Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do Moniś18

Do Moniś 18 i innych, coś o owulacji, bo mi się temat nie chce otworzyć...

Polecane posty

Gość do Moniś18

Trzeba uważac z tymi dniami płodnymi, naprawdę... Ja mam okres co ok. 35-45 dni, myślałam, ze w ogóle nie mam owulacji, każdy mówi o tym, ze ona jest ok. 14 dni przed okresem. Wyczytałam w fachowej literaturze, ze owulacja jest od 11 do 16 dni przed okresem. Wielu lekarzy mówi, że jak ktos ma tak długie cykle, to pewnie wcale nie ma owulacji, zwłaszcza jak nie ma wyraźnych objawów jak śluz, bóle jajników, zmiana temperatury itd. A mi, zaraz po okresie ostatnio zaczęła lecieć jakaś dziwna krew, takie skrzepy itd. Myślałam z początku, ze to może owulacja. Ale okres miałam dopiero za 25 dni albo nawet dłużej, więc było to teoretycznie niemożliwe. Poza tym zawsze miałam kłopoty z okresem i na jaichs usg zawsze mi wychodziło, ze w sumie nie miadomo, czy mam tę owulację. Poszłam do lekarza, bo martwiłam się, że coś ze mną nie tak i się okazało... że to owulacja. I że wszystko jest możliwe. Dlatego nie uprawiam seksu w ogóle, bo dla mnie wpadka byłaby tragedią. Chociaż mam 22 lata, nadal jestem dziewicą. Leczyłam się hormonalnie kilka lat, więc teraz chcę, zeby mi się wreszcie ustabilizował cykl. A bez tabletek anty i gumy nie ma mowy o seksie w moim przypadku. Wiem, ze może przesadzam, ale ja naprawdę nie chce dziecka i musze zrobić wszystko, zeby zminimalizowac ryzyko. Więc w sumie, jeżeli nie masz jakichś superregularnych cykli i owulacji, to uważaj. Wszystko jest możliwe. Owulacja jest tylko raz w ciągu cyklu- to jest pewne. Ale kiedy nastąpi... to trudno przewidziec. Raz może być wyjątkowo wcześnie, raz może się spóźnić, np. na skutek stresu, choroby, zmiany klimatu, ale po prostu z jakiegos nieznanego nam powodu. I nie zawsze, jak widac jest 14 dni od okresu, bo- jak w moim przypadku- równie dobrze moze być 20 czy 25 dni od okresu. A moja mama miała okres raz na 6 miesięcy (!!!!!!) i jakoś tez miała owulację, która zakończyła się ciążą, więc teraz piszę:) Też zaden lekarz jej o tę ciążę nie podejrzewał. Kiedy nie miała okresu jak zawsze, już pół roku, to poszła do lekarza, ten jej zaaplikował zastrzyki hormonalne, zeby okres wywołać, a jak się nie pojawił, to sie mama dowiedziała, ze już jest w 4 miesiącu ciąży:)

Gość Monis18
tez mi się nie chce temat otworzyc, zazdrosze Ci teraz sobie na luzie mozesz pisac o tym a mi coś odbilo i kochalam sie z moim facetem jak bed w ciazy to zalamka mam dopiero 18 lat

Gość ta sama mama
Mialam ten sam problem co Ty Moniś.ale lyknelam Postinor Duoi jest po klopocie. Nie martw sie, nie zawsze musi dojsc do zaplodnienia - to nie taka latwa sprawa! Komorka jajowa zyje bardzo krotko...Glowa do gory! Bedzie dobrze!