Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sssssssss

zielonoświarkowcy

Polecane posty

Gość sssssssss

czesc..czy spotkaliscie kiedys lub macie znajomych z kosciola zielonoswiatkowego??co sadzicie, jakie sa wasze wrazenia ? a moze sami chodzicie do tego kosciola??

Gość sssssssss
zielonoświątkowcy oczywiscie mialo byc:)

Gość sssssssss
tak to prawda co piszesz, ale czy miales blizszy kontakt z tymi ludzmi i kosciolem? z reszta mwienie obcymi jezykami jets opisane w biblii..apostolowie i nie tylko tak mieli:)

ja byłam raz, tak żeby zobaczyc na spotkaniu młodzieżowym. Sama jestem luteranką, ale poszłam z ciekawości i troche przeżyłam szok...na tym spotkaniu bylo prawie cały czas spiewanie, ale tez modliwte, np. każdy sobie na głos po swojemu cos mówił, ale tak wszyscy na raz...to robiło dziwne wrażenie. Poza tym niektórzy kleczeli, podosili ręce do góry...wiesz jakby nikt na nikogo nie zwracał uwagi. I to trwało z ponad godzinę. Mi nie przeszkadza ich wyznanie, ale jednak nie ejst dla mnie takie uzewnetrznianie się. Poza tym niektórzy wygladali jakby przeżywali conajmniej ekstaze..ale to chyba łączy się z ich nauką dotycząca działania w takich momentach Ducha Swętego.

Gość sssssssss
a czy nie sadzisz ze to co zobaczylas to cos prawdziwego co przezywali??? rozumiem ze juz nigdy wiecej nie poszlas na to spotkanie?? a w jakim miescie bylo to spotkanie?

Gość sssssssss
up up up

w szczecinie. Z reszta mam też znajomego z tego kościoła. Nie, nie przez to, ja nie miałam zamiaru chodzi reguralnie, po prostu poszłam z założeniem, że ide zobaczyc jak wygląda spotaknie mlodzieży. a wszystko przez to, ze kiedys idac ulica z koleżanką zaprosiła nas na spotanie taka dziewczyna. a co do szczerości, nie uważałam tego wtedy za udawane, ale dziś mysle sobie, ze jak długo można za każdym razem przeżywac takie uniesienie. Ale to teżjest tak że wszędzie przybierasz taka forme jak inni, bo głupioby ci było w kościel np. katolickim tak sie zachowywac, a tam czulam sie glupio stojąc jak taka kłoda...może u niektórych jest to szczere, ale inni pewnie dostosowuja sie do formy

Gość sssssssss
dzieki za odpowiedz!!!czekam na innych.......a mozetak dziaal DŚ ze ludzie przepelnieni sa radoscia???

to dlaczego w innych kościołach tak nie działa???

Gość sssssssss
wydaje mi sie ze w tym kosciele ludzie prosza o dary ducha swietego takie jakkie zapowiedziane i obiecane sa przez jezusa w NT.inni chyba mysla ze to nie dziala w dzisiejszych czasach i ze tego nie dostana

Trochę się z Tobą nie zgadzam... mysle, ze to po prostu chodzi o ludzi, którzy lubia w ten sposób wyrażac to, że kochają Boga i tyle :) ale to juz moje zdanie

Gość sssssssss
a czy sama z siebie umialabys tak robic???i odnajdowalabys w tym radoche robiac tak przez 20 minut na pokaz???dalabys rade...???inwencja moglaby sie w koncu skonczyc:)

Ja nie, po prostu nie jestem takim typem osoby.

Gość sssssssss
no wlasnie....mysle ze wiekszosc nie moglaby tak robic sama z siebie!!!

Gość sssssssss
czyli uwazasz ze to sprawa charakteru a nie dzialania DŚ?

Gość sssssssss
a jak w Waszym Kościele odnosicie sie i interpretujecie opis wylania DŚ na apostołów i towarzyszące temu manifestacje DŚ?

Gość sssssssss
bo z tego co wiem w KK mowi sie ze tak mieli tylko apostolowie, a teraz na bierzmowaniu katolicy modla sie o dary DS ale te wymieniane w Starym Test. czyli odwaga, mestwo pobożność i tak dalej

Gość sssssssss
a Kosciól luteranski to tez przeciez Kosciol prostestancki jak Zielonoswiatkowy..czy sa tu duze roznice w podejsciu do DŚ? jestes jeszcze?:)

My do tego nie przywiązujemy aż takiej uwagi jak w kościele Zielonoświątkowym. Jednak u was (tak mi sie wydaje) jest główne skupenie na działaniu Ducha świetego. Nauka naszego kościoła, tez oczywiście twierdzi, że duch świety działa w człowieku, ale glównie chodzi o jego dary (mądrośc, rozum itd)

Gość sssssssss
aha rozumiem, dziekuje za odp:)

Gość sssssssss
ale przeciez w Nt sa wymienione jeszcze inne dary........

Gość zahukana Justynka
ale przeciez topik jest o zielonoświrkowcach.

Gość sssssssss
no wlasnie o nich rozmawiamy, o tym ze naprzyklad entuzjastycznie podchodzili do modlitwy czyli czasem jest glosno(patrz. jak modlili sie apostolowie) ze spiewaja (to samo)

Wiesz, nie jestem az takim znawca tego tematu. Ja już uciekam. papa

Gość sssssssss
hahahahaa wiem ze zrobilam literówke:Pprzez przypadek :PP

Gość sssssssss
dzieki za rozmaowe żbiczek!!!

Gość sssssssss
poza tym napisalam zielonoświarkowcach:d

Gość żbiczek.................
a to nie tylko u zielonoswiatkowcow sa modlitwy do ducha swietego....jestem katoliczka i tez bralam udzial w takiej modlitwie.

Gość sssssssss
chodzilo mi bardziej o, konkretne modlitwy do DŚ o wylanie jego darów tych opisanych w NT te ze ST tez sa oczywiscie b.wazne.