Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mała Miiiii

torbiel jajnika

Polecane posty

byłam przedwczoraj u lekarza i wykrył u mnie torbiele małe. dostalam tabletki hormonalne provera do brania przez 3 miesiace od 16 do 25dnia cyklu... jutro ide na usg i strasznie sie boje. w grudniu odstawiłam tabletki anty i pewnie stad sie wziely te problemy. myslicie ze moga same zniknac? jakie mieliscie objawy jak wykryto u was torbiele?? ja mam problem przy wspolzyciu... kurde boje sie strasznie ale mam nadzieje ze sa male i znikna po tabletkach...

Gość torniele raczej nie znikają
te tabletki mają raczej zahamować jajeczkowanie. Zeby problemy sie nie pogłębiały. Stosuje się je przy takich przypadkach i przy różnego rodzaju nowotworach, np. sutka.

no ale specjalista od takich świństw mi jednak je przepisal wiec mysle ze gdyby mialo to nie pomoc to by mi dal jakies inne... ale z jednej storny jestem zła bo nie zalecił mi usg ani tego ca125...:/

Gość tak ale to nie LECZY
torbieli, tylko zapobiega powiększaniu się. Zatrzymuje te fazę cyklu, kiedy to moze się pogłębiać.

Gość tak ale to nie LECZY
A torbiel może się wchłonąć samistnie, zalezy czym jest spowodowana, czy jest tylko jedna, czy jestich wiele i gdzie dokładnie.

Gość _kiciaaa
Torbiel może jak najbardziej sama zniknąć, ja miałam dwa razy torbiel na lewym jajniku. Za pierwszym razem dużą, 6 cm na 4 cm. Dostałam tabletki Orgametril i po okresie torbieli już nie było. Za drugim razem torbiel była mniejsza i nie dostałam nawet żadnych leków, rozeszła się sama. To były torbiele czynnościowe.

Gość no właśnie zależy jakie to tor
biele....

ja juz nic nie rozumiem.. byłlam na usg i nic nie wykazało.... było to zewnętrzne ale mysle, ze nawet małe by pokazało.... co prawda szybko machnął urządzeniem no ale i tak sie ciesze ze nie widać było nic. tylko teraz nie wiem czy brac te tabletki co mi przepisał wczesniej...

Gość a ja też
miałam tzw. torbiel czynnościową. Najpierw dostałam orgametril i zeszła, potem na kontroli znowu się pojawiła i sama zeszła, a za trzecim razem dostałam tabletki anty, które brałam przez cztery miesiące i mam spokój. Czasami jednak wypije jakieś ziółko tak dla pewnośći. Mam nadzieję, że to nie wróci, bo objawy były straszne, a skutki brania hormonów jeszcze gorsze.

Gość Pielegniarka
Mialam torbiel jajnika, 66 mm. Bralam tetracykliny, torbiel zniknela samoistnie po 3 miesiacach. Lekarz zlecil mi usg dopochwowe 3 razy, jedna kuracje wlasnie supracyklina, ca 125, gdzie wynik wynosil 14, czyli byl daleko od gornej granicy. Lekarz mowil mi ze torbiele moga same pekac w momenciem miesiaczki. Ze moga byc male i niezauwazalne. Ja mialam stany podgoraczkowe, bole brzucha, stan zapalny pochwy, uplawy, zatrzymkanie miesiaczki na pol roku,. jednak 1 usg nie wykazalo nic. Teraz jestem na harmonecie pol roku i zbieram sie na badania hormonalne, ktore zalecil mi moj lekarz. wtedy chce zaczac leczenie przyczynowe a nie objawowe... badz dzielna..:))