na slub przyjezdzamy do polski, jakies pomysly?

A mi ksiądz powiedział, że przedślubne ważne są 4ata

Gość topieliczka
hehe może eskk oferuje wysyłkowe kursy przedmałżeństkie :P

Gość topieliczka
no i widac - to jest czarna mafia; nic nie wiadomo , każdy sam sobie ustala przepisy wedug swojego widzimisię

gvalshca, tam gdzie mieszkacie na pewno gdzies w poblizu jest polska parafia. Jesli mieszkasz w Szkocji ponad pol roku nie nalezysz juz do swojej starej parafii ale do nowej - w nowym miejscu zamieszkania. Tak poinformowal mnie ksiadz w kosciele w Polsce gdy pytalam o formalnosci slubne. My mieszkamy w Anglii i zaczniemy nauki w marcu w polskiej parafi w naszym miescie.

nie wiem czy ma racje u nas też to nie wchodziło w gre albo się czegoś na nich nauczycie albo będziecie mieli z tego niezły ubaw :D